;
Arama
Sahil evlerinin tahtı, iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyesi gibi etkenler yüzünden sarsılıyor. SeaPod, doğayla iç içe, sürdürülebilir bir yaşam arayışında olanların ve gayrimenkul avcılarının yeni gözdesi olmaya aday.

02 Ekim 2024, 04:42 ÖS GÜNCELLENDİ
Deniz Köşkü

Bembeyaz kumsalların uzandığı büyüleyici Karayipler’de, mercan resiferiyle çevrili, turkuaz suların üzerinde yüzen bir evde yaşamak... Sürdürülebilir okyanus yaşamına farklı bir boyut katan Ocean Builders, bu düşü gerçeğe dönüştürmenin peşinde. Üstelik “okyanus gezegenindeki en akıllı ev” konseptiyle. SeaPod, yenilikçi denizcilik teknolojisinde uzman Ocean Builders’ın son teknolojiyle donatılmış, yüzebilen kapsül evlerinin adı. Panama merkezlişirket, AR-GE çalışmalarını tamamlayarak nihayet Seapod üretimine geçtiğini duyurdu. Bu işe, kısa vadeli bir satış stratejisiyle girişmedikleri de belli. Panama’nın kuzey kıyısındaki Linton Bay Marina’da adeta bir kapsül filosu inşa ediyorlar. Ocean Builders’ın CEO’su Grant Romundt, Şubat 2019’da ortaya çıkardıkları ilk prototip için “Sekizgen olan ilk kapsülümüz, işlevseldi ama ne yazık ki estetik açıdan pek hoş değildi.” diyor.

O günden bu yana, büyük gelişme kaydettikleri ortada. Bu başarıda ekibe kattıkları bir isim ise övgüyü ayrıca hak ediyor. Eğer devrim niteliğinde bir yüzebilen ev hayaliniz varsa aramanız gereken kişi, yüzen yapılar konusunda dünyanın önde gelen mimarlarından Koen Olthuis olacaktır. Şirket de öyle yapmış, Time dergisi tarafından dünyanın en etkili kişileri arasında gösterilen Hollandalı mimarla birlikte çalışmaya başlamış. Olthuis imzasıyla birlikte Seapod’lar böylece yalnızca yüzen modern evlere değil; mimari tasarımın ve ekolojik bilincin yaratıcı ve özgün bir temsiline dönüşmüş.

Fütüristik Vizyon

Pek çok dahiyane plan gibi SeaPod’ların ortaya çıkışı da sadelik arayışının fütüristik bir tasarımla buluşma hikayesi: Kargo konteynerinde taşınabilecek boyutta ve herhangi bir yere monte edilebilecek olan bir ev fikrinden yola çıkılmış. Elbette, iş bu kadar basit değil. “Tıpkı bir buzdağı gibi SeaPod’un gizli büyüsü de yüzeyin altında.” diyor Ocean Builders. Kullandıkları bin 688 fit küpten fazla hava dolu çelik boru, öyle bir kaldırma kuvveti sağlıyor ki SeaPod’un tamamını suyun üç metre yukarısına itebiliyor. Tasarımın dalgaların üzerinde benzersiz bir konfor ve denge sağlamasının sırrı bu. Sığ sularda sabit kalmasını sağlayan tripod benzeri yüzen bir tabanı var, daha derin sular içinse yarısı suya batabilen bir temel kullanıyorlar. Buz dağının görünmeyen bölümü bu şekilde, görünen kısmı ise büyülü bir güzellik sunuyor. SeaPod, 833 metrekare yaşam alanına, bin 250 metrekare de depolama alanına sahip.

Oturma odası, yatak odaları, mutfak ve banyo emsalsiz bir okyanus manzarasıyla bütünleşiyor. Her odanın atmosferini kişiselleştirmek için otomasyonlar ve sensörler iş başında, ışıklandırmaları, elektrik prizlerini ve anahtarlarını tasarımda gizlemişler. Zeminde ve tavanda gizli LED şeritler var. SeaPod’ların devasa panoramik pencerelerine ise kayıtsız kalmak çok zor. Ekipteki mühendisler, bu pencerelerin yapımında çok zorlandıklarını gizlemiyorlar. Doğru malzemeyi, yapım tekniğini, uzmanı ve tedarikçiyi bulmak için 18 ay harcamışlar. Tüm pencerelerde, iç mekanın ısınmasını azaltmaya yardımcı olmak ve mahremiyet sağlamak için özel bir UV rengi kullanılmış. Pencereler, dışarıdan bakıldığında ayna benzeri bir yüzeye, içeriden bakıldığında mavimsi bir tona dönüşüyor. Su altındaki ekosistemi canlandırma misyonuna sahip bu kapsüllerde, insan sağlığını tehdit eden risklere karşı da tüm önlemler alınmaya çalışılmış. Misal, son teknoloji ürünü modern evler, akıllı cihazlara bağlanmak için radyo frekanslarını kullanırken SeaPod, onların izinden gitmiyor. Radyo dalgalarını kullanmayan akıllı ev sistemini kullanıyor. Wi-Fi, SeaPod’daki tek kablosuz bağlantı. Wi-Fi tamamen devre dışı bırakılsın diyenler için odalara yerleştirilmiş ethernet kabloları mevcut.

Ekolojik Lüks

Ocean Builders’ın ekibindekiler kelimenin tam anlamıyla ‘çok ekolojikler’. Seapod’larda, tuvalet atıklarını; bir çorba kaşığı ölçeğinde zararsız, toksik olmayan kül haline getirecek bir katı atık yakma fırını üzerinde çalışıyorlar. Bitmedi, duşta su tüketimini yüzde 90 oranında azaltma hedeferi de var. Elbette bu durum, SeaPod’da duş alırken gündüz masmavi suların, gece ise yıldızların tadını çıkarmaya engel değil. Spasında, ruh halinize uygun bir aydınlatma eşliğinde keyif yapmanıza da. Ayrıca bir SeaPod’a taşınırsanız anahtarlıklara da ihtiyacınız kalmayacak. Ultra modern evinizi, giyilebilir bir akıllı yüzükle yöneteceksiniz. O da sizin için kapının kilidi açmaktan çok daha fazlasını yapacak. Duşu veya banyoyu önceden belirlediğiniz sıcaklık ve basınca göre ayarlamak, en sevdiğiniz müzikleri çalmak, özel ışık gösterileri sahnelemek gibi… Her yüzük, güvenli bir şekilde sahibiyle entegre hale getirilecek ve başka hiç kimsenin o eve erişimi olmayacak.

Ulaşım ağı içinse sakinlerini SeaPod’larına götürmek için botlar, jet skiler ve su taksileri iş başında. Yapay zeka algoritmalarıyla donatılmış bir otonom gemi, büyük teslimatları, geri dönüştürülebilen atıkları taşırken; acil durumlarda, gıda ve ilaç dağıtımında görev drone’lara düşecek. Yükseltilebilir teknolojik bileşenlere ve kişiselleştirmeye bağlı olarak fiyatı yaklaşık 295 bin ila 1,5 milyon dolar arasında değişen kapsüllerin, yüzen gayrimenkullere olan ilgiyi başka bir boyuta taşıyacağı kesin. Minimum çevresel ayak izi, prefabrik inşaat yöntemleri gibi sürdürülebilir faktörlerin yanı sıra yeni yerler keşfetmek, farklı manzaraların tadını çıkarmak isteyenler için de çok yönlü bir çözüm sunduğu aşikâr. Ocean Builders, şu aralar üç modelin üretimi üzerinde çalışıyor: Suda yaşamak için tasarlanan SeaPod, kara için GreenPod ve daha çevre dostu bir seçenek olan EcoPod. Şirketin uzun vadeli hedefi, farklı kıtalarda, mümkün olduğunca çok sayıda sürdürülebilir evler yapmak. Ne dersiniz? Ocean Builders projeleriyle “Başka bir dünya mümkün” dedirtebilecek mi


"Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik