2025 Forbes 30 altı 30’da yer alan İlayda Şamilgil kimdir?
Forbes'un bu yılki 30 altı 30 listesinin İmalat ve Sanayi kategorisinde iki Türk yer alıyor. Bu isimlerden biri 27 yaşındaki İlayda Şamilgil. İlayda ilk olarak adını 2016'da First Step To Nobel Prize In Physics yarışmasını kazanarak duyurdu. Lisedeyken hazırladığı sıvılardaki su oranını mıknatısla ölçebilen ucuz, hızlı ve taşınabilir bir sistem yaratan İlayda'nın projesi TÜBİTAK tarafından dereceye giremedi ancak bu projeyle Polonya’da, 80 ülkenin binlerce projenin arasında birinci oldu. Hemen ardından 2016'da başarısını sürdürerek NASA'nın Mars projesine seçildi.
Şamilgil lise eğitimini Türkiye'de tamamladıktan sonra ABD'de Cornell Üniversitesi'nde mühendislik okudu. Daha önce çeşitli medya organlarında verdiği röportajlarda 3 yaşından bu yana fiziğe ilgi duyduğunu anlatan İlayda, 2019 yılında Cornell'den Prof. Dr. Robert Shepherd ile birlikte Llume adlı bir girişim kurdu. Llume, ışık kullanarak basınç, hareket ve CO2 ve solunum gibi sağlık göstergelerini ölçmek için giyilebilir cihazlar üretiyor.
8,9 milyon dolar yatırım topladı
LLume'un ABD Savunma Bakanlığı ile araştırma sözleşmeleri var ve giyilebilir algılama ürünlerinin uygulamalarını robotik, sağlık ve sanal gerçeklik alanlarına genişletmek erken testler gerçekleştiriyor. Llume, aralarında Luminate Capital ve Capital Factory'nin de bulunduğu yatırımcılardan 8,9 milyon dolar topladı. Şamilgil, Cornell'deki son yılında Llume'un temel teknolojisi olan Light Lace® fiberoptik sensörlerin sentezlenmesi üzerinde çalıştı ve ve halen girişimin CEO'luğunu yürütüyor.
2025 Forbes 30 altı 30'da 4 Türk
2025 Forbes 30 altı 30’da yer alan Gökçen Güven kimdir?
2025 Forbes 30 altı 30’da yer alan Gizem Karagöz kimdir?
"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Bir varmış bir yokmuş