Goldman Sachs'tan Türk bankaları için analiz: TCMB faiz indirimi bankaları nasıl etkileyecek?
Yatırım bankası Goldman Sachs, politika faizinin indirilmesinin ardından Türk bankalarına ilişkin analizini paylaştı. Faiz indirimin patikasının açıldığını ve TCMB'nin bu yönde adımlar atacağı tahmin ediliyor. Beklentilere paralel olarak asgari ücretin yüzde 30 artırılması ve 2024'ün son çeyreğinde dezenflasyonun yavaş da olsa başlaması raporda not edildi.
Türk bankaları için değerlendirme
Goldman Sachs, Türk bankalarıyla ilgili beklentilerini güncelleyerek yatırım notlarında değişiklikler yaptı:
- Yapı Kredi: "Al" notuna yükseltildi. Bankanın, faiz indirimlerinden en çok fayda sağlayan kurumlar arasında olması bekleniyor. Hedef fiyat TL 46 (eski TL 37). TL bazında yüzde 53 getiri bekleniyor.
- Akbank: "Al" notu teyit edildi. Akbank’ın, faiz indirim döngüsünde önemli kazançlar elde edeceği öngörülüyor. Hedef fiyat TL 94 (eski TL 77). TL bazında yüzde 50 getiri bekleniyor.
- Garanti Bankası: "Nötr" notu korundu. Performansının, piyasa fiyatlarına önceden dahil edildiği belirtiliyor. Hedef fiyat TL 163 (eski TL 119). TL bazında yüzde 28 getiri öngörülüyor.
- İş Bankası: "Nötr"e düşürüldü. TL kredi portföyündeki düşük oran nedeniyle daha sınırlı bir fayda öngörülüyor. Hedef fiyat TL 17 (eski TL 18). TL bazında yüzde 20 getiri.
- Halkbank ve Vakıfbank: "Sat" notları teyit edildi. Bu bankaların, faiz indirimlerinden daha az faydalanacağı öne sürülüyor. akıfbank için hedef fiyat TL 18, Halkbank için TL 15. Her iki banka için de düşük performans beklentisi devam ediyor.
Faiz indirimlerinin etkisi
Türk bankalarının faiz oranlarına kısa vadeli duyarlılığı negatif. Kredilerin yeniden fiyatlanması TL mevduatlara kıyasla 6-9 ay gecikmeli olduğundan, bu durum net faiz marjı (NIM) üzerinde büyük baskı yaratmıştı. Ancak 2025 itibariyle faiz indirimlerinin etkisiyle NIM’de toparlanma bekleniyor.
Goldman Sachs ekonomistlerine göre, Türkiye politika faizinin 2025 sonunda yüzde 29-31 seviyesine, 2026 sonunda ise yüzde 17 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bu durum, özellikle özel sektör bankalarının öz sermaye karlılığında (ROE, yüzde 35, 2025 için) önemli bir artış yaratabilir.
Türk bankalarının 2025–26 döneminde:
Net faiz marjı: 2025’te yüzde 6.1 seviyesine çıkacak (2024: yüzde 3.5).
TL kredi büyümeleri: 2025’te yüzde 25, 2026’da yüzde 20 seviyelerinde olması bekleniyor.
ROE: Özel bankalar için 2025’te yüzde 35, devlet bankaları için yüzde 26 seviyelerinde gerçekleşecek.
Türkiye, faiz indirim döngüsüne adım atarken, özellikle Yapı Kredi, Akbank ve Garanti gibi özel bankaların bu süreçten olumlu etkilenmesi bekleniyor. Ancak, devlet bankalarının performansı özel sektörün gerisinde kalabilir. 2025 ve sonrası için Türk bankacılık sektörü, makroekonomik öngörülerle uyumlu olarak dikkatle takip edilmesi gereken bir dönem yaşayacak.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?