İspanya’dan mülk satışı planı: AB üyesi olmayanlara yüzde 100 vergi
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez konut kriziyle mücadele planını açıkladı. Sánchez, ciddi bir konut kriziyle mücadele etmeyi amaçlayan bir dizi önlemin bir parçası olarak, Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlara uygulanacak emlak vergisi planını duyurdu. İspanya, emlak fiyatlarının yükselmesi ve yeni inşaatların talebin çok gerisinde kalması nedeniyle uygun fiyatlı konut bulmanın zorlaştığı ve halkın öfkesinin arttığı birçok Avrupa ülkesinden biri.
Emlak fiyatları yıllardır artıyor
Sánchez 12 maddelik bir dizi önlemi açıklarken “Batı'nın önünde belirleyici bir zorluk var: Zengin ev sahipleri ve fakir kiracılar olarak iki sınıfa bölünmüş bir toplum haline gelmemek” dedi. İspanya uzun zamandır tatil evi alanlar ve daha güneşli bir iklime kalıcı olarak taşınmak isteyen insanlar için popüler bir yer oldu ve bu da emlak değerlerinin uzun yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde yükselmesine neden oldu.
TCMB tarafından yayınlanan Ödemeler Dengesi Gelişmeleri - Kasım 2024 raporuna göre yabancılar kasım ayında Türkiye'deen 194 milyon dolar net gayrimenkul alımı gerçekleştirdi.
Hükümetin önerileri, Madrid'den Mallorca'ya kadar çeşitli yerlerdeki fiyatların ABD, Meksika ve Venezuela'dan gelen yeni bir varlıklı yabancı furyası tarafından artırılması sonrasında geldi. Sánchez'in Sosyalist liderliğindeki hükümet, AB üyesi olmayan ve blokta yaşamayan vatandaşların mülk alımlarında “mülkün değerinin yüzde 100'üne kadar” vergi ödemelerini zorunlu tutarak “kısıtlayacağını” söyledi. İspanya'daki alıcılar da, yeni inşa edilmiş ya da mevcut bir ev satın almalarına bağlı olarak çeşitli vergilere tabi. Vergi oranları bölgelere göre değişmekle birlikte, emlakçılar kaba bir kılavuz olarak toplam vergi faturasının mülk değerinin yüzde 7'si ile yüzde 12'si arasında olabileceğini söylüyor. Sánchez hangi vergiden bahsettiğini belirtmedi.
Yılda 27 bin ev alıyorlar
Başbakan, AB vatandaşı olmayanların İspanya'da yılda 27 bin ev satın aldığını belirtti. Hükümet, teklifin dikkatlice araştırıldıktan sonra hazırlanacağını da ekledi. Teklifin yasalaşması için Sánchez'in çoğunluğu elde etmek için ihtiyaç duyduğu oyları bir araya getirme konusunda sürekli bir mücadele içinde olduğu İspanya parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.
Emlak grubu Colliers'in genel müdürü Antonio de la Fuente, teklifin konut piyasasındaki gerilimleri azaltmasının pek mümkün olmadığını belirterek, İspanya'nın toplam 26 milyon konutuna kıyasla AB vatandaşı olmayanların yıllık 27 bin mülk satın aldığına dikkat çekti. Fuentei “Bu okyanusta bir damla” dedi. Tedbirin yasalaşıp yasalaşmayacağı konusunda şüpheleri olduğunu ifade eden Fuente, teklifin yarattığı “belirsizlik ve gürültünün” bazı bireysel ve kurumsal emlak yatırımcılarını İspanya'dan uzaklaşıp başka yerlere bakmaya sevk edeceğini düşündüğünü aktardı.
En fazla alan İngilizler
2024'ün üçüncü çeyreğinde, AB vatandaşları da dahil olmak üzere İspanyol olmayanlar İspanya'da 24 bin 700 mülk satın alarak ülkedeki tüm gayrimenkul alımlarının yüzde 15'ini oluşturdu. İspanyol olmayan alıcıların en büyük grubunu, tüm yabancı anlaşmaların yüzde 8,5'ini oluşturan İngilizler oluşturdu. İspanya Tescil Memurları Birliği'nin verilerine göre bu grubu Almanlar, Faslılar, Polonyalılar ve İtalyanlar izledi.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
-
Çin'in ticaret fazlası 2024'te 1 trilyon dolara yaklaştı: Küresel üretim hakimiyeti devam ediyor
forbes.com.tr
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor