;
Arama

Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin, mobil oyun şirketleri yakın takipte

Forbes Türkiye Girişim 50 Listesi büyüme potansiyeli yüksek, geleceğin unicorn adaylarını ortaya çıkarıyor. Bu yıl fintekler ve mobil oyunlar zirveye yerleşti.

01 Şubat 2025, 08:10 Güncelleme: 01 Şubat 2025, 23:05

Girişim ekosisteminde kara bulutlar dağıldı, girişim ruhu yeniden canlandı... Deprem ve seçimlerin gölgesinde geçen 2023 sonrası girişim evreni finteklerin ve mobil oyunların öncülüğünde toparlandı. Geçen yıl pandemi öncesine kıyasla tam 12 kat büyüme yaşandı, yatırımların sayısı yüzde 80 arttı, tohum, erken ve ileri aşama girişimlere toplam 1,1 milyar dolar yatırım yapıldı. İşlem sayısı yüzde 31 artarak 469’a çıktı. 2024 fırsatları yılı oldu: IPO’lar (halka arzlar), çıkışlar ve satın almalar... 

Kazak finansal teknoloji devi Kaspi.kz’nin Hepsiburada’nın yüzde 65,4’lük hissesini 1,1 milyar dolar karşılığında satın alması 2024’ün en büyük işlemiydi. Geçen yılki diğer önemli bir işlem 2012 yılında kurulan, yıllık 40 milyonu aşan biletleme ve rezervasyon işlemi yapan yerli girişim Obilet’in çoğunluk hisselerinin, 21 ülkede yılda 27 milyon aktif kullanıcının yolculuk paylaşımı yapabilmesini sağlayan Fransa merkezli BlaBlaCar’a satılması oldu.

2024’te ayrıca Paynet’in hisselerinin tamamı, yıl ortasında Iyzico tarafından 87 milyon dolara satın alındı. Türkiye’nin en büyük dijital medya şirketlerinden Mediazone’un içerik odaklı satın almaları hisse.net, yemek.com ve WebTekno ile sürdü. Forbes Türkiye’nin aralık ayı kapağında yer verdiği Insider da aldığı 500 milyon dolarlık yatırımla gündeme oturmuştu. Aynı zamanda 212 VC, Insider’dan ikincil bir işlemle “dragon exit” yaptı. 

Başarılı oyunlar 

Girişim ekosisteminin en çok yatırım alan ve yeni oyuncular çıkaran  sektörlerinden biri mobil oyun oldu. Geçen yıl 22 işleme imza atıldı. Bunlar içinde en büyük ikisini Ludus Ventures gerçekleştirdi: Paxie Games’in yüzde 60 hissesini 27 milyon dolara Güney Kore’li DoubleU Games’e, casual oyun sektörünün hızlı çıkış yapan girişimlerinden biri olarak tanınan Gleam Games’i Güneydoğu Asya’nın en büyük oyun stüdyolarından Game District’e -finansal değeri açıklanmadı- sattı.

Mobil oyuna yatırım iştihından pay alan Agave Games Seri A turunda 18 milyon dolar, Cypher Games 10 milyon dolar finansman sağladı. İsrailli Moon Active, Türk oyun sektörüne ilgisini yatırımlarıyla gösterdi. Şirketin 2’şer milyon dolar yatırdığı Mage Games, Grand Games ve Pine Games’in yanı sıra Spyke Games de 50 milyon dolar yatırım aldı.  Boğaziçi Üniversitesi mezunu Mehmet Fatih Yıldız ve Ahmet Bayır’ın kurduğu Efsun Games de İngiltere merkezli bir melek yatırımcıdan 2 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. 

Fintekte iştah sürdü

Girişim 50 Listesi’nin zirvesine fintek girişimleri damga vurdu. Bu, listeyi hazırlamaya başladığımızda da beklediğimiz bir şeydi. Zira Forbes Türkiye’nin birkaç aydır hemen her sayısında yer verdiği gibi sektör yeni satın alma ve yatırımlarla hareketli bir dönem geçiriyor. 2024 yılında Param Nebim Yazılım’ı; Papara SadaPay, T-Bank ve Finfree’yi; Arcapita, Dgpays ile birlikte Neo Pay’i satın aldı. Sabancı Holding’in bir yan kuruluşu olan DxBV, Bulutistan’ı bünyesine kattı. 212 VC’nin Isomer Capital ile gerçekleştirdiği fon-ikincil işlem, ilk fonunda yer alan yatırımcılara yüzde 200’ün üzerinde kazanç sağladı.

Forbes Türkiye’nin ilkini 2019 yılında yaptığı Girişim 50 Listesi’nin zirvesinde Insider vardı. Şirket 2022’de unicorn oldu. Beş yıllık bir aradan sonra hazırlanan listenin zirvesinde bu kez Colendi var. Bu listeden çıkacak ilk unicorn’lar muhtemelen fintekler olacak. Her yıl tekrarlanacak bu araştırma, sadece geleceğin unicorn adaylarını değil en başarılı girişimlerini de öne çıkaracak.  

Forbes tarafından hazırlanan tüm listelerde olduğu gibi Girişim 50 de ölçülebilir değerlerler üzerine kurulu bir metodolojiyle yapıldı. 

Türkiye’de yerleşik veya ofisi bulunan, kurulmasının üzerinden en az bir yıl geçen, yatırım almış girişimlerden bir havuz oluşturuldu. Bu aşamada en önemli kaynaklardan biri Startups.watch’un verileriydi. Forbes Türkiye’nin aralık ayı sayısında yer verdiğimiz “En Etkili Özel Sermaye Fonları” listesinde yer alan şirketlerin yatırım yaptığı girişimler ve girişim ekosisteminin önde gelen isimlerinin önerileri de havuza dahil edildi. 60 kadar girişimin yer aldığı taslak listeye www.forbes.com.tr adresinden araştırmanın duyurusuna yanıt veren şirketlerin başvuruları da eklenerek toplam 140 girişime ulaşıldı.

Bu şirketlerin yüzde 92’si büyüme oranı, piyasa değerlemesi, alınan yatırım miktarı, yatırım turu sayısı ve çalışan sayısı bilgilerini -Forbes’da saklı kalmak şartıyla paylaştı. Şeffaf bilgi paylaşımında bulunan 129 şirket, yukarıdaki kriterlerin her birine bir endeks puanı verilerek sıralandı. Bu endekslemeyi yaparken de Forbes ABD’nin “Geleceğin Milyar Dolarlık Girişimleri” araştırmasının metodolojisini kullanıldı. (Ciro için, değerleme ve yatırım miktarından daha düşük bir ağırlıklandırma yapıldı.) 

Girişim 50 Listesi’nin ilk sırasında 2012’de ödeme altyapısı hizmeti ile işe başlayan Bülent Tekmen’in kurduğu Colendi var. Bugün itibarıyla 18 milyon müşteriye ulaşan Colendi, dijital banka kuruluş lisansı aldı. İkinci sırada finans teknoloji alanındaki uzun tecrübesiyle bilinen Serkan Ömerbeyoğlu’nun 2017’de kurduğu yenilikçi finans teknoloji platformu Dgpays var. DgPays son kullanıcıya değil şirketlere, yani B2B, hizmet veren bir ‘tekfin’. Kimseye kredi vermiyor ya da para göndermiyor ancak bütün finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi için teknoloji sağlıyor. 2021’de Egem Eraslan tarafından kurulan, bireysel yatırımcıların uygulama üzerinden Amerikan borsaları, Borsa İstanbul ve fon yatırımına imkan tanıyan Midas ise listemizde üçüncülüğe yerleşti. Her yıl dört katına yakın bir kullanıcı büyümesi gösteren Midas, geçen yıl 2 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. Aylık Borsa İstanbul aracı hacminde yüzde 0,60 paya sahip şirket, ortalama 2 milyar liralık işleme aracılık ediyor. 

Girişim 50 Listesi’nde yer alan şirketlerin toplam değerlemesi 4 milyar dolar civarında. Aldıkları toplam yatırım miktarı ise 788 milyon dolar. Hepsi birden 7 bin 362 kişiye istihdam sağlıyor. 

Forbes Türkiye Girişim 50 Listesi’nin iddiası ise şu: Bu listede yer almayı başaran girişimlerin yakın gelecekte yüksek bir değerlemeye ulaşacaklarına veya büyük bir çıkış hikayesine konu olacaklarına inanıyoruz. Bu iddayı yıldan yıla takip etmeye devam edeceğiz.

Emre Kurttepeli: “İçerdeki kriz globalleşmeyi tetikledi”

Son dönemde girişimlerin yabancı yatırımcının ilgisine mazhar olmak için merkezlerini ABD’ye ve Avrupa ülkelerine taşımasını “Ekonomik krizin iyi tarafı oldu can havliyle herkes yurt dışına saldırdı” sözleriyle değerlendiren seri girişimci Emre Kurttepeli 2025 ile ilgili iyimser: “İçerideki kriz globalleşmeyi tetikledi, girişimciler için iyi oldu, meyvelerini toplamaya devam edeceğiz.

2025’te dünya yaralarını sarma dönemine girdi, bu yıl ve gelecek yıl girişimcilik eko sistemine para akmaya devam edecek çünkü faizler düştükçe paranın bir yere gitmesi lazım. Dünyadaki para bolluğundan Türkiye’nin de yararlanması lazım. Parayla birlikte girişimcinin büyümesi hızlanıyor. Girişimciler için olumluyum özellikle yurt dışına açılanlar için.”

Türkiye’de internet girişimciliği denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Emre Kurttepeli’nin kariyerinde çok sayıda bilindik şirket ve oluşum yer alıyor: 1999’da kurduğu Mynet, MobileCraft, Evidea, Trendyol, 212, Galata Business Angels ve halen başkanlığını yürüttüğü Endeavor Türkiye... 

Bugüne kadar 100’e yakın girişime yatırım yapan, hissedar olan ve girişim eko sisteminde seri girişimci olarak tanımlanan Emre Kurttepeli’nin halen Insider’ın da aralarında bulunduğu 50-60 şirkette aktif yatırımı bulunuyor. Bunların 15’i ABD’de ve bunun da 12 tanesi yapay zeka alanında. Yatırım yapacağı girişimleri Türk kuruculardan seçmeye çalıştığını söyleyen Kurttepeli’nin gerekçesi ilginç: “Avrupa’da ve ABD’de PayPal mafyası var. Yani iyi firmalara paranız olsa bile istediğiniz kadar giremiyorsunuz, size ihtiyaç yok girişimler de sizi değil daha küresel fonları ve yatırımları tercih ediyor. Ama mesela diaspora girişimler (yurt dışında yatırım yapan Türk girişimciler) yatırımcıların Türkler ile ilişkisi olmasını istiyor, birkaç tane büyük girişime bu sayede girdim.”

“Eskiden girişimcilere Türkiye’de bir yere geldikten sonra yurt dışına açılın diyordum şimdi direkt açılın diyorum” diyen Emre Kurttepeli, Türkiye’de yatırım yapacağı zaman da global olma potansiyeline bakıyor.

1. Colendi

Endeks Puanı: 72,41
Kurucu: Bülent Tekmen, Mihriban Ersin Tekmen 
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

Colendi, Forbes Türkiye’nin 2019’da yayınladığı Girişim 50 araştırmasında 8’inci sırada yer almıştı. Birinci sırada Hande Çilingir’in kurucusu ve CEO’su olduğu Insider vardı. Insider birkaç sene sonra unicorn oldu. Şimdi Girişim 50’nin zirvesinde Colendi var ve unicorn olmasına ramak kaldığını tahmin etmek zor değil. Bülent Tekmen’in 2012’de İninal kartıyla başladığı ödeme altyapısı işini üç yıl sonra satarak kurduğu Colendi, Türkiye’nin en büyük finteklerinden biri. Tekmen Colendi’yi “merkezi olmayan kredi derecelendirme ve mikrokredi hizmeti” olarak tanımlıyor.

Colendi bir ceşit finansal pasaport yaratıyor ve bu pasaportun bütün dünyada geçerli olacağını savunuyor. Müşteriler, Colendi ID adı verilen skor sistemiyle telefonlarına indirdikleri bir uygulama sayesinde üye iş yerlerinde bankaya gerek kalmadan hizmet alabiliyor. Aradaki teknolojiyi sağlayan Colendi ise üye iş yerlerinin ya da şahısların yapacağı her sorgulamadan alacağı “token”larla para kazanıyor. Geçen yılın sonundaki Seri B turunda yatırımcıları arasında Migros, Citi Ventures, Sepil Ventures, Re-Pie Portföy, Finberg ve Hedef Holding yer alıyordu Hem yatay hem de dikey satın almalarla büyümeyi hedefleyen şirketin gözü Avrupa, Körfez ve Suudi Arabistan’daki fırsatlarda. 

2. Dgpays

Endeks Puanı: 56,50
Kurucu: Serkan Ömerbeyoğlu, Hasan Kaya, Devrim Karaaslanlı
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

Adı son kullanıcıya hizmet veren fintekler kadar duyulmasa da Dgpays, B2B tarafında Türkiye’nin en büyük ödeme sistemleri şirketlerinden. Dgpays, çoğunluğu banka ve finteklerden oluşan müşterilerine finansal teknoloji altyapı hizmeti veriyor. 2017’de kurulan Dgpays kimseye kredi vermiyor ya da son kullanıcılara para transferi hizmeti gerçekleştirmiyor ancak bütün finansal işlemlerin yapılabilmesi için teknoloji sağlıyor. Türkiye’deki 55 milyonu aşkın banka ve kredi kartı, 25 binden fazla ATM ve 160 bine yakın üye iş yerinde, Dgpays’in geliştirdiği teknolojik altyapı var. İştiraki olan ZUBİZU ile mobil sadakat altyapısı sunan şirket, 2022 yılında elektronik para lisansı da aldı. Türkiye dışında Dubai ve Taşkent’te ofisleri var.  

Dgpays’in kurucusu ve CEO’su Serkan Ömerbeyoğlu, “Dgpays bir teknoloji şirketi” diyor. Şirket banka ve finans sektörü dışında telekom, belediyeler, elektronik para kuruluşları, toplu taşıma operatörleri ve süpermarket zincirlerine değin 50’yi aşkın kuruluşa da finansal teknoloji altyapısı sağlıyor. Kart çözümleri, ATM çözümleri, ulaşım çözümleri, sigorta da içinde olmak üzere finansal servis teknolojileri, üye işyeri çözümleri ve sadakat sistemleri gibi hizmet ve çözümler sunan şirketin; A101, Akbank, Denizbank, Belbim, Getir, Edenred, İninal, Iyzico, Martı, Paycell, PTT, İş Bankası ve TüvTürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda müşterisi var.

3. Midas

Endeks Puanı: 38,19
Kurucu: Egem Eraslan 
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

Midas geçen yıl aldığı 45 milyon dolarlık Seri A yatırımıyla Türkiye’nin en yüksek erken aşama yatırımını alan finansal teknoloji şirketi oldu. Kurucusu Egem Eraslan regüle bir piyasada yenilikçi teknolojisiyle başarı gösteren girişimi için “Bizim işin imkansızlığı yordu beni” diyor. Üç milyon kullanıcı sayısına ulaştığına bakılırsa Eraslan’ın bu ‘imkansız’ süreci iyi yönettiği söylenebilir. 

Midas son olarak geçen yıl uygulamasına kripto alım-satım seçeneği Midas Kripto’yu ekledi. Midas Kripto ile birlikte kullanıcılar, kripto para alıp satabiliyor. Sistemde Bitcoin, Ethereum, Tether, Solana, Ripple, Dogecoin ve Cardano gibi oldukça popüler kripto varlıklar yer alıyor.

4. Sipay

Endeks Puanı: 33,35
Kurucu: Nezih Sipahioğlu
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

Nezih Sipahioğlu, Londra’da işletme ve finans yönetimi alanında eğitim alıp Türkiye’ye döndükten sonra bir süre girişimcilere yurt dışında şirket kurma, globalleşme ve kurumsallaşma alanlarında danışmanlık yaptı. O sırada finans teknolojilerinin ve ödeme sistemlerinin hızlı bir yükselişte olduğunu görerek 2019 yılında Sipay’i kurdu. Kurulduğundan bu yana yüzde 6 binden fazla büyüme gösteren Sipay bir ödeme sistemleri şirketi.

Üç temel bacağı var; bunlardan ilki ‘Kartlı Tahsilat Sistemleri’. Bu Sanal POS ve Fiziki POS olarak ikiye ayrılıyor. Bir diğeri ise bireysel müşteriler için sunulan ‘Sipay Mobil’. Sonuncusu da ‘Sipay As A Service’. Sipay, perakende işletmeler için gelişmiş POS altyapısı ve e-ticaret şirketleri için kapsamlı Sanal POS hizmeti veriyor. Bunun yanında entegrasyon gerektirmeyen Sipay Link sayesinde her satış kanalından kredi kartı, banka kartı veya dijital cüzdan ile hızlı, güvenli ve zahmetsiz ödeme alma imkanı da sunuyor. Sipay geçen yılki ilk turunda 15 milyon dolar yatırım aldı. Alınan yatırım, şirketin ürün gamını genişletmesi, inovatif çözümler geliştirmesi, yeni pazarlara açılması ve global gücünü daha da artırması için kullanılacak.

5. Param

Endeks Puanı: 31,36
Kurucu: Emin Can Yılmaz, Mustafa Serhan Yılmaz
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji 

Türkiye’nin ilk elektronik para lisansını alan Param’ın kurucusu Emin Can Yılmaz’ın hedefi büyük; 2025’te Türkiye’nin en büyük 10 finansal kuruluşu arasına girmek ve 2027’de ise 10 milyar dolar değere sahip bir ‘decacorn’ olarak globalde bir halka arzı gerçekleştirmek. 

Param’ın ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek ancak bol inişli ve çıkışlı bir ekonomide bu hedefleri tutturabilmek için Türkiye dışında büyümesi gerek.  Bu yönde de adımları var. 

Türkiye ve yurt dışında stratejik şirket alımları ve yatırımlarla büyüyen Param, bin 600’den fazla çalışanıyla tahsilat çözümlerinden teknolojik altyapı hizmetine, ‘Şimdi Al Sonra Öde’ (BNPL) hizmetinden tedarikçi finansmanına, satış, servis ve lojistik süreçlerini dijitalleştiren çözümlerden açık bankacılık hizmetlerine kadar tedarik zincirinde uçtan uca entegre edilmiş finansal teknoloji çözümleri sunuyor. Param, Orta ve Doğu Avrupa’dan sonra, gelecek yıl yeni pazarlara açılarak küresel çapta bir etki yaratmayı planlıyor. Hem bireylere hem de kurumsal şirketlere hizmet veren şirketin 178 bin iş ortağı ve 9,5 milyon da ParamKart kullanıcısı var. 

6. Arf

Endeks Puanı: 30,93
Kurucu: Ali Erhat Nalbant, Kazım Rıfat Özyılmaz
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

Merkezi İsviçre’de bulunan ve ismini ünlü matematikçi Cahit Arf’dan alan Arf, finansal kuruluşlara sınır ötesi ödemeler için ihtiyaçları olan likiditeyi sağlıyor. Arf, bir yılda 1 milyar dolar işlem hacmine ulaştı. Kısa bir süre içinde aylık 1 milyar dolarlık işlem hacmini aştı. Sınır ötesi ödemeler küresel ölçekte 156 trilyon doları buldu. Pazar yıllık yüzde 5 oranında büyüyor. Transferler ise büyük ölçüde hâlâ bankalar arasında ve SWIFT olarak yapılıyor. “Ama para anında gidemiyor, birkaç gün sürebiliyor. Çünkü sınırlar arası para transferleri belli regülatif kurallara bağlı. Sürekli birbiriyle çalışan iki banka arasında bile böyle…” diye anlatıyor Ali Erhat Nalbant. 

Paranın gönderildiği alıcı ülkede önceden neredeyse aynı miktarda sermaye tutmak gerekiyor. Küresel ölçekte bu “önceden finansman” için bloke edilmiş 4 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 

İşte Arf, hem fiziksel şubelerle hem de dijital ortamda, uluslararası para transferi, ticaret ve ödeme hizmetleri veren lisanslı finansal kurumlar için bu sorunu çözüyor. Ali Erhat Nalbant ve Kazım Rıfat Özyılmaz birkaç sene içinde büyük bir başarı hikayesi yazabilir.

7. Picus Security

Endeks Puanı: 28,44
Kurucu: Volkan Ertürk, Alper Memiş, Süleyman Özarslan 
Faaliyet Alanı: Siber Güvenlik

Volkan Ertürk, Alper Memiş  ve Süleyman Özarslan’ın şirketlerin siber güvenlik alanındaki ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere 2013’de kurduğu Picus Security, her yıl dolar bazında iki kat, 2022’de girdikleri ABD pazarında ise üç kat büyüdü. Dünya genelinde başta Avrupa olmak üzere 50 ülkede 500’den fazla kurumsal müşterileri var. 

Siber ihlal ve saldırı simülasyon yazılımını geliştiren Picus Security için “üç matematikçinin girişimi” diyebiliriz. Kurulduktan sonraki ilk satışını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) yapan Picus, 2014’te siber güvenliğinin en iyi olduğunu düşündüğü Garanti Bankası’na giderek güvenlik testi yaptı. Aldığı geri dönüşlere göre ürünü iyileştireren bankaya satış yapmayı başardı. Şu anda Türkiye’nin 20 büyük bankasının 18’i Picus Security kullanıyor. ABD operasyonunu bir süre Türkiye’den yönettikten sonra 2022’de bu ülkede satış ofisi açtı.

8. EasyCep

Endeks Puanı: 19,81
Kurucu: M. Akif Özdemir, İsmail Dinçer
Faaliyet Alanı: Tüketici Elektroniği

EasyCep, ikinci el elektronik ürünleri Ticaret Bakanlığı’ndan lisans aldığı merkezinde yenileyerek yeniden tüketicilerle buluşturuyor. Ürün portföyünde başta cep telefonu olmak üzere, akıllı saatler, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve televizyonlar var. 

EasyCep, daha önce ikinci el cep telefonu ticaretinde cihazların kondisyonu hakkındaki belirsizliği giderip doğru bir fiyatlama yapmaya imkan veriyor. Kişisel veri güvenliğini güvence altına alarak tüketicilerin garantili ikinci el elektronik ürünlere ulaşmasını sağlıyor.

EasyCep’in iş modeli, elektronik ürünlerin yenilenerek kullanım sürelerinin uzatılması, yeni telefon üretiminden kaynaklı karbon salımı ve su tüketiminden tasarruf edilmesini sağlıyor. Ayrıca daha geniş kitlelerin daha uygun fiyatlarla teknolojiye erişmesine olanak tanıyor. Ayrıca yeni cihaz ihtiyacını azaltarak dış ticaret açığının azalmasına katkı sağlıyor.

9. Züber

Endeks Puanı: 18,63
Kurucu: Nailcan Kurt, Murathan Kurt, Raşit Müftüoğlu
Faaliyet Alanı: Atıştırmalık Gıda

Sağlıklı atıştırmalık üretme hedefiyle yola çıkan Züber’in mottosu “Çocuklarımıza yediremeyeceğimiz hiçbir ürünü üretmemek”.  Şekersiz, katkısız ve koruyucusuz yüzde 100 doğal iddiasındaki marka yedi farklı kategoride 100’den fazla üründen oluşan bir portföye sahip. Bu ürünler arasında cips, sürülebilir ezmeler, protein barları, yulaf, kuruyemiş ve meyve atıştırmalıkları var. 

2017 yılında Nailcan Kurt, Raşit Müftüoğlu ve Murathan Kurt tarafından İstanbul’da kurulan Alterna Gıda altındaki  Züber’in yatırımcıları arasında Türkiye’nin en büyük özel sermaye fonu Turkven var. Şirket kuruluşundan bu yana dolar bazında 67 kat büyüdü ve e-ticaret siteleri dahil 49 bin satış noktasına ulaştı. Züber’in satışlarının yüzde 50’sinden fazlası online kanallardan geliyor.

Geçen yıl ünlü oyuncu Kerem Bürsin ile çektiği “Gerçek Atıştırmalık” reklam filmiyle dikkatleri üzerine çeken marka, Ülker’in ‘haksız rekabet’ şikayeti üzerine Ticaret Bakanlığı, reklam filminin yayınını durdurmuştu.

10. Grand Games

Endeks Puanı: 17,69
Kurucu: Bekir Batuhan Çelebi, Mustafa Fırtına, Mehmet Çalım
Faaliyet Alanı: Mobil Oyun

Bekir Batuhan Çelebi, Mehmet Çalım ve Mustafa Fırtına tarafından 2024 Ocak ayında kurulan Grand Games, geçtiğimiz günlerde 30 milyon dolar yatırım alarak Türkiye’nin en büyük Seri A yatırım turlarından birine imza attı. Balderton’ın liderlik ettiği yatırım turuna, Grand Games’in mevcut yatırımcıları arasında yer alan, Bek Ventures’ın (eski adıyla Earlybird Digital East Fund) yanı sıra Laton Ventures ve melek yatırımcı Mert Gür de katıldı. Grand Games Kurucu Ortağı ve CEO’su Bekir Batuhan Çelebi, “Amacımız, yeni oyun türleri yaratarak Türkiye’den bir unicorn daha çıkarmak” diyor.

Grand Games sektördeki rakiplerinden stüdyo (cell) bazlı çalışma modeli ile farklılaşıyor. Ekip, her bir oyunun sorumluluğunu alan özerk ve bağımsız takımlardan oluşuyor. Şirket, stratejik olarak sektördeki popüler oyunlara yönelmek yerine, henüz keşfedilmemiş alanlara odaklanarak büyük ve yenilikçi oyun türleri yaratmayı hedefliyor. Şirket şans ve sosyal rekabete odaklanan oyunlar geliştirmeyi planlıyor. 

11. Obilet

Endeks Puanı: 17,31
Kurucu: Yiğit Gürocak, Ali Yılmaz
Faaliyet Alanı: E- Bilet 

Yiğit Gürocak ve Ali Yılmaz’ın 2012 yılında öğrenciyken kurdukları Obilet, 1,15 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı. Ekim ayında çoğunluk hissesini Fransız BlaBlaCar’a satan Obilet, Doğu Avrupa’nın ardından şimdi de Brezilya ve Hindistan’daki satın almalarla büyüyerek dünyada da lider olmayı hedefliyor. 

Obilet, Türkiye’deki otobüs firmalarını bir araya getiren bir online otobüs bileti arama portalı olarak kuruldu. 2017’den bu yana uçak, 2021’den beri feribot bileti de satıyor. Daha sonra müşterilerine online otel rezervasyon ve araç kiralama hizmetleri de sunmaya başladı. Kullanıcılar, Obilet’in web ve mobil kanalları aracılığıyla farklı seçenekleri karşılaştırabiliyor. Şirket Türkiye dışında 50’den fazla ülkede seyahat biletleme işlemlerine aracılık ediyor.

12. Vispera

Endeks Puanı: 16,68
Kurucu: Aytül Erçli, Ceyhun Burak Akgül
Faaliyet Alanı: Görüntü Teknolojileri

Sabancı Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Programı öğretim üyesi ve yapay zeka görme laboratuvarı PALAB’ın kurucu direktörü Aytül Erçil tarafından aynı ünversite bünyesinde kurulan Vispera, perakende sektöründe önemli ciro kayıplarına neden olan ürünün rafta bulunmaması sorununu çözmeyi vadediyor. Vispera’nın teknolojisini kullanan şirketler sadece bir ay içinde anahtar performans göstergelerinde yüzde 30 ila 80 arasında iyileşme sağlıyor.

Araştırma şirketi Gartner yapay görme ve veri madenciliği alanında Vispera’nın geliştirdiği çözümü yakın geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösteriyor. Vispera 15 ülkede hizmet veriyor ve Hindistan’da da bir ofisi var.

13. Ikas

Endeks Puanı: 16,63
Kurucu: Mustafa Namoğlu, Tugay Karaçay, Ömercan Çelikler, Umut Ozan Yıldırım
Faaliyet Alanı: E- Ticaret

Ikas, bir yeni nesil e-ticaret platformu. Kurucu ortağı Mustafa Namoğlu yaptıkları işi, “Girişimcilere e-ticaret altyapısı sağlıyoruz. Dükkan sahibi, kendi e-ticaret sitesini açarken isterse pazar yerlerindeki sistemini de bize bağlayıp tek bir kanaldan tüm e-ticaret dünyasını yönetebilir hale geliyor. İkas olarak derdimiz KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırmak” diyerek anlatıyor.

Türkiye, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında e-ticaret penetrasyonu  bakımından henüz yolun çok başında. Namoğlu’na göre bu oran yüzde 10’larda ve yüzde 40 - 50’lere çıkması gerekiyor. Dolayısıyla büyüme potansiyeli yüksek.

14. Agave Games

Endeks Puanı: 16,46
Kurucu: Alper Öner, Burak Kar, Baran Terzioğlu, Oğuzhan Merdivenli
Faaliyet Alanı: Mobil Oyun

2021 yılında İstanbul’da kurulan Agave Games, Find the Cat (Kediyi Bul)  isimli oyunuyla  önemli bir başarı yakaladı. 2024’ün en hızlı büyüyen oyunlarından biri haline gelen Find the Cat; ABD, Japonya, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesindeki uygulama mağazalarında üst sıralarda yer aldı. Şirket, günde 300 bin indirme alan bu puzzle oyununun yanı sıra 2025’te ürün portföyüne yine bulmaca alanında iki yeni ürün daha eklemeyi hedefliyor.

15. Fazla

Endeks Puanı: 15,35
Kurucu: Olcay Silahlı, Arda Eren
Faaliyet Alanı: Sosyal Girişim

Türkiye’de her üç kişiden biri yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Buna karşın ülkemizde her yıl 26 milyon ton gıda çöpe gidiyor, sadece İstanbul’daki çöpün yüzde 45’i gıda ürünü. Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri mezunu Arda Eren ve İTÜ İşletme Bölümü mezunu Olcay Silahlı tarafından kurulan Fazla, bu sorunu teknoloji yardımıyla çözmeyi vadediyor.

Sosyal girişim marketlerle anlaşmalar yaparak satmayacakları gıdaları topluyor, karşılığında da bağışlanan ürün bedeli üzerinden yüzde 10 komisyon alıyor. Kurulduğundan bu yana cirosunu TL bazında 695 kat büyüten Fazla, bugüne kadar 7 turda 11,5 milyon dolar yatırım aldı. Bu ilginin temelinde Fazla’nın sivil toplum kuruluşları ve derneklerin, hayırseverlerden topladıkları para bağışlarıyla gıda alarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırma şeklinde işleyen mevcut sistemi değiştirip sürdürülebilir bir model kurabilme potansiyeli var.

16. Figopara

Endeks Puanı: 14,25
Kurucu: Koray Gültekin Bahar, Arman Eker
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

Türkiye’de toplam kredi hacminde KOBİ’lerin payı gittikçe daralıyor. Aslında Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 70’i KOBİ’ler tarafından üretiliyor ancak toplam kredi havuzundan aldıkları pay yüzde 10’un altında. Figopara finansal kuruluşlarla iş birlikleri yaparak KOBİ’lerin tedarikçi finansmanı, fatura finansmanı ve kredi ürünleriyle finansmana erişimine aracılık ediyor.

Şu anda ayda yaklaşık 2,5 milyar liralık kaynağa aracılık ediyorlar. Figopara, bir önceki şirketi olan Foriba’nın bir iştiraki olarak 2016 yılında kuruldu. 2019 yılında Foriba’dan çıkış yaparken Figopara’yı da ayrı bir şirket haline getirdi. Şirket son iki yılda dolar bazında gelirini 10 kat artırdı.

17. Paket Mutfak

Endeks Puanı: 13,02
Kurucu: Tali Şalhon, Eytan Nahmiyas
Faaliyet Alanı: Yerli Bulut Mutfak Girişimi

Paket Mutfak, İstanbul’da 15 şubesi bulunan bir sanal mutfak girişimi. Her gün 4 bin 500’den fazla müşteriye yemek teslimatı gerçekleştiriyor. Köfte, salata, burger, kase, ızgara ve tavuk yemekleri gibi farklı kategorilerde menüler sunan 11 yemek markası var. Paket Mutfak’ın teslimat odaklı yemek markaları, Türkiye’deki tüm yemek sipariş platformlarında var. Şirket üretimden teslimata kadar tüm operasyonel süreçlerini kendisi yönetiyor. Bugüne kadar beş yatırım turunda toplam 8,5 milyon dolar yatırım aldı.

18. Navlungo

Endeks Puanı: 12,84
Kurucu: İsa Korkmaz, Emrah Arslan, Mutlu Boz, Ceren Tuna 
Faaliyet Alanı: Dijital Lojistik 

İhracat, ithalat yapanlara ve  Amazon, Etsy gibi pazar yerlerinde ürün satanlara lojistik teklifi bulma, satın alma ve yönetme hizmeti veren Navlungo, 2019 yılında aynı şirkette uzun yıllardır birlikte çalışan dört mühendis arkadaş tarafından kuruldu. Navlungo, platform üzerinden satılan yük ya da kargolar için lojistik firmalarından platform bedeli alarak gelir yaratıyor. Navlungo’da satış yapan kargo ve nakliye firmaları, kredi kartı ile ödeme alabiliyor; gümrük belgeleri ve yüklerinin takibini kendi panelinden takip edebiliyor.

19. Kolektif House

Endeks Puanı: 12,25
Kurucu: Ahmet Onur, Civan Orhan ve Yiğithan Orhan 
Faaliyet Alanı: Yeni Nesil Ofis Hizmeti

Yeni nesil çalışma ve üretim alanı olarak hizmet veren Kolektif House farklı ihtiyaçlara uygun esnek ofis seçenekleriyle Türkiye’de pazarın en büyük oyuncusu.

2014 yılında Ahmet Onur, Civan Orhan ve Yiğithan Orhan tarafından kurulan Kolektif House’un İstanbul Sanayi Mahallesi’nde 650 metrekarede 4 ofis 30 sandalye ile başlayan hikayesi bugün 30  lokasyonda, 100 bin metrekareye yakın alanda, 10 bin üyeye hizmet vererek devam ediyor.

20. EvamYazılım

Endeks Puanı: 11,43
Kurucu: Can Ahlas
Faaliyet Alanı: Pazarlama Teknolojileri

2015 yılında kurulan Evam, pazarlama teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir yazılım şirketi. Türkiye’de büyük bankalar ve telekom operatörleriyle çalışan şirket, tüm kanallarındaki verileri  anlamlandırıp müşterileri için aksiyona çeviriyor. 15’ten fazla ülkede 600 milyondan fazla son kullanıcıya ulaşan Evam, merkezini Londra’ya taşıyarak global büyüme konusundaki kararlılığını ortaya koydu. Miami, Singapur ve İslamabad’da da ofisleri var. 85 çalışanı olan şirket bugüne kadar dört yatırım turunda 10 milyon dolar kaynak sağladı.

21. Avane Cloud Kitchens

Endeks Puanı: 11,19
Kurucu: Ahmet Orhon
Faaliyet Alanı: Sanal Mutfak Girişimi

Türkiye’nin ilk bulut mutfak girişimi Avane Cloud Kitchens, 2021’de kuruldu. Avane, 2024 yılında günde 3 bin 287, yılda 1,2 milyon adet sipariş aldı. Bugüne kadar dört turda, Finberg, GFC, Twozero Ventures, Logo Ventures gibi yatırımcılardan 7,3 milyon dolar yatırım alan Avane, sürdürülebilirlik konusunda da iddialı. Aynı mutfaktan çok sayıda sanal restoran markası yöneten şirket, farklı markalarda aynı hammadde, paketleme, mutfak ekipmanları ve çalışanlarından faydalandığı için verimliliğini en üst seviyeye taşıyor. 

22. Codeway

Endeks Puanı: 11
Kurucu: Anıl Şimşek, Tolunay Tosun
Faaliyet Alanı: Yapay Zeka 

2020’de kurulan Codeway, yapay zeka temelli ürünler ve mobil teknolojiler geliştiriyor. Dört yılda 320 milyon kullanıcıya ulaştı ve küresel bir şirket haline geldi. Chat & Ask AI, Cleanup ve Wonder AI Art Generator gibi uygulamaları yaratan Codeway, 2024 yılında Linkedin Top Startups Türkiye listesinde birinci sıraya yerleşti. Yine 2024 yılında, worldwide (iOS & Android) pazarında en çok indirilen Türk uygulama şirketi olarak pazarda liderliği yakaladı. Şirketin 40’tan fazla uygulaması ve web ürünü var. Codeway, ciro bazında 2021-2024 yılları arasında yüzde 5 bin 825 büyüdü. 

23. Vivoo

Endeks Puanı: 11
Kurucu: Miray Tayfun, Gozde Buyukacaroglu, George Radman
Faaliyet Alanı: Yazılım, Sağlık

San Francisco ve İstanbul’da ofisleri olan Vivoo,  “Evde Wellness Çözümleri” alanında faaliyet gösteren yenilikçi bir teknoloji şirketi. Şirket kullanıcıların sağlık durumlarını takip edip, kişiselleştirilmiş tavsiyelerle yaşam kalitelerini artırmalarına olanak sağlıyor. 300 bin kullanıcısı olan Vivoo, üç turda toplam 12,5 milyon dolar yatırım aldı.

24. İletmen Akıllı Teslimat

Endeks Puanı: 10,69
Kurucu: Özgür Duruöz
Faaliyet Alanı: Yazılım, Mobilite Sektörü

İletmen, restoran, e-ticaret ve lojistik şirketlerinin sipariş, kargo ve kurye trafiğini yönetmelerini sağlayan bir mikro lojistik ve yazılım şirketi. Şirket kendi bünyesinde geliştirdiği “tek ekran” yazılımı ile restoranlarında popüler sipariş platformlarından gelen siparişleri tek bir ekrandan yönetmelerini sağlıyor. Ya da “paketim var” yazılımı ile günlük paket servisi az olan işletmelere akıllı kurye desteği veriyor.

25. RS Research

Endeks Puanı: 10,36
Kurucu: Rana Sanyal, Sena Nomak
Faaliyet Alanı: Biyoteknoloji

İki kadın girişimci tarafından kurulan RS Research’ün uzman ekibinin yüzde 80’i de kadın bilim insanlarından oluşuyor. Kuruculardan Prof. Rana Sanyal, 2024 yılında EIC European Prize for Women Innovators ödülünü almış. RS Research, hedefli kemoterapiyi mümkün kılan akıllı nanoilaç adayları keşfetmek ve geliştirmek için çalışıyor.

Girişimin Sagitta isimli ilaç adayı, IENA madalyalı ve ISIF büyük ödüllü patentleriyle küresel olarak korunuyor. Bugüne kadar 12,9 milyon euro yatırım alan ve 7 milyon euro üzerinde teşvik ve hibe ile desteklenmeye hak kazanan RS Research, Turcorn100 programına seçilen 15 şirket arasındaki tek derin teknoloji şirketi.

26. Getmobil

Endeks Puanı: 10,25
Kurucu: Mehmet Uygun, Zeynep Uygun
Faaliyet Alanı: 2. El Elektronik Cihaz

Cep telefonları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bozulduğunda tamiri için “küçük esnafa” güven sorunu yaşıyoruz çünkü bir standart yok. İşte Getmobil, 30 binden fazla küçük işletme ve telefoncunun yer aldığı ekosistemi dijitalleştiren yenilikçi bir pazar yeri olarak sektöre bir standart getirmeyi amaçlıyor.

27. Mega Fortuna

Endeks Puanı: 9,85
Kurucu: Şeyhmus Ölker, Burak Göncü
Faaliyet Alanı: Sadakat Platformu

Bursa merkezli Mega Fortuna, mobil oyun keşif ve sadakat platformları geliştiriyor. 2023 yılında Şeyhmus Ölker ve Burak Göncü tarafından kurulan şirket, bir yıl içerisinde 110 kat büyüme yakaladı. Ana ürünü olan Richie Games üzerinden kullanıcıların mobil oyun oynarken hediye kartları gibi ödüller kazanmasına olanak tanıyan şirketin 2 milyon kullanıcısı var. 34 çalışanı olan Mega Fortuna, oyun geliştiricileri ile oyuncular arasında güçlü bir köprü kurarak, oyun ekosistemine farklı bir soluk getiriyor.

28. Cypher Games

Endeks Puanı: 9,57
Kurucu: Anıl Şimşek, Erdem Özdoğan, Emir Kocaağa, Burak Taban, Batuhan Şakarcan, Özkan Akyürek
Faaliyet Alanı: Mobil Oyun

Cypher Games’i bu listede yer alan diğer girişimlerden ayıran bir fark var. Henüz piyasada olan bir ürünleri, yani oyunları yok. Geliştirmeye devam ettikleri Match Squad’ın lansmanı 1 Mart’ta gerçekleşecek. Ancak elde ettikleri fonlamalar Cypher Games’i listeye sokmaya yetti. 2022’de kurulan Cypher Games, Match-3 kategorisinde yer alan oyunları Match Squad’ı farklı bir isimle 2024’te test etti. Ağustosta son geliştirmeleri uygulamak için kapattılar.

2022’de tohum öncesi yatırım turunda 3,2 milyon dolar yatırım alan girişim, testlerde elde edilen başarı üzerine yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etti. 2024’te Raine Group liderliğinde gerçekleşen tohum yatırım turunda 10 milyon dolar yatırım aldı. Global pazar için takvim 1 Ekim’e planlanmış. Hedefleri başta ABD pazarı ve diğer anglo-sakson ülkeler. 34 kişinin çalıştığı Cypher Games’in radarında Güney Kore de var. Anıl Şimşek, Tuan Çilingir, Burak Taban, Emir Kocaağa, Mert Can Özcan ve Ezgi Balkan tarafından kurulan Cypher Games, global anlamda lider bir stüdyo olmayı hedefliyor.

29. TeamSec

Endeks Puanı: 8,56
Kurucu: Esad Erkam Köroğlu
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji

TeamSec, finansal kurumlar için seküritizasyon süreçlerini kolaylaştırmaya yönelik özel çözümler sunan bir fintek. Hizmetleri arasında Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (ABS), İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler (MBS) ve gelişmiş yapılandırılmış ürünlerin ihracı var. Bu süreçler gelişmiş analitik ve yapay zeka (AI) ile optimize ediliyor. 2022’de Esad Erkam Köroğlu tarafından kurulan girişim, toplamda iki yatırım turu gerçekleştirdi. İstanbul, Dubai ve Suudi Arabistan’da ofisleri var.

30. App Samurai

Endeks Puanı: 8,41
Kurucu: Emre Fadıllıoğlu, Mehmet Bilgin, Soner Şensoy
Faaliyet Alanı: Yazılım, Pazarlama

Oyun şirketleri ve geliştiricileri, oyuncularının kim olduğunu bilmek istiyor. Bu sayede onların keyfini artırabiliyor ve yeni oyuncu kazanabiliyor. App Samurai tam olarak bunu yapıyor; mobil uygulama geliştiricileri ve reklam verenler için kullanıcı edinimi, yeniden hedefleme ve gelir artırma stratejileri sunan yapay zeka destekli bir platform işletiyor. Türkiye dışında İngiltere, ABD, Hollanda, İspanya, İsviçre, Hindistan, Brezilya ve Arjantin’de faaliyet gösteren şirket, kuruluşundan bu yana bin kat büyüdü.

31. Kiralabunu

Endeks Puanı: 8,28
Kurucu: Elif Kapıcı, Alper Erdem, Mehmet Cenk Yılmaz, Sinan Ventura
Faaliyet Alanı: Perakende

Evinizdeki bir tamirat için bir matkaba ihtiyacınız var, tek sefer kullanacaksınız. Satın almak mı, kiralamak mı? Bebeğiniz için sadece birkaç ay kullanacağınız bir ürün. Satın almak mı, kiralamak mı? Ya da elektrikli scooter’ları denemek istediniz. Farklı markaları nasıl deneyeceksiniz? 2021’de kurulan Kiralabunu, hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların ihtiyaç duydukları ürünlere daha ekonomik bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor. 150 bin bireysel ve 750 kurumsal müşterisi var. 600’den fazla ürünü bulmak mümkün.

32. Hiwell

Endeks Puanı: 8,09
Kurucu: Ali Ozan Özçiçek
Faaliyet Alanı: Sağlık

Hiwell, online psikoterapi hizmeti veren bir girişim. Psikoterapiyi dünyanın her yerinde erişilebilir kılmak amacıyla yüksek lisanslı ve yetkin uzman psikologlarla terapi almak isteyen kullanıcıları buluşturan online bir terapi platformu. Hiwell platformunda yaklaşık Bin 700’ü aşkın uzman terapist var. Coğrafi engelleri ortadan kaldırarak depresyon, anksiyete ve ilişki sorunları gibi birçok alanda çözüm sunan Hiwell’in 23 binden fazla üyesi var. Yurt dışı açılımına 18 ay önce başlayan Hiwell’in aylık satışlarının yüzde 40’ı artık Avrupa’dan sağlanıyor. Kurucu Ali Ozan Özçiçek sisteme diyet ve sporu dahil etmeyi planlıyor.

33. Viravira.co

Endeks Puanı: 7,54
Kurucu: Baran Yıldırım, Emre Küçüközkan 
Faaliyet Alanı: Deniz Turizmi 

Viravira’nın ofisi Medeniyet Üniversitesi teknoparkında ancak gerçek işyerleri uçsuz bucaksız denizler… Tekne kiralamak isteyenler ile tekne sahiplerini bir araya getiren online tekne kiralama platformu olarak 2017 yılında Baran Yıldırım ve Emre Küçüközkan tarafından kuruldu. Tekne rezervasyon deneyimini deniz tutkunları için daha kolay, daha şeffaf ve daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da sayılı acenteleri arasında. Türkiye ve Avrupa dışında, Karayipler, Bahamalar, Hint Okyanusu, Güney Pasifik, Okyanusya dahil olmak üzere tüm dünyaya yayılmış durumdalar.

34. Büyütech

Endeks Puanı: 7,02
Kurucu: Ömer Orkun Düztaş, Alparslan Işıklı
Faaliyet Alanı: Otomotiv

ODTÜ doğumlu Büyütech, Türkiye’nin ilk ve tek yerli, ileri teknoloji kamera tasarım ve üretim girişimi. En büyük yatırımcısı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan ve otomotiv alanındaki en büyük gruplarından Farplas. Üretimini Gebze’de yapıyor. ABD’de Michigan’da bir satış ofisleri var. 83 çalışanı olan Büyütech, ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne odaklanmış durumda. Ürün gamında geri görüş kamerası, çevre görüş sistemi, sürücü yorgunluk algılama kamerası gibi sektöre özel ürünler yer alıyor. Geliştirdiği “Podar” adlı pasif algılama teknolojisi, her türlü hava koşulunda nesne tespit edebilme yeteneğine sahip. Hedefi 2030’da unicorn olmak.

35. Turan

Endeks Puanı: 6,84
Kurucu: Özgür Bayraktar
Faaliyet Alanı: Finans

Türk devletleri arasındaki finansal entegrasyonu destekleyen bir girişim olan Turan, kullanıcılarına uluslararası para transferleri, fatura ödemeleri ve dijital kartlarla ödeme hizmetleri sunuyor. Bakü ve İstanbul’da ofisleri bulunan Turan, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerde aktif olarak kullanılıyor.

36. Wellbees

Endeks Puanı: 6,81
Kurucu: Melis Abacıoğlu, Seçil Gürcüoğlu, Kerem Gönülkırmaz
Faaliyet Alanı: İyi Yaşam

Girişimin temelinde aslında sıkça duyduğumuz iyi yaşam arayışı var. Bireylerin günlük yaşam kalitesini artırmayı, daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzına teşvik etmeyi hedefliyor. Uzun vadede ise hastalıkları önleme ve sağlık bilincini artırma gibi insan hayatına dokunan yaklaşımı var. İlk yatırımlarını 2022 yılında aldı, ardından iki buçuk senede 15 kat büyüdü. Wellbees hizmetlerinden küresel çapta 108 şirket ve 250 bin kullanıcı faydalanıyor.

37. Mall IQ Teknoloji

Endeks Puanı: 6,61
Kurucu: Batu Sat, Ferit Ozan Akgül
Faaliyet Alanı: Büyük Veri

Mall IQ, aslında büyük veri şirketi. 55 milyon aktif kullanıcıdan, 25 milyar veri üretiyor. Bu veriyi, bankalar, fintekler, sadakat platformları, telekomlar ve perakendeciler için gerçek zamanlı, kişiselleştirilmiş mobil etkileşimleri haline getiriyor. Alışveriş merkezleri gibi alanlarda tüketici davranışlarını ve satın alma niyetlerini ölçerek bu bilgileri kullanılabilir iç görülere dönüştürüyor.  2015 yılında Silikon Vadisi’nde iki Türk girişimci tarafından hayata geçirilen Mall IQ’nun müşterileri arasında; Mastercard, Visa, Starbucks, BNP Paribas, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank, Türkiye Finans ve Carrefour var.

38. Art Labs

Endeks Puanı: 6,56
Kurucu: Yekta Başak, M. Kazempour, Sercan Demircan
Faaliyet Alanı: Artırılmış Gerçeklik

Sanal alışverişte deneme fırsatı olsaydı daha rahat karar vermez miydiniz? Artırılmış gerçeklik girişimi Art Labs tüketiciye bu imkanı sunuyor. E-ticaret sitelerinin, ürünlerini 3D görseller, artırılmış gerçeklik ve sanal deneme ile son kullanıcıya sunabilmesini sağlıyor. Nitekim araştırmalar, sepetteki ayakkabıyı sanal olarak ayağında gören tüketicilerin satın alma kararlarının yüzde 71 arttığını gösteriyor. Bugüne kadar dört yatırım turunda 1,3 milyon dolar yatırım alan şirket, gelirinin yüzde 81’ini ABD pazarından elde ediyor.

39. Craftgate

Endeks Puanı: 6,33
Kurucu: Hakan Erdoğan, Murathan Özcan, Lemi Orhan Ergin, Sabri Onur Tüzün
Faaliyet Alanı: Ödeme Sistemleri

Craftgate, yaptığı işi “ödeme orkestrasyonu” olarak tanımlıyor. İşleri, online ödeme alan işletmelerin yurt içi ve yurt dışındaki ödeme yöntemlerine tek noktadan erişebilmesini sağlamak. Kısacası, online alışveriş yaparken kullandığımız kredi kartı bilgilerimizin güvenli bir şekilde işlenmesini ve ödemelerin gerçekleşmesini sağlayan bir aracı. 20’den fazla katma değerli servise sahip Craftgate, bugüne kadar iki turda, toplamda 3 milyon dolar yatırım aldı.

40. Kidolog

Endeks Puanı: 6,30
Kurucu: Eray Uğurelli, Burak Candan
Faaliyet Alanı: Online Eğitim ve Sağlık

Kidolog, ebeveynlere online danışmanlık ile başlayan girişim hikayesine “online hastane” olarak devam ediyor. Kidolog, Türkiye’de doktor ve hastaları online muayenede buluşturuyor.  Girişim, e- devlet, e-nabız gibi sistemlerle entegre olarak çalışıyor. Doktorlar, online muayene ardından e-Nabız, e-Reçete ve e-Rapor entegrasyonu sayesinde reçete hazırlayabiliyor. Kidolog bugüne kadar 350 bin adet muayene görüşmesi sağlamış. 

41. Albert Health

Endeks Puanı: 6,19
Kurucu: Recai Serdar Gemici, Serhat Uzun, Ensar Güneşdoğdu
Faaliyet Alanı: Sağlık

Kronik hastalıkları yönetmeye yönelik bir sağlık teknolojisi platformu olan Albert Health, 300 binden fazla insanın hayatına dokunuyor. Diyabet, astım, hipertansiyon, obezite, multiple skleroz ve kanser gibi kronik hastalıklarda, bireylerin tedavi uyumunu ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.

Yapay zeka destekli çözümler üreten girişim, kullanıcıların sağlık yönetimini sesli komutlar aracılığıyla yapmalarını sağlıyor. Hastaların, hastaneye yatış sürelerini kısaltarak, ilaç maliyetlerini düşürerek ve sağlık sistemindeki yükü azaltarak ekosistemin tamamına somut fayda sağlamayı hedefliyor. Yönetim merkezi Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde. Albert Health aynı zamanda TURCORN 100 hızlandırma programına seçilen ilk ve tek dijital sağlık girişimi.

42. Wask

Endeks Puanı: 6,02
Kurucu: Ercan Pilcioğlu
Faaliyet Alanı: Dijital Reklam 

“Click-Through Rate”, “Retargeting”, “Conversion Rate”, “Cost Per Mille” terimleri büyük şirketlerin online reklam yatırımlarını yöneten şirketler ve reklamcılar için aşina terimler. Ancak küçük ve orta boy işletmeler için bu işlemleri yönetmek, doğru zamanda doğru medya yatırımlarını hayata geçirmek kolay değil. Zaten reklam bütçeleri düşük olan şirketler için bir çözüm üretiyor Wask. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere toplamda 130’dan fazla ülkede 8 binden fazla müşterisi var.

43. Lumnion

Endeks Puanı: 5,66
Kurucu: Aren Haddeler, Cenk Tabakoğlu, Eray Alpan
Faaliyet Alanı: Sigortacılık

Lumnion, uçtan uca sigortacılık fiyatlama platformları geliştiren yapay zeka tabanlı bir yapı. 2017’de kurulan girişim sigortacılık sektörüne daha hassas risk fiyatlandırması, etki analizi ve dinamik fiyatlandırma ile veri hazırlamayı otomatikleştiren uçtan uca platform sağlıyor. Almanya’da da ofisi bulunan Lumnion risk ve davranışsal fiyatlama alanlarında da sigorta şirketlerine bilgi üretiyor. 18 çalışanı ile 14 kurumsal müşterisine hizmet veren şirket Avrupa’nın önde gelen sigorta teknolojileri programlarından InsureTech Hub Munich’in NXT Programı’na dahil. 

44. Bilet.com

Endeks Puanı: 5,58
Kurucu: Atakan Kurt
Faaliyet Alanı: Turizm

Uygun uçak bileti ve otobüs bileti satışı amacıyla 2015’te hayata geçirilen Bilet.com, bugün her kategoride biletleri alabileceğiniz seyahat deneyim platformuna dönüşmüş durumda. 5 milyon kullanıcısı var. Site üzerinde etkinlik biletleri satın alınabiliyor, otel rezervasyonu yapılabiliyor. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen web siteleri arasında turizm kategorisinde ilk 10’da yer alıyor. Deloitte tarafından 2023 yılında EMEA bölgesinde Fast 500 listesi’nde birinci oldu. Bugüne kadar Giraud, Sas ve Baptain gibi girişimcilerden fon sağladı.

45. Atlas Space

Endeks Puanı: 5,33
Kurucu: Burçin Gürbüz, Çiğdem Düzgüneş, Burcu Doğru
Faaliyet Alanı: Yazılım

Atlas Space, dijital ya da sanal tecrübeler oluşturan bir girişim. Üç ana iş kolu var; Atlas Edtech, Atlas Twin ve Atlas Studio. Edtech; eğitim sektöründe dijitalleşmeyi sağlamak için ürün geliştiriyor. Öğrencilerin gelişen dijital dünyada daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlamak için çalışıyor. Twin; dijital ikiz teknolojileriyle şehirler, altyapılar ve endüstriyel süreçler için dijital kopyalar oluşturuyor. Daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. Studio ise; XR, VR, AR teknolojilerini kullanarak dijital içerik üretiyor. 

46. Mr. Usta

Endeks Puanı: 5,33
Kurucu: Yunus Emre Kalkan, Öner Çelebi, Serhan Yazıcı
Faaliyet Alanı: Hizmet 

Mr. Usta, ustalarla müşterileri bir araya getiren bir platform. Evde tamir, bakım veya tadilat işleri için güvenilir bir usta bulma ihtiyacını tek bir noktada toplamayı hedefleyen bu girişim, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için hayatı kolaylaştırmayı amaçlıyor. Mr. Usta, 20’den fazla ilde 25 farklı alanda hizmet veriyor. Mr Usta kurucu ortağı, Endeavor girişimcisi Öner Çelebi.

47. HST Tarım

Endeks Puanı: 5,21
Kurucu: Hakan Ek, Sancar Tomruk
Faaliyet Alanı: Tarım Girdileri

Girişim eko sisteminin önemli alanlarından biri de tarım teknolojileri. Küçük ölçekli çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin gübre, tohum, ilaç ve hayvan yemi ihtiyaçlarını en uygun fiyatlarla ve makine öğrenmesine dayalı modeli ile hasatta ödeme kolaylığıyla temin ediyor. Aynı zamanda teknoloji ve veri analizi bazlı danışmanlık desteği de sağlıyor.

48. StartupCentrum

Endeks Puanı: 5,08
Kurucu: Müge Bezgin, N. Sami Harputlu
Faaliyet Alanı: Startup Platformu

StartupCentrum, 400 binin üzerinde veri bulunduran, girişimcileri, yatırımcıları, hızlandırma programları ve ekosistem oyuncularını bir araya getiren global bir startup platformu. Türkiye başta olmak üzere yatırım raporları yayınlıyor. Öncelikli olarak platform üyeliği, rapor sponsorlukları, startup hizmetleri ve veri/yazılım kiralama başlıklarından gelir elde ediyor. 

49. Eyedius

Endeks Puanı: 5,04
Kurucu: A. Serdar Yılmaz, Simay Danış, Gökhan Tuna
Faaliyet Alanı: Güvenlik Teknolojileri

İTÜ ARI Teknokent girişimlerinden 2017’de kurulan güvenlik teknolojileri alanındaki Eyedius, kullanıcıların cep telefonları aracılığıyla yüz tanıma yaparak giriş-çıkış kontrolü sağlayan mobil uygulama. Uygulama sayesinde kapı, turnike gibi fiziksel alanlardan yalnızca cep telefonu kullanarak geçiş yapılabiliyor, açık alanlarda ise konum bazlı kontroller gerçekleştirilebiliyor.

50. Enhencer

Endeks Puanı: 5,04 
Kurucu: Olcay Öztürk
Faaliyet Alanı: Yapay Zeka

E-ticaret siteleri müşterilerinin satın alma iştahlarını makine öğrenmesi algoritmalarıyla tahmin edip reklam verilmesi gereken kitleyi etkin bir şekilde tahmin eden Enhencer, müşterilerine daha az bütçeyle daha yüksek dönüşüm oranları sunuyor. Pandemiyle birlikte hızla büyüyen e-ticaret sektöründe, yanlış hedef kitlelere yapılan reklam harcamaları ve dolayısıyla gerçekleşen düşük reklam dönüşümleri en büyük sorun olarak görülüyor. 


"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar