;
Arama

Hibrit atağı

Rüzgar ve hidroelektrik santralleri ile toplamda 320 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşan Akenerji’nin radarında şimdi de güneş enerjisi (GES) projeleri var.

01 Kasım 2024, 08:00 Güncelleme: 07 Ocak 2025, 10:40

Türkiye’de 1989 yılında otoprodüktör grubu statüsünde kurulan ilk elektrik üretim şirketi olan Akenerji, 2005 yılından itibaren faaliyetlerine serbest elektrik üretim şirketi olarak devam ediyor. Çek Cumhuriyeti merkezli ČEZ Grubu’nun ve Akkök Holding’in yüzde 50-50 stratejik ortaklığındaki Akenerji’nin karbon salımı düşük kaynaklardan biri olan doğal gazın yanı sıra hidroelektrik, rüzgar, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten toplam dokuz santrali bulunuyor.

2017 yılından bu yana Akenerji Genel Müdürlüğü görevini yürüten Serhan Gençer, kaynak ve coğrafi bakımdan çeşitlilik içeren esnek bir üretim kapasitesine sahip olduklarını vurguluyor. Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yer alan yedi hidroelektrik santrali, Ege Bölgesi’ndeki bir rüzgar santrali yine Akdeniz Bölgesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan bir doğal gaz santraliyle bin 224 MW’lık kurulu güce ulaşarak Türkiye’nin elektrik talebinin yaklaşık yüzde 1,5’ini karşılayabiliyor. 

Uygun sahalara GES kurulumu

2009 yılından bu yana kademeli olarak devreye aldıkları rüzgar ve hidroelektrik santralleri ile toplamda 320 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşan şirket, hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde mevcut santral alanlarında gerçekleştirebileceği güneş enerjisi (GES) projelerinin fizibilite çalışmalarına başladı. Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, uygun olan sahalarda yardımcı kapasite sağlayacak GES kurulumları yaptıklarını söylüyor.

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer

Proje geliştirme ve yatırım hazırlık çalışmalarının devam ettiği Kemah Hidroelektrik Santrali (HES) projesi ise şirketin öncelikleri arasında yer alıyor. Erzincan’da yer alan ve Türkiye’nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES’lerinden biri olan bu proje tamamlandığında, 198 MW’lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üretmesi hedefleniyor. Gençer, bununla beraber hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde, kapasite kiralama iş modeli ile Konya 5ER Biyokütle Santrali için aldıkları 8,1 MW GES yardımcı kaynak kapasitesinin montajını kısa süre önce tamamladıklarını belirtiyor. Projenin kabul işlemleri ise devam ediyor. Bu yıl içinde bu hibrit tesisi devreye almayı planlıyorlar.

Ayrıca Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ve Burç Bendi HES gibi mevcut santral alanlarında gerçekleştireceği diğer hibrit projelerin fizibilite çalışmaları da sırada. Akiş Gayrimenkul ile Akasya ve Akbatı AVM’lerin çatı alanlarında kurulmak üzere 2022 yılında imzaladıkları Güneş Elektrik Santrali anlaşması kapsamında GES kurulumunu da gerçekleştirdiklerini kaydeden Serhan Gençer, “Bu tesislerin enerji yönetimini Esco modeli çerçevesinde yürüteceğiz. Böylece paydaşlarımızın enerji maliyetlerinin ve karbon ayak izlerinin azaltılmasına katkı sağlayacağız” diyor. 


"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar