Bir döneme ışık tutan kitap raflarda: Merkel'den Özgürlük. Anılar
Almanya’nın ilk kadın başbakanı olan ve 16 yıl boyunca ülkeyi yöneten Angela Merkel’in anı kitabı bugün piyasaya sunuluyor. Merkel, Özgürlük. Anılar 1954-2021 isimli anı kitabında çocukluğunu, görevde olduğu dönemi ve geleceğe dair öngörülerini anlatıyor.
"Avrupa'nın kraliçesi", "dünyanın en güçlü kadını", "özgür dünyanın lideri" Angela Merkel’in siyaset sahnesinde başrolü oynadığı zamanlarda anıldığı isimlendirmeler, gerçekte ise Merkel çoğu zaman egemen olmaktan çok arabuluculuk rolü üstlenmişti.
35 yıl boyunca kilise karşıtı, Moskova müttefiki bir sosyalist komuta ekonomisinde büyümüş, 31 yıl boyunca ise Hıristiyan, NATO yanlısı ve piyasa yanlısı muhafazakar bir partide siyasi olarak aktif olmuştu.
Merkel'in benzersiz siyasi kartviziti, karşıt kamplardaki politikacılarla aynı fikirde olma yeteneğinden geliyor; çünkü onların ideolojik arka planlarını anlıyordu.
Ve böylece, görevden ayrıldıktan sadece üç yıl sonra yayınlanan 736 sayfalık anı kitabının asla hesaplaşma türünde bir otobiyografi olması beklenmiyordu.
Angela Merkel kitabında Almanya’nın küresel finansal kriz, Avrupa’nın borç ve göç krizleri ile Covid-19 pandemisi gibi kritik dönemlerde nasıl yönetildiğini ve bu süreçlerdeki kararlarının perde arkasını detaylı bir şekilde anlatıyor.
Ayrıca eski ABD başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi dünya liderleriyle olan ilişkileri de kitapta geniş yer buluyor.
Merkel yeni kitabında, ABD Başkanı olarak ikinci dönemine başlayacak olan Trump'ı sert bir dille eleştiriyor. İktidarda olduğu süre boyunca muhatap olduğu Trump için "Asıl amacı konuştuğu kişinin kendisini suçlu hissetmesini sağlamak gibi görünüyordu," ifadelerini kullanıyor. Merkel ayrıca, Trump'ın kin güdüsüyle hareket ettiğini ve müzakere tarzının "işlemsel" olduğunu söylüyor.
Almanya'nın eski lideri, aldığı kararların Rusya'nın 2022'de, görevi bıraktıktan sonra gerçekleştireceği geniş çaplı işgali önleyeceğini reddediyor. Merkel, 2008 yılında Ukrayna'nın NATO'ya katılım müzakereleriyle ilgili önemli bir zirvede Kiev'in NATO üyeliğine giden yolu tıkadığına işaret ediyor.
Ukrayna'nın NATO'ya daha erken katılmasına izin vermenin, Ukrayna'nın NATO üyeliğini Ukrayna'yı geniş çaplı işgali için gerekçe olarak kullanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kışkırtmaktan başka bir işe yaramayacağına inandığını söyleyen Merkel, görev süresi boyunca Rusya'ya karşı takındığı tutum nedeniyle "özür dilemeyeceğini" vurguluyor.
Merkel, kendisine hakaret edenler söz konusu olduğunda, genellikle Britanya kraliyet ailesiyle ilişkilendirilen bir mottoya bağlı kaldığını söylüyor: "Asla açıklama yapma, asla şikayet etme."
Kitapta ismi geçmeyen çok sayıda siyasi fügür de mevcut. Yunan hükümetinin borç krizi sırasında kendini isyan kahramanı olarak tanımlayan Yanis Varoufakis, 736 sayfalık eserde bir kez bile anılmıyor. Boris Johnson, kitapta bir yemek anısında yer buluyor. Merkel'in kişisel kuaförü, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan daha karmaşık bir siyasi figür olarak ortaya çıkıyor.
Angela Merkel kitabında, göreve başladığı 2005’ten sonra tam 12 kez ziyaret ettiği Türkiye’den ve uluslararası toplantılarda sayısız kez bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da uzun bir bölüm ayırmış. Kitabın 528’inci sayfasından başlamak üzere, Merkel özellikle 2015 yılındaki göç krizi sonrasında Erdoğan’la olan temaslarını ve anılarını anlatıyor.