;
Arama

Kariyerinizi yükseltmek için sahip olmanız gereken 15 beceri

Çoğu insan gibiyseniz daha fazla çalışmanın kariyerinizde başarı ve daha yüksek maaş getireceğini düşünebilirsiniz. Ancak bu düşünce 2025 ve sonrasına bakıldığında gerçeğin çok uzağında. Artık en yüksek maaşları kazanan profesyoneller sadece daha fazla çalışanlar değil; beceri trendlerini doğru anlayan ve bu trende hızla adapte olabilen kişiler.

30 Mart 2025, 11:00 Güncelleme: 31 Mart 2025, 11:07

Eğer geçen yılın bakış açısına takılıp kalır ve sadece işinizi yaparak müşteri ve işverenlerin sizi ödüllendirmesini beklerseniz bu yaklaşım kariyerinize zarar verebilir. 2025 ve sonrasında iş dünyasında başarılı olmak için doğru becerilere sahip olmanız daha önemli bir hal alacak.

LinkedIn'in 2025'teki yükselen beceriler raporu

LinkedIn, kariyer başarısı için kritik becerilerin bir listesini içeren yeni bir rapor yayınladı. Bu beceriler, işverenlerin adayları işe alırken en çok aradığı yetkinlikler olarak öne çıkıyor. Bu becerileri geliştirmek ve özgeçmişinize eklemek, LinkedIn profilinizi güçlendirmek, aynı zamanda bu becerileri uygulayabileceğiniz fırsatlar aramak kariyerinizde büyük bir fark yaratabilir.

LinkedIn'in verilerine göre, 2025'te yüksek maaşlı kariyer fırsatlarına sahip olabilmeniz için gerekli olan beceriler şu şekilde sıralanıyor:

1- Yapay zeka okuryazarlığı

2- Çatışma azaltma

3- Uyuma yeteneği

4- Süreç optimizasyonu

5- Yenilikçi düşünme

6- Kamusal konuşma

7- Çözüm odaklı satış

8- Müşteri katılımı ve desteği

9- Paydaş yönetimi

10- Büyük dil modelleri (LLM) geliştirme ve uygulama

11- Bütçe ve kaynak yönetimi

12- Pazarlama stratejisi (GTM)

13- Mevzuata uygunluk

14- Büyüme stratejisi

15- Risk değerlendirmesi

Bu becerilere neden talep artıyor?

Yapay zeka, dünya çapındaki her sektörü ve işi dönüştürmeye devam ediyor. Yapay zekayla çalışma yeteneği olan profesyoneller, gelecekteki iş gücü içinde avantajlı bir konumda olacak. AWS'nin anketine göre, yapay zeka uzmanlığına sahip çalışanlar, diğer becerilere sahip çalışanlardan daha öncelikli olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Microsoft'un İş Trendleri Endeksi'ne göre, yapay zeka becerilerine sahip çalışanlar, bu becerilere sahip olmayanlara göre yüzde 47 daha fazla maaş alabiliyor.

Yapay zeka sayesinde inovasyon hız kazanıyor. Bu durum, daha fazla şirketin pazara yeni ürünler ve hizmetler sunmasıyla sonuçlanıyor ve yeni şirketlerin doğmasına olanak tanıyor. Bu süreçte inovasyonu kontrol altında tutmak ve şirketlerin gelişimini sürdürebilmek için süreç optimizasyonu risk değerlendirmesi ve mevzuata uygunluk gibi becerilere olan talep artıyor.

Yumuşak beceriler de çok değerli

İşverenler sadece teknik becerilere değil, aynı zamanda yumuşak becerilere de büyük değer veriyor. Çatışma çözümü, paydaş yönetimi ve çözüm odaklı satış gibi beceriler, şirketlerin başarısını doğrudan etkileyen önemli faktörler. Bu beceriler, sadece büyük şirketlerde değil, serbest çalışanlar için de kritik öneme sahip. Müşterilerle güçlü ilişkiler kurmak, tekrarlayan işler almak ve güçlü bir serbest çalışan profili oluşturmak için bu beceriler gereklidir.

Liderlik ve stratejik düşünceye olan talep

Yapay zeka, iş süreçlerini değiştirse de insan öncülüğündeki karar alma ve liderlik becerileri hala vazgeçilmezdir. Özellikle yüksek ücretli uzaktan işler ve liderlik pozisyonları için bilişsel becerilere olan talep giderek artıyor. Ladders araştırmasına göre, son dönemde 250 bin doların üzerinde maaş ödeyen uzaktan işlerde büyük bir artış yaşanıyor.

Sonuç: Bu beceriler sizi farklılaştırır

Bu becerilere sahip olduğunuzu ve somut sonuçlarla bunları uyguladığınızı gösterebilirseniz iş piyasasında büyük bir avantaj elde edersiniz. İşverenler, bu becerilere sahip profesyonelleri arıyor çünkü bu yetkinlikler, iş sonuçlarını doğrudan olumlu yönde etkileyen ve daha yüksek gelir sağlayan becerilerdir.

Teknoloji, pazarlama, finans, danışmanlık veya başka bir sektörde çalışıyor olmanız fark etmez. Bu becerileri edinmek size iş piyasasında rekabet avantajı sağlar ve gerektiğinde kariyer değişikliği yapma fırsatlarına da kapı açar.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Z kuşağı iş saatlerinde dizi ve film izliyor

    Z kuşağı iş saatlerinde dizi ve film izliyor

  • Çevrimiçi para kazanmak için üç yapay zeka aracı

    Çevrimiçi para kazanmak için üç yapay zeka aracı

  • Adolescence ergenlik hakkında yeni tartışmalar ateşledi

    Adolescence ergenlik hakkında yeni tartışmalar ateşledi

  • 40’lı yaşlarda sağlıklı beslenme 70 yaşında kronik hastalığı engelliyor

    40’lı yaşlarda sağlıklı beslenme 70 yaşında kronik hastalığı engelliyor

  • ABD’li psikologtan öneriler: Partnerinizin sizi her şeye rağmen sevdiğini gösteren 3 işaret

    ABD’li psikologtan öneriler: Partnerinizin sizi her şeye rağmen sevdiğini gösteren 3 işaret

  • Avrupa’ya taşınmak için verilen teşvikleri almanın şartları

    Avrupa’ya taşınmak için verilen teşvikleri almanın şartları

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler