Satışlar, anlaşmalar, yatırımlar: Yılın son haftasında neler oldu?
Yıldız Holding'in stratejik dönüşümü, Aselsan’ın Avrupa'ya açılması, Ciner'in medyadan çekilmesi ve Şişecam’ın ABD’deki soda külü yatırımı gibi gelişmeler sektörel dinamikleri yeniden tanımlıyor. 2024'ün son haftasında şirketlerin finansal yeniden yapılandırma adımları ve global büyüme stratejileri ekonomide yeni dengeler oluşturdu. İşte yılın son haftasında yaşanan gelişmeler:
Yıldız Holding
Yıldız Holding üst yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda, “Gıda ve perakende sektörlerindeki dinamik portföy yönetimi stratejimiz çerçevesinde, marina ve turizm yatırımlarımızdan çıkma kararı aldık” ifadelerini kullandı.
Yıldız Holding’in iştiraki olan Marinturk, biri İstanbul’da, ikisi Göcek’te olmak üzere üç marina işletiyor. Şirketin internet sitesindeki bilgiye göre, marinaların toplamda 972 yat ve 280 park yeri kapasitesi bulunuyordu.
Şirketin yönlendirmelerine göre marina yatırımlarından çıkarak nakit fon sağlama hamlesi gıdadaki operasyonların güçlendirilmesi veya yeni yatırımların değerlendirilmesi için kullanılabilir.
Gıda ve perakende tarafında yapılacak yeni yatırımlar ve kakao fiyatlarındaki artış ise şirketin önümüzdeki dönemde finansal yapısını belirleyen ana faktörler olacak.
Yıldız Holding Ülker Bisküvi’deki paylarını sattı
Holding, Ülker Bisküvi’deki 1,82'lik hissesini sahibi olduğu yüzde 99,73'üne sahip olduğu Horizon Hızlı Tüketim’e sattı.
Horizon Hızlı Tüketim 6,7 milyon adet payı 227,5 liradan satın aldı. Bu işlem toplamda 1 milyar 529 milyon 90 bin 346 liraya gerçekleşti.
Bu satışın ardından Yıldız Holding’in Ülker Bisküvi'deki payı yüzde 4,87'ye geriledi. Holding daha sonra Ülker'deki paylarıyla ilgili bir satış daha gerçekleştirdi.
Holding, Ülker’in sermayesinin yüzde 4,87’sine karşılık gelen 18 milyon 14 bin 93 adetlik paylarını, pay başına 228,21 TL fiyattan borsa dışında satış işlemi ile sermayesinin yüzde 100’üne sahip olduğu Pasifik Tüketim’e devretti.
Bu işlemle birlikte Yıldız Holding’in Ülker Bisküvi’de payı kalmadı.
Aselsan
Aselsan, Avrupa Birliği'nde yerleşik bir müşterisiyle kara silah sistemlerinin doğrudan satışı için önemli bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma toplamda 50,8 milyon euro tutarındaki ihracatı kapsıyor.
Şirket ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı üyesi bir ülke ile elektro-optik ve haberleşme sistemlerinin doğrudan satışına ilişkin toplam tutarı 58,6 milyon dolar olan ihracat sözleşmeleri imzaladığını duyurdu.
Garanti Faktoring A.Ş.
Garanti Faktoring A.Ş., yönetim kurulu kararı ile tahsili gecikmiş 88 milyon 615 bin 103 TL tutarındaki faktoring alacak bakiyesini, GSD Varlık Yönetim A.Ş.'ye 15 milyon TL bedelle sattı. Bu satış, şirketin mali yapısını güçlendirmek ve finansal pozisyonlarını stratejik olarak yeniden yapılandırmak adına atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bu tür varlık yönetimi adımları, finansal sektörde likiditeyi artırma ve risk yönetimini optimize etme fırsatları sunuyor.
Sanica Isı Sanayi A.Ş.
Sanica Isı Sanayi A.Ş., Irak'ın Musul kentinde üst yapı boru ürünlerinin satışı için yeni bir ihracat sözleşmesine imza attı. Irak'ta yerleşik bir müşteri ile imzalanan bu sözleşme, 450.000 ABD doları tutarında bir projeyi kapsamında bulunduruyor.
Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
Sümer Varlık Yönetim A.Ş., Şekerbank T.A.Ş.’nin 27.11.2024 tarihli ticari nitelikli portföy ihalesinde en yüksek teklifi vererek 62 milyon 250 bin TL bedelle ihaleyi kazandı. Anapara büyüklüğü 201 milyon 56 bin TL olan ihalenin imza süreçleri tamamlanıp tahsilat sürecine dahil edildi. Sümer Varlık Yönetim, bu ihaleyle portföy yönetim kapasitesini arttırmayı hedefliyor.
Türk Telekom ve ZTE
Türk Telekom, ZTE iş birliği ile tarımda dijital dönüşüme imkan sağlayan 5G akıllı tarım projesini Çorum’da başlattı. Proje kapsamında, bölgede kurulan Pilot 5G ağı, drone’lar ve akıllı tarım makineleri gibi ileri teknolojilerle entegre edildi. 5G’nin yüksek hızlı ve düşük gecikmeli bağlantı olanakları sayesinde otomatik ilaçlama, gübreleme ve hassas sulama gibi işlemler başarıyla gerçekleştirildi.
Ciner Yayın Holding
Park Grubu'nun Ciner Yayın Holding'deki hisselerinin tamamı, Bilgi Üniversitesi ve Doğa Kolejleri gibi kurumları bünyesinde barındıran Can Grubu'na devredildi.
Park Grubu'nun konuyla ilgili açıklamasında, "Park Grubu ana sektörü olarak maden endüstrisi alanında global liderlik hedefine odaklanma doğrultusunda medya yatırımlarını sonlandırmaya karar vermiştir. Bu karar çerçevesinde Park Grubu'nun Ciner Yayın Holding'deki hisselerinin tamamının, Bilgi Üniversitesi ve Doğa Kolejleri gibi ülkemizin önemli eğitim/kültür kurumlarını da bünyesinde bulunduran Can Grubu'na devredilmesine dair sözleşme imzalanmıştır" ifadeleri yer aldı.
Ciner Holding aynı zamanda Bloomberg ve HT Spor'un da sahibiydi.
Hisselerin devriyle birlikte Turgay Ciner, medya sektöründen çekilmiş oldu.
Ciner Grubu-Şişecam
Şişecam, Ciner Grubu ile ortak oldukları ABD'deki soda yatırım ve operasyonlarında grubun paylarının tamamını satın aldı. Anlaşmayla Şişecam'ın, ABD’de devam eden ve tamamlandığında yıllık 5 milyon ton doğal soda külü üretecek yatırımı yapan Pacific Soda LLC’deki payı yüzde 100'e çıktı.
Şirketin, Wyoming'de faaliyet gösteren Sisecam Wyoming LLC'deki payı ise yüzde 51’e yükseldi.
Kalan hisseleri ABD'li NRP Trona LLC’ye ait olan bu tesis, yıllık 2,5 milyon ton doğal soda üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Şişecam hisse devri için gruba toplam 285 milyon 389 bin dolar ödeme yapacak.
Koç Holding
Koç Holding, 504 milyon dolarla en iyi ikinci teklifi verdiği Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesi için 5 Şubat'ta sözleşme imzalamaya davet edildiğini duyurdu.
Eylül ayındaki ihaleyi limanı işleten Koç Holding ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.'yi geçerek 505 milyon dolar teklif veren Vahit Karaarslan kazandı.
Karaarslan, ihale şartlarını yerine getiremediği için elendi ve teminatı da yandı. 504 milyon dolarla en iyi ikinci teklifi veren Koç Holding davetle ilgili değerlendirmenin sürdüğünü, önemli gelişmeleri yakında kamuya açıklayacağını duyurdu.
Baykar
Türk savunma sanayii şirketi Baykar'ın 140 yıllık İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın alması için onay çıktı.
Baykar çekişmeli bir sürece sahne olan ihaleyi farklı ülkelerden teklif veren rakiplerini geride bırakarak kazandı.
Havacılık sektöründe "gökyüzünün Ferrasi" olarak bilinen P.180 Avanti iş jetleri ve uçak motorları üretimiyle tanınan Piaggio Aerospace, aynı zamanda bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetleriyle İtalya’nın savunma sanayi ekosisteminde stratejik bir role sahip.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor