;
Uzun süredir şirketlerin gündeminde “güven” başlığı altında bir sürü konu var. Özellikle psikolojik güvenlik şirketlerin üzerinde en çok durduğu konu haline geldi. Arkadaşlar bu bir davranış sorunu olmaktan önce bir yapısal durum bir kere, önce orada anlaşalım.
En yasaklı ve en sakallı filozofun malum manifestosu Avrupa’nın üzerinde gezen bir komünizm hayaletinden bahisle açılır; ben de bu yazıyı başka bir hayaletle açmak istedim, Musksist bir hayaletle.
Kötü haber açısından oldukça iddialı geçen 2024’ün son berbat haberi de geldi nihayet. Doksanlı yıllardan beri kitaplarını, makalelerini iştahla okuduğum, bir kaç yıl önce de tanışıp sohbet etme imkanı bulduğum bilge kahramanım Charles Handy hayatını kaybetmişti.
Kardeşim biz ikilemler içinde perişanız zaten, ikilisiyle zor baş ediyoruz bu işlerin, “gözünü seveyim üçlem çıkartma başımıza” diyorsunuz muhtemelen. Demeyin, nereye baksanız üçlem göreceksiniz benim gibi. Şimdi gelin önce şu üçlem felaketini anlatayım, sonra örgüt yapılarındaki değişiklikler ve teknolojinin bu üçlemi çekirdek çitler gibi nasıl çözeceğine bakalım.
Hayır yanlış yazmadım. Neydi şunun aslı: Birleşirsek ayakta kalırız, ayrışırsak devriliriz gibi bir şey. İngilizcesi daha havalı ama onu yazmaya hacet yok hepimiz biliyoruz. Ben epeydir tersini iddia ediyorum; yani birleşirsek düşeriz, ayrışırsak yükseliriz diyorum.
Bu başlığı atarken editörümüzün şerrinden çekindim açıkçası ama anlatacaklarıma çok iyi bir giriş oldu, okuyorsanız kabul görmüş demektir.
Dünya giderek daha da tuhaflaşıyor diyeceğim, eski haber diyeceksiniz ama birazdan anlatacaklarım sahiden yeni.
Fransızca başlık daha çok okutur mu bilemiyorum ama her melanette “kadın parmağı” aratan bu ifadeyi biliyorum. Bir aksilik mi var? Hemen bir kadın arayacaksınız, buldunuz mu suçu kucağına sahipsiz bir bebek gibi bırakacaksınız.
Seviyorum bu kısaltmaları, hele de tercüme olanları. Üç kelime bir arada başka şey söylüyor, baş harfleri bir araya gelince başka şey. “ÇEK” bu aralar çok popüler malum. Açılımı: Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık. Bu üç kelime bazen kurumları yetenekler için çekici kılarken bazen de yöneticiler için hayatı çekilmez kılabiliyor. Çekelim ipin ucunu, görelim kimi zaman halkla ilişkiler bütçesinden karşılanan uygulamaların içyüzünü ve soralım: ÇEK projesinin bütçesi kurumsal iletişimden mi karşılanıyor, örgütsel gelişim odaklı bir birimin bütçesinden mi?