CEO Brian Thompson'ın suikastının nedeni araştırılıyor
ABD’deki en büyük sağlık sigortası şirketlerinden UnitedHealthcare'in CEO'su Brian Thompson dün New York’un Manhattan bölgesinde suikasta uğradı. Konferans için geldiği Hilton Otel’in önünde bir kişinin silahlı saldırısına uğrayan Thompson kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Saldırgan olay yerinden önce yürüyerek ardından bisikletle kaçtı.
50 yaşındaki CEO’yu öldüren saldırganın yakalanması için çalışma başlatan polis saldırganın suikastı düzenlemeden önceki dakikalarının güvenlik kamerası görüntülerine ulaştı. Şüphelinin kaçtığı rotanın üzerinde atılmış bir cep telefonuna da ulaşan polis, iki ipucu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Saldırganın siyah bir maske taktığı ve krem rengi bir çantasının bilgisini paylaşan polis, suikastın ardından Thompson’ın hiçbir eşyasının alınmadığını bildirdi.
Thompson’ın serveti
Wallmine Brian Thompson'ın servetinin 42,9 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, 72 bin 800'den fazla UnitedHealth Group hissesi birimini ve 21 milyon doların üzerinde değere sahip 82 bin 300'den fazla sattığı hisse senedi opsiyonunu içeriyor.
Suikastın nedeni bilinmiyor
Soruşturmayı yürüten polisler cinayetin nedenini henüz tespit edemedi. Ancak Thompson’ın eşi, daha öncesinde kendisini tehdit eden bazı kişiler olduğunu söyledi. Thompson'ın memleketi Minnesota'nın Maple Grove kentindeki polis, kendisinin evinde daha önce 2018 yılında da şüpheli bir olay yaşandığını bildirdi.
Mali nedenler olabilir mi?
Thompson’ın suikastının nedenine ilişkin polis çalışmalarını sürdürürken iş insanının ödemediği borçları, yaptığı işten çıkarmalar gibi mali nedenlerle öldürülmüş olabileceği düşüncesi yaygın. Tarihte suikasta kurban giden pek çok iş insanının cinayetinden bu nedenler çıkıyor.
Örneğin Renault’un eski CEO’su Fransız iş insanı Georges Besse. 1986 yılında silahlı grup Action Directe tarafından Paris'teki evinin önünde suikasta uğradı. Örgüt aylar sonra cinayeti kabul etti ve çok sayıda çalışanın işten çıkarılması nedeniyle cinayetin işlendiğini açıkladı.
Ya da 33 yaşındaki teknoloji girişimcisi Fahim Saleh, 2020 yılında New York’taki dairesinde suikasta uğradı. Cinayeti Saleh’in asistanının borçları nedeniyle işlediği ortaya çıktı.
Kasım ayında kripto şirketi sahibi olan Brezilyalı iş insanı Antônio Vinícius Lopes Gritzbach, bir havalimanında uğradığı suikast sonucu öldürüldü. İş insanının dolandırıcı olduğu iddiaları nedeniyle ölüm tehditleri aldığı ortaya çıktı.
Ya siyasi sebepler?
Öte yandan suikast nedeni kimi zaman siyasibir hareket de olabiliyor. Mayıs ayında İsrail asıllı Kanadalı iş insanı Ziv Kipper, Şehit Muhammed Salah'ın Kurtuluş Cephesi adlı bir grup tarafından suikasta uğradı. Saldırganlar o anları kayda alarak sosyal medyada paylaştı.
Türkiye’de de Yahudi asıllı Üzeyir Garih 2001 yılında Eyüp Mezarlığı'nda bıçaklanarak öldürüldü. Suikasta uğrayan bir diğer iş insanı ise Özdemir Sabancı. 1996 yılında, DHKP/C’nin düzenlediği silahlı baskında ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte yaşamını yitirdi.
“Kumarhaneler kralı” olarak bilinen Ömer Lütfi Topal da 1996’da Yeniköy’de evine giderken arabada uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
Elmasta azalan talep ve suni üretim dönemi: De Beers'ın elmas stoku 2008 krizi sonrası zirve yaptı
forbes.com.tr
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Bir varmış bir yokmuş