;
Arama

Ruslar yaptırımlara rağmen nasıl lüks Batılı markalara ulaşıyor?

Ruslar, Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırıma rağmen Batılı lüks markaların ürünlerine ulaşabiliyorlar. Gümrük kayıtları, çeşitli aracılarla üst düzey modanın Moskova'ya aktığını gösteriyor.

26 Aralık 2024, 12:53
Ruslar yaptırımlara rağmen nasıl lüks Batılı markalara ulaşıyor?

Zengin Ruslar, Avrupa modasının en iyilerine ayak uydurmak için alışveriş asistanları ve kaçakçılardan oluşan bir endüstriyi kullanarak lüks markalara yönelik ticaret kısıtlamalarını rutin olarak atlatıyor. Financial Times’ın ulaştığı bilgilere göre Instagram ve Telegram, Rusya'daki hem büyük perakendecilere hem de özel müşterilere hizmet veren satıcılarla dolu ve pahalı çantalar ve lüks moda üzerindeki yaptırımları aşmak için bir yol sunuyor.

Avrupalı lüks markalar, Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya yapılan satışlarda kısıtlamalara maruz kaldı ve AB yasal satışları 300 euro’nun altındaki ürünlerle sınırlandırdı. Yine de üst düzey moda için ortalama fiyatlar bu sınırın çok üzerinde olmasına rağmen, Ruslar Moskova'da gelişen bir gölge tedarik zinciri aracılığıyla en lüks Batı koleksiyonlarına erişiyorlar. Sosyal medyada 10 binden fazla takipçisi olan Lliyenish adlı bir alıcı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa'dan “istediğiniz her şeyi” tedarik etme sözü veriyor. 

Gümrük kayıtları bu malların ticaretinin kısıtlamaların uygulanmadığı üçüncü ülkelerdeki satıcılar üzerinden yönlendirdiğini gösteriyor. Örneğin eylül ayında, ortalama fiyatı 1.800 dolar olan 300'den fazla İtalyan yapımı Bottega Veneta çantadan oluşan bir sevkiyat, Çin merkezli bir satıcı tarafından Dubai'den Rusya'ya gönderildi. Analistlere ve gümrük verilerine göre bazı markalar ve Rus ithalatçılar da ürünlerini yaptırım eşiklerinin altında kalacak şekilde ayarladı.

Her hafta 20 koli gönderiyor


Moskova merkezli bir perakende emlak danışmanlığı şirketi olan IBC Real Estate, 2020'nin başında Rusya'da mevcut olan büyük batılı tasarımcı markalarının yaklaşık yarısının hala mevcut olduğunu ve ülkeye yeni giyim serileri getirdiğini söyledi.

Yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından aracıların işleri patladı. İtalya'daki bir alıcı, lüks el çantalarıyla dolu dairesinden Rusya'ya her hafta 10 ila 20 koli gönderdiğini ve haftada 6 bin euro’ya kadar komisyon kazandığını anlattı. Gerçek adının kullanılmasını istemeyen alıcı, “İtalyanların umurunda değil. Onlar için önemli olan ürünü satmak ve daha sonra ona ne olacağı bizim işimiz” dedi. 

Kişisel teslimat gibi gösteriyorlar


Letonyalı gümrük yetkilileri Financial Times'a yaptıkları açıklamada, yılbaşından bu yana Rusya'ya yapılan 60 lüks mal sevkiyatını reddettiklerini ve bunların çoğunun gümrük beyannamesinde düşük bir fiyat gösterildiğini söyledi. Aracılar genellikle sevkiyatları, örneğin çantaların etiketlerini çıkararak kişisel teslimatlar gibi göstermeye çalışıyorlar.

Batılı markalar, ürünlerinin Rusya pazarında yer alması halinde, ülkeye giriş rotasından bağımsız olarak, ihracat kontrollerinin ihlalinden sorumlu tutulabilir. Hare Court 2'de avukatlık yapan Gavin Irwin, “Savunma yapabilmek için malların nihai olarak Rusya'ya gideceğini bilmediğinizi ve bundan şüphelenmek için makul bir nedeniniz olmadığını göstermeniz gerekir” dedi. 

FT'nin Rus gümrük kayıtları üzerinde yaptığı analiz, İtalyan Canali şirketi tarafından ülkeye gönderilen erkek takım elbiselerinin savaşın patlak vermesinden önceki yıl toptancılar için ortalama 600 euro civarında fiyatlandırıldığını gösteriyor. Yaptırımlar başladıktan sonra, neredeyse tüm sevkiyatların birim fiyatı yaptırım eşiği olan 300 euro’nun hemen altına düştü.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Elon Musk'ın bir yıllık özel jet seyahatleri, derinleşen siyasi bağlarını ortaya koyuyor

    forbes.com.tr
    Elon Musk'ın bir yıllık özel jet seyahatleri, derinleşen siyasi bağlarını ortaya koyuyor

  • ABD'nin yeni milyoner sınıfı: Tesisatçılar ve HVAC girişimcileri

    forbes.com.tr
    ABD'nin yeni milyoner sınıfı: Tesisatçılar ve HVAC girişimcileri

  • Elmasta azalan talep ve suni üretim dönemi: De Beers'ın elmas stoku 2008 krizi sonrası zirve yaptı

    forbes.com.tr
    Elmasta azalan talep ve suni üretim dönemi: De Beers'ın elmas stoku 2008 krizi sonrası zirve yaptı

  • Trump’ın net serveti bu yıl 3,6 milyar dolar arttı

    forbes.com.tr
    Trump’ın net serveti bu yıl 3,6 milyar dolar arttı

  • Lüks şarap piyasasında sert düşüş: Çin talebindeki azalma fiyatları vurdu  

    forbes.com.tr
    Lüks şarap piyasasında sert düşüş: Çin talebindeki azalma fiyatları vurdu  

  • Yeni başbakan Bayrou Fransa siyasetinden sağ çıkabilecek mi?

    forbes.com.tr
    Yeni başbakan Bayrou Fransa siyasetinden sağ çıkabilecek mi?

Yazarlar

Çok Okunanlar