;
Arama

Enerjinin odağında büyüyecek

Özellikle tüketim malları ve CNG ile LNG gibi sıkıştırılmış gazların da dahil olduğu kimyevi maddeler lojistiğinde büyümeye odaklanan Alışan Lojistik, ADR mevzuatına uygun 600’den fazla ISO tank ve tanker filosuyla ayda 5 binden fazla sefer gerçekleştiriyor.

01 Kasım 2024, 08:00

Ambalaj, kimya, sağlık, kozmetik, inşaat, enerji ve gıda gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Alışan Lojistik, sektörde otuzuncu yılına giriyor. Özellikle hızlı tüketim malları ve kimyevi maddeler lojistiğinde pazar lideri olma hedefiyle yolunda ilerleyen şirket, ADR mevzuatına (Tehlikeli Maddelerin Karayolu İle Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması) uygun 600’den fazla ISO tank ve tanker filosuyla ayda 5 binden fazla sefer gerçekleştiriyor. Şirketin CEO’su Damla Alışan, CNG ve LNG gibi sıkıştırılmış gazlar da dahil olmak üzere çok çeşitli kimyasalları yurt içi ve yurt dışına kara, deniz ve demir yoluyla güvenilir ve çevre dostu bir şekilde ulaştırdıklarını söylüyor. 

Entegre taşımacılık çözümleri

Alışan Lojistik’in “ISO konteyner ağı” dünya genelinde yaygın bir ağa sahipken, likit kimyevi madde taşımacılığı için çok amaçlı konteyner taşıyıcı şasi ve uygun çekicilerle desteklenen bir filosu bulunuyor. Şirketin ayrıca Gebze Muallimköy’de tehlikeli ve kimyasal maddeler için özel olarak tasarlanmış, 12 bin metrekarelik bir depo alanı mevcut. Ayrıca İstanbul, Kocaeli, Konya, Gaziantep ve İskenderun’da 490 binden fazla palet kapasitesine sahip depolama alanları da bulunuyor. Damla Alışan, tehlikeli madde taşımacılığında geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirterek, “Kimya sektörünün kritik ham maddeleri ve endüstriyel gazları gibi tehlikeli yükleri, uluslararası standartlara uygun olarak taşıyarak, sanayi bölgelerine ve limanlara entegre taşımacılık çözümleri sunuyoruz” diyor.

Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürüttüklerini ve yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Damla Alışan, küresel entegre ve liman merkezli tedarik zinciri, taşımacılık ve lojistik çözümlerinin hizmet sağlayıcısı PSA BDP ortaklığı sonrasında uluslararası arenada önemli bir büyüme ivmesi yakaladıklarını da belirtiyor. Bu ortaklık, global tedarik zinciri yönetiminde bir adım ileri gitmelerini sağladı. Alışan, kimya ve petrokimya lojistiğindeki deneyimlerinin Türkiye’deki önemli lojistik markalarından biri haline gelmelerine katkıda bulunduğunu ifade ediyor. PSA’nın dünya çapındaki liman ağı ile Alışan’ın kara taşımacılığı tecrübesinin birleşimi, hizmet kalitesi ve operasyonel hızda belirgin bir fark yaratmış. Alışan, 2024 hedefleri arasında, PSA BDP ile birlikte yakaladıkları yüzde 100’ün üzerindeki büyüme trendini sürdürmek olduğunu vurguluyor. Şirket, sundukları hizmetleri dünya çapında daha geniş bir ölçeğe taşımayı ve geliştirmeyi planlıyor.

Şirketin stratejik hedefleri arasında ise güçlerini birleştirdiği PSA BDP ile beraber “To New Horizons - Yeni Ufuklara” mottosu çerçevesinde son üç yıldır yakaladığı yüzde 100’ün üzerinde büyüme trendini devam ettirmek var. Alışan, bundan sonraki süreçte hizmet ve faaliyetlerini dünya çapında çok daha geniş bir ölçeğe taşıyacaklarını ve servis ağını geliştireceklerini söylüyor.

Sürdürülebilirliği iş süreçlerine entegre ediyor

Öte yandan iklim krizi ve Yeşil Mutabakat’ın dünya genelinde en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini dile getiren Alışan, bu süreçte lojistik sektörünün sürdürülebilir bir gelecek için büyük sorumluluklar üstlendiğini ifade ediyor. Alışan Lojistik, özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığıyla bu konuda hassasiyet gösteriyor. Şirket, atıkların azaltılması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi için uzun süredir çalışmalar yürütüyor.

Alışan, sürdürülebilirlik kavramını iş süreçlerine entegre ederek daha yaşanabilir bir gelecek yaratmayı amaçlıyor. Geçen şubat ayında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen “Yeşil Lojistik Belgesi” ile Türkiye’deki ilkler arasına girdi. Damla Alışan, bu belgeyi kazanmak için kombine yük taşımacılığını artırmak, enerji tüketiminin en az yüzde 5’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamak ve ağaçlandırma faaliyetlerine katkı sağlamak gibi birçok adım attıklarını söylüyor. Şirket, ISO 14001 ve ISO 14064 belgeleri ile çevresel standartlara uyum sağlıyor ve sıfır atık yönetim sistemine geçiş yapıyor.

Belgeli uzmanlık

2005 yılından itibaren SQAS (Sürdürülebilirlik için Güvenlik ve Kalite Değerlendirmesi) kriterlerini yerine getiren Alışan, 2021 yılında altıncı kez denetimden geçerek kimyasal maddelerin taşınması ve depolanmasındaki uzmanlığını belgelendirmiş. Ayrıca, SQAS sisteminin en iyi uygulayıcılarından biri olarak, 2023 yılında OCS (Operation Clean Sweep) sertifikasını aldı. Bu sertifika, plastik pelet kaybını önlemek için farkındalık artırmayı hedefleyen uluslararası bir programın parçası. Alışan, “OCS’in bir parçası olmayı sonraki nesillere daha temiz denizler ve dünya bırakabilmek için çok değerli bir adım olarak görüyorum. Çalışmalarımız bu yıl da sürdürülebilirlik konusunda hız kesmeden devam edecek” diyor. 

Bu yıl ise enerji tasarrufuna odaklanan Alışan, güneş enerji sistemleri kullanarak yenilenebilir enerji kullanımını da artırdı. Filodaki araçların yüzde 90’ını yeni teknoloji ile değiştirmenin yanı sıra enerji yönetim sistemini genişletmeyi de hedefliyorlar.

13 Ar-Ge merkezinden ikisini kurdu

Dijitalleşmenin lojistik sektöründe de rekabet avantajı sağlamak için kritik bir faktör olduğunu söyleyen Alışan, sektörün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezinden ikisini kurduklarına dikkat çekiyor. İstanbul ve Konya’nın Ar-Ge’de Alışan’ın üssü olduğunu söylüyor. 50 uzmanın görev yaptığı bu merkezlerde, gerçek ve sanal dünyanın entegre bir şekilde çalıştığı sistemler geliştiriliyor. Burada, gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanılıyor. Müşterilerin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçiriliyor. Bunun da aynı zamanda müşteri memnuniyetini artırdıklarını kaydeden Alışan, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini vurguluyor.


"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar