Yunanistan büyük deprem korkusuyla Santorini'ye kurtarma ekipleri gönderiyor
Ege Denizi'nde, 1-3 Şubat tarihleri arasında en küçüğü 1,3 ila en büyüğü 4,8 olan 100'ün üzerinde sarsıntı tespit edildi. Yunan yetkililer, bölgede yüzlerce sismik sarsıntı kaydedilmesinin ardından Santorini adasına özel kuvvetler, kurtarma ekipleri, çadırlar ve insansız hava araçları gönderdi. Yunanistan'da tsunamiye neden olabilecek büyük bir deprem korkusunun ortasında, insanlara kıyı şeridinden ve metruk binalardan kaçınmaları, yüzme havuzlarını boşaltmaları ve kapalı alanlarda çok sayıda toplanmaktan kaçınmaları tavsiye edildi. Sivil Savunma Bakanlığı pazartesi günü okulların tedbir amaçlı olarak tatil edildiğini açıkladı.
Selanik'teki Aristotle Üniversitesi'nde jeofizik profesörü olan Kostas Papazachos devlet televizyonu ERT'ye verdiği demeçte “Hiçbir şey göz ardı edilemez. İşte bu nedenle, daha güçlü bir depremin etkisini sınırlamak için ihtiyati tedbirler alınıyor” dedi. Yunanistan çok sayıda fay hattı üzerinde yer alıyor ve sık sık depremlerle sarsılıyor. Ancak uzmanlar 48 saat içinde 200'den fazla sarsıntının kaydedilmesiyle artan sismik aktiviteyi dramatik olarak nitelendirdi ama sarsıntıların volkanik aktiviteden ziyade tektonik aktiviteden kaynaklandığını vurguladı.
28 Ocak'tan bu yana 400'ü geçti
AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Ege Denizi'nde, 28 Ocak'tan itibaren yoğunlaşan depremlerin sayısının 400'ün üzerine çıktığı belirtildi. Açıklamada, deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda şu ana kadar kaydedilen en büyük depremin 4,8 büyüklüğünde olduğu belirtildi. Depremlerin Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda atış gösterdiği ve derinliklerinin 5 ila 25 kilometre arasında değiştiği aktarılan açıklamada, Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede gerçekleştiği kaydedildi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda sözkonusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum. Sevgiyle" diye yazdı.
"Bölgede tsunami tehlikesi var"
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Depremler, 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'de batı kıyıları etkilenmeyecek ama bölgede tsunami tehlikesi var" dedi. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı ile itfaiye yetkilileri pazar günü bir araya gelerek ülkenin en popüler yerlerinden birine yönelik mevcut sismik tehdidi görüştü. Sadece 20 bin kişinin yaşadığı adayı geçen yıl 3.4 milyondan fazla turist ziyaret etti.
Ek uçuşlar konuldu
Yerel yetkililer, daimi sakinlerin depremlere alışkın oldukları için özellikle endişeli olmadıklarını ancak iş için adada bulunan bazılarının taşındığını söyledi. Aegean Havayolları, Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı'nın talebi üzerine sakinlerin ve ziyaretçilerin seyahatlerini kolaylaştırmak için pazartesi ve salı günleri Santorini'ye ve Santorini'den üç ek uçuş gerçekleştireceğini söyledi.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?