;
Arama

ABD ekonomisi ve Çin talebi emtia piyasasını destekliyor

Geçtiğimiz ay emtia piyasasında yükseliş trendi devam etti. ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü kalması, Çin’den gelen talebin sürmesi ve Başkan Trump’ın tarifeleriyle ilgili belirsizlikler emtia fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Bu süreçte kahve ve değerli metaller öne çıkan sektörler oldu.

04 Şubat 2025, 14:21

Dolar ve tahvil faizlerindeki artışa rağmen yatırımcılar artan enflasyon ve yüksek mali borç risklerine karşı emtia piyasasına yöneldi. ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler talebin artabileceği beklentilerini güçlendirdi. Ayrıca Trump’ın ticaret politikalarındaki belirsizlikler yatırımcıları fiziki varlıklara yönelmeye teşvik etti.

Altın ve gümüş arttı

Altın, Mart 2024’ten bu yana en iyi performansını sergiledi. ABD’nin düşük enflasyon verileri ve Fed’in genişleme döngüsünün devam edebileceği beklentisi altına olan talebi artırdı. Ayrıca Hindistan ve Çin’deki yatırımcılar düşük yatırım fırsatları nedeniyle altına yöneldi. Geçtiğimiz ay altın ons fiyatı yüzde 6,8, gümüş yüzde 8,4 arttı.

Gümüş fiyatlarındaki yükseliş özellikle güneş enerjisi talebinin güçlü kalması ve arz endişelerinin etkisiyle hızlandı. AyrıcaTrump’ın gümrük tarifeleri, küresel endüstriyel talebi etkileyerek gümüş fiyatlarını yukarı çekti.

Platin ve paladyum fiyatlarında artış beklentisi

Trump’ın otomotiv endüstrisini destekleme açıklamaları paladyum ve platin fiyatlarını yükseltti. Paladyum, otomobil katalitik konvertörlerinde kullanıldığı için otomotiv sektöründeki talep artışı bu metale olan talebi güçlendirdi. Bununla birlikte Rusya ile ilişkilerdeki belirsizlikler paladyum fiyatlarında baskı oluşturabilir.

Bakır ve alüminyumda yükseliş devam ediyor

Çin’de açıklanan büyüme verileri bakır fiyatlarında yüzde 6,8’lik artışa neden oldu. Ayrıca alüminyum fiyatları, Çin'in ihracatındaki artış ve AB’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketleri ile yükseldi. Ancak yüksek enflasyon ve faiz oranları baz metaller üzerinde baskı oluşturdu.

Brent petrol yükseldi

Brent petrolün varil fiyatı arz endişeleri ve ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ardından yüzde 1,7 arttı. Kışın talebin artması ve Libya’daki arz kesintileri de petrol fiyatlarını yükseltti. Bu yükseliş enerji sektöründe önemli bir etki yarattı.

Tarım ürünlerinde fiyat artışları ve azalan arz

Tarım emtialarına yönelik tarifeler ve olumsuz hava koşulları fiyatları artırdı. Buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları artarken pirinç fiyatları düştü. Kahve Kolombiya’ya yönelik ek gümrük vergisi açıklamaları sonrası sert yükseldi. Ayrıca Hindistan’daki şeker üretiminin azalması şeker fiyatlarının artmasına neden oldu.

Bu gelişmeler emtia piyasasındaki yükselişin temel dinamiklerini oluşturdu ve yılın ilk ayında yatırımcılar güvenli liman varlıklarına yönelmeye devam etti.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Fitch: ABD daha agresif ticaret politikası uygulayabilir

    Fitch: ABD daha agresif ticaret politikası uygulayabilir

  • Amazon ve Iberdrola güçlerini birleştirerek yenilenebilir enerji yatırımlarını artırıyor

    Amazon ve Iberdrola güçlerini birleştirerek yenilenebilir enerji yatırımlarını artırıyor

  • Trump Kanada ve Meksika'dan ne istiyor?

     Trump Kanada ve Meksika'dan ne istiyor?

  • ABD First Lady’si Melania Trump kendi parasını kazanmaya başladı

    ABD First Lady’si Melania Trump kendi parasını kazanmaya başladı

  • İstanbul'da yaşamanın maliyeti 83 bin liraya yaklaştı

    İstanbul'da yaşamanın maliyeti 83 bin liraya yaklaştı

  • Reel efektif döviz kuru endeksi 5 yılın zirvesinde

    Reel efektif döviz kuru endeksi 5 yılın zirvesinde

Yazarlar

Çok Okunanlar