Reel sektör çıkmazda: 2025 de konkordato haberleriyle başladı
Basın İlan Kurumu verilerine göre, Aralık 2024’te mahkemeler, 219 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verdi. Bu rakam, aylık bazda son yılların en yüksek seviyesi olarak dikkat çekti. Yılın tamamında toplam bin 723 geçici mühlet kararı verilmesiyle 2018 yılından bu yana en yüksek yıllık başvuru sayısına ulaşıldı. İflas kararı verilen dosya sayısı da 132 ile yine aynı dönemin zirvesinde yer aldı.
Tekstil ve inşaat başı çekiyor
Konkordato başvuruları sektörler bazında incelendiğinde 96 başvuru ile tekstil sektörü ilk sırada yer aldı. Giyim, ayakkabı, halı, deri ve iplik üretimi gibi alt sektörlerin de eklenmesiyle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde toplam 130 başvuru gerçekleşti. İkinci sırada 91 başvuru ile inşaat sektörü gelirken metal ürün imalatı (48), mobilya (40) ve gıda (35) sektörleri de en çok başvuru yapılan alanlar arasında sıralandı.
Köklü şirketler de etkilendi
1954 yılında İstanbul Kazlıçeşme’de kurulan ve 1985’te Çekmeköy’deki fabrikasına taşınan Uçal Kağıt Sanayi, ekonomik zorluklara yenik düşerek konkordato talebinde bulundu. Üretim faaliyetlerine halen devam eden şirket, geçmişte ismini taşıyan bir ilkokul kurarak topluma katkı sundu ancak sektörde yaşanan kriz bu köklü firmanın finansal sürdürülebilirliğini tehdit eder hale geldi.
Benzer şekilde 2015 yılında Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde kurulan Has Çelik Sebze Meyve Şirketi de iflas sürecine girdi. 16 bin metrekarelik üretim alanında konserve sanayisi için hammadde temin eden firma, iç ve dış pazarlardaki daralma nedeniyle yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldi. İhracat ağı ile gıda sektöründe önemli bir yer edinen Has Çelik, ekonomik sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerini durdurma noktasına geldi.
Gelecek için bir uyarı
2024 yalnızca rakamlarla ifade edilen bir ekonomik tablo değil aynı zamanda reel sektörün dayanıklılığına yönelik ciddi bir sınav oldu. Artan konkordato ve iflas başvuruları üretim gücünün ve istihdamın korunabilmesi için finansman erişimi ve sektör bazlı desteklerin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)