;
Forbes, Türkiye’de yayınlanmadığı dört yılda da Türk dolar milyarderlerinin izini sürmeye devam etti. Küresel milyarderler listesinde yer alan isimler birkaç ay arayla “Forbes Dolar Milyarderlerini” açıkladı başlıkları ile haberlere konu oldu.
İsmet Koyun, üniversite eğitimi için gittiği Almanya’da, siber güvenlik alanında Orta Avrupa finans sektörünün yarısından fazlasına hizmet veren bir şirket yarattı. Alman Federal Meclisi, Airbus ve Societe Generale gibi dünyanın önde gelen şirketlerinin data güvenliğini sağlayan Kobil ile şimdi de ‘super app’ pazarının en büyük oyuncusu olma iddiasında. Koyun’un ısrarla ve özgüvenle söylediği gibi Kobil gerçekten “Google gibi büyük bir hikaye” olabilecek mi?
Finansal kuruluşlara sınır ötesi ödemeler için ihtiyaçları olan likiditeyi sağlayan Arf, bir yılda 1 milyar dolar işlem hacmine ulaştı. İki ortak, geleneksel finans sisteminin içinde blokzincir teknolojilerinin en iyi örneklerinden birini inşa etti.
Esat Kocadağ, Espressolab'le ailesinin geçmişi ve asra yaklaşan işletmesi Sütiş'in cirosunu çoktan solladı. 5 yıl içinde Türkiye'de mağaza sayısı ile en büyük rakibi Starbucks'ı geride bırakmayı hedefliyor. Başarısı konusunda herkes hemfikir, asıl tartışma konusu başarının nedenleri...
Oğuzhan Atay’ın kurucu ortağı olduğu BillionToOne, anne karnında bebekteki tek gen hastalıklarını tespit edebilen ilk ve tek genetik tanı testini üretti. Değerlemesi bir milyar doları geçen şirket, “Unity” adını verdiği testle ABD’de pazar lideri olma yolunda ilerliyor. Şimdi hedefleri kanser tarama testi pazarında da başarılı olmak.
Yılın başında Agrotech’teki yüzde 75 hissesi, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin’in Forbes’un dolar milyarderleri arasına girmesine yetiyordu. Keskin’in serveti, 14 şubat’ta, 1,3 milyar dolara kadar yükseldi. Orada kalabilseydi Keskin, Türkiye’de kurulu şirketiyle kendi servetini yaratan ilk kadın dolar milyarderi olacaktı. Ancak mayıs ayı sonunda şirketinin hisseleri sert bir düşüşe geçince serveti 584 milyon dolara kadar geriledi.
Uçak pistlerine düşen yabancı cisimlerin, global havacılık sektörüne maliyeti yıllık 19 milyar dolar civarında. Ankara merkezli yapay zeka şirketi ArgosAI, İstanbul Havalimanı ve Londra Gatwıck’ten sonra Roma Havalimanı’nda da pistleri taramaya başladı. Şirket altı yıl içinde dünyada 30 büyük havalimanında çalışmaya ve o kadar beklemeden unicorn olmaya hazırlanıyor.
Mayıs ayında halka açılan Altınay Savunma, 600 milyon dolar piıyasa değeri ile savunma sanayınde Türkıye’nın en büyük özel şirketlerinden biri. Bir kuluçka merkezi gibi bünyesinden sürekli yeni teknolojı şirketleri çıkaran Altınay Teknoloji grubu da halka açık şirketleri kadar ciro üretiyor.
Yüzen santralleri ile dünyanın her yerinde acil elektrik ihtiyacını anında karşılayabilen Karadeniz Holding, 7 bin MW kurulu gücüyle alanında açık ara lider. Sıvılaştırılmış LNG alanında üretimi de kapsayan bir dikey entegrasyonla büyümesini sürdürüyor.