;
Tam 18 yıl boyunca Benetton’un sansasyonel reklam bombalarını patlatan anarşist ruhlu İtalyan fotoğrafçı Oliviero Toscani, 13 Ocak’ta moda dünyasını öksüz bırakıp aramızdan ayrıldı...
En az İskoçlar kadar iyi viski yaparak onları kıskançlıktan çatlatan Japonlar’ın dünyadaki en iyi kot pantolon kumaşını da yaptığını biliyor muydunuz?
Bir dönem Britanyalıların milli giysisi olarak kabul edilen tüvit kumaştan yapılan kıyafetler artık elit azınlığa hitap eden niş bir ürün. Ancak bugünkü konumuna gelmeden iki yüzyıl önce İskoçya’nın köylerinden çıkan tüvitin şehirli olup ‘sınıf atlamasının’ hikayesi oldukça ilginç.
‘Lüks bir ürünü en çok para verene satmama’ mantığı liberal ekonomilerde bir nevi eski zaman şövalyeliğine dönüşeli çok oldu. Bu grupların boyunduruğu altına girmeyen birkaç lüks marka her tüketiciye mal satmadı; müşterisini kendi seçti. Bunlardan biri de Hermès.
Trençkot, ilk olarak 1820 yılında İskoç kimyager ve mucit Charles Macintosh ve İngiliz kauçuk endüstrisinin kurucusu mucit Thomas Hancock tarafından tasarlandı. Yağmur geçirmeyen lastikli pamukla üretilen trençkot, dış giyim olarak tasarlanmış olsa da, su geçirmemesi nedeniyle içeride ter birikimine yol açarak rahatsız edici bir kokuya neden oluyordu. Ancak teknoloji ilerledikçe kauçuk kaplama daha çok nefes alabilen ve daha az terleten bir hale geldi. Bu özelliklere sahip ilk trençkotu da 1853 yılında Londra’nın Mayfair’inde John Emary isimli bir terzi “Aquascutum” markasıyla üretti.
Sahne, modanın beşiği Paris olunca 2024 Olimpiyatları sportif rekabetin çok dışına taştı. Tasarım dünyasının iki yaşlı delikanlısı, Giorgio Armani ve Ralph Lauren, ‘nefesi en kuvvetli uzun mesafe koşucuları olarak’ adlarını moda tarihine yazdırdı.
Sürüden atılan kara koyunların yününden elde edilen organik kumaşlarla devleşen Loro Piana'nın 'sessiz lüksü' dünyaya yayılıyor.
Bikini de tıpkı istatistik gibi pek çok şeyi gösterse de gerekeni saklar! Ekonomik büyüme dönemlerinde kısalan, finansal krizlerde uzayan etek boyları misali bikininin de kendi küçük, ekonomik etkisi büyük.
Cavalli’nin vedasıyla moda dünyasında şaşaalı lüksün sonuna gelindi.