;
Arama

Yeni Zelanda’nın yenilenen altın vize programı zenginleri çekiyor

Yeni Zelanda'nın yenilenen altın vize programı, artan jeopolitik gerilimler nedeniyle ABD ve Avrupa'dan ilgi görüyor. İngilizce dil şartının kaldırılması en dikkat çeken değişiklik oldu.

01 Nisan 2025, 12:16 Güncelleme: 01 Nisan 2025, 12:22

Yeni Zelanda Göçmenlik Bakanı Erica Stanford, artan jeopolitik gerilimlerin varlıklı insanları yurt dışı seçeneklerini değerlendirmeye sevk etmesi nedeniyle ülkenin yenilenen altın vize programına ABD ve Avrupa'dan artan bir ilgi olduğunu söyledi. 

Aktif Yatırımcı Plus vizesi başvuruları, programı varlıklı göçmenler için daha cazip hale getirmek üzere tasarlanan bir revizyonun ardından bu hafta başladı. Değişiklikler arasında İngilizce dil şartının kaldırılması, yatırımcıların ülkede geçirmeleri gereken sürenin azaltılması, asgari yatırım eşiklerinin düşürülmesi ve yatırım kategorilerinin basitleştirilmesi yer alıyor. Stanford Bloomberg News'a yaptığı açıklamada, “İlk ay içinde çok sayıda başvuru alacağımızı tahmin ediyorum. ABD dışında büyük bir ilgi görüyoruz. Ayrıca Almanya ve Avrupa'nın geri kalanından da büyük ilgi görüyoruz” dedi.

Yabancı sermaye arıyor


Geçen yıl keskin bir resesyon yaşayan Yeni Zelanda, ekonomik büyümeyi tetiklemek ve yeni altyapıyı finanse etmek için yabancı sermaye arıyor. Güney Pasifik'teki uzak konumu, pitoresk ve siyasi açıdan istikrarlı bir ülkede kargaşadan uzak bir sığınak arayan zenginler için burayı cazip bir yer haline getiriyor. Stanford, “İnsanları yaşamak için başka bir yere ihtiyacı olduğunu düşünmeye iten şey aslında her şeyden çok jeopolitik durum” dedi. Avustralya ve İngiltere gibi diğer benzer ülkelerde yatırımcı vizesi yok, bu yüzden olağanüstü rekabetçiyiz” diye konuştu. Resmi başvuru verileri birkaç ay boyunca yayınlanmayacak olsa da Stanford göçmenlik acenteleri, avukatlar ve uluslararası danışmanların artan talepler bildirdiğini söyledi. 

“Oyunun kurallarını değiştirdi”


Auckland'daki Queen City Law'ın genel müdürü Marcus Beveridge ülkenin çoğunlukla Çin'den olmak üzere Japonya, Endonezya ve ABD'den de “büyük ilgi” gördüğünü ifade etti. Beceridge, “En büyük farklardan biri İngilizce dil şartının kaldırılması oldu. Bu oyunun kurallarını değiştirdi” dedi.

Yeni kurallar uyarınca yatırımcılar iki yol arasında seçim yapabiliyor. Büyüme kategorisi, işletmeler veya yönetilen fonlar gibi daha yüksek riskli varlıklara 5 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapılmasını ve göçmenlerin üç yıllık yatırım süresi boyunca ülkede sadece 21 gün geçirmelerini gerektiriyor. Dengeli kategori, tahvil, hisse senedi veya bazı emlak yatırımlarının bir karışımına beş yıl boyunca 10 milyon Yeni Zelanda doları yatırım yapılmasını gerektiriyor ve daha fazla yatırım yaparak azaltılabilecek 105 günlük bir kalış süresi var.

Ev alma kısıtlaması


Potansiyel başvuru sahipleri için süregelen endişe, Yeni Zelanda'nın yabancıların ev satın almasına yönelik kısıtlamaları. Ticaret anlaşmaları nedeniyle 2018'den bu yana yalnızca Avustralya ve Singapur vatandaşları, vergi mükellefleri ve vatandaşları serbestçe mülk satın alabiliyor. Stanford, bunun yatırımcılar için kilit bir konu olduğunu kabul etti ve koalisyon hükümetinde bunu değiştirmeye yönelik görüşmeler yapıldığını söyledi.

Stanford daha sonra Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, “Yatırımcılardan Yeni Zelanda'ya gelip kaynaklarını, zamanlarını ve enerjilerini buraya yatırmalarını ve aileleriyle birlikte buraya yerleşmelerini istiyorsak, beklentimiz burada bir ev satın alabilmeleri olmalıdır” dedi.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • ABD Adalet Bakanı Bondi: Tesla saldırganlarını tutuklayacağız

    ABD Adalet Bakanı Bondi: Tesla saldırganlarını tutuklayacağız

  • Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

    Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

  • Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

    Batılı şirketler Rus pazarına döner mi?

  • Andreessen Horowitz ve Oracle, TikTok’un ABD kolunu almak istiyor

    Andreessen Horowitz ve Oracle, TikTok’un ABD kolunu almak istiyor

  • Rusya ve ABD normalleşme sürecinde ikinci toplantı İstanbul'da yapılacak

    Rusya ve ABD normalleşme sürecinde ikinci toplantı İstanbul'da yapılacak

  • Mercedes ABD’deki en ucuz modellerini piyasadan çekebilir

    Mercedes ABD’deki en ucuz modellerini piyasadan çekebilir

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler