Fed'in faiz kararı piyasaları nasıl etkiledi?
Gelişen ülke para birimlerinde hafta başından bu yana etkili olan fırtına Fed'in temkinli patika yönlendirmesiyle şiddetini artırdı. Altın, Fed'in gelecek yıl faiz indirimlerinin hızı konusunda daha temkinli bir tavır benimsemesiyle önceki seansta yüzde 2'den fazla düştükten sonra Asya ticaretinde bir iyileşme gösterdi.
Asya para birimlerinde baskı yarattı
Kararın hemen ardından yılın en çok darbe yiyen para birimlerinden biri olan Brezilya realinde kayıplar hızlandı. Brezilya reali haftanın ilk iki işlem gününde de tarihi düşük seviyeleri test etti.
Ülke para biriminde doların güçlenmesiyle oluşan baskı kadar iç cephede yaşanan gelişmelerin de etkili olduğu görüldü. Piyasada Brezilya'nın mali disiplinine yönelik endişeler kur üzerinde belli bir baskı yarattı. Bu endişeler reali baskılamaya başlayınca Brezilya Merkez Bankası piyasaya müdahale ederek dolar ihalelerine başladı. Brezilya'daki bu müdahale de doların güçlenmesiyle fazla etkili gözükmedi. Ülkede dikkatler yönetimin mali disiplin konusundaki yaklaşımına odaklandı.
Fed'in temkinli yönlendirmesi Asya'daki gelişen ülke para birimlerinde de baskı yarattı.
Güney Kore'de won 15 yıldan daha uzun bir dönemin en düşük seviyesine geriledi. Fed öncesi de rekor düşük seviyeleri gören Hint rupisinde de yeni rekor düşük seviyeler test edildi.
Japonya Merkez Bankası'ndan gelen güvercin kararlar Japon yeninde ilave baskı yaşanmasına neden oldu.
Çin cephesinde ise Çin Merkez Bankası Temmuz'dan bu yana yuana en güçlü desteği verdi.
Altın yükselişe geçti
Spot piyasada haftanın dördüncü işlem gününde ons altın 2 bin 611 doları gördü. Dolar/TL kuru ve ons altın üzerinden yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2 bin 941 TL'nin üzerinde seyrediyor.
Oversea-Chinese Banking Corp.'da stratejist olan Christopher Wong'a göre, "Önümüzdeki haftalarda ABD verilerinin daha yavaş iş yaratma ile geldiğini veya hatta yarınki enflasyon raporunun beklenenden daha düşük geldiğini görürsek faiz indirimi beklentilerinin tekrar hızla ayarlanması gerekebilir" dedi.
Gayri safi yurt içi hasıla ve temel kişisel tüketim harcamaları endeksi bu hafta sonu açıklanacak.
Değerli metal ABD'deki parasal gevşeme, güvenli liman talebi ve dünya merkez bankalarının sürdürdüğü alımlarla desteklenen rekor kıran bir koşuda bu yıl yüzde 25'ten fazla arttı ancak Trump'ın seçim zaferi doları canlandırdığı için toparlanma Kasım ayının başından bu yana durdu.
Petrol fiyatları geriledi
Petrol bir önceki seansta 0,27’lik bir artışla kapatmasının ardından Fed kararının etkisiyle gerileme gösterdi.
Brent ham petrolü varil başına 73 dolara yakın bir seviyeye düşerken, ABD ham petrolü 70 dolar civarında işlem görüyor.
Fed yetkilileri Çarşamba günü beklendiği gibi borçlanma maliyetlerini düşürdüler ancak 2025'te yapmayı bekledikleri indirim sayısını dizginlediler. Dolar iki yıldan uzun süredir gördüğü en güçlü seviyeye ulaştı ve bu da emtiaları çoğu alıcı için daha pahalı hale getirdi.
Ham petrol ABD genelindeki envanterlerin dördüncü hafta üst üste düşmesinin ardından Çarşamba günü yükselmişti. Fiyatlar Ekim ayının ortasından bu yana oldukça dar bir aralıkta sıkışmış durumda.
Macquarie analisti Vikas Dwivedi bir notta, "Petrol piyasası 2025 dengelerini gözden geçiriyor ve giderek daha az düşüş eğiliminde oluyor. Brent'in varil başına 70 dolarda olması "temel ve teknik destek" seviyesi gibi görünüyor” dedi.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?