Avrupa kapısı
Türkiye’de özellikle rüzgar ve güneş enerjisi faaliyetine odaklanarak yatırımlar yapan Polat Enerji’nin 2024 yılı hedefleri arasında yeni yatırımların hayata geçirilmesi ve toplamda 250 MW’lık kapasite artışı bulunuyor. Rüzgar enerjisinin yanı sıra hibrit güneş enerjisi ve elektrik depolama alanlarında da projeler geliştirmeye devam eden şirket, uluslararası arenada da önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.
Polat Enerji Genel Müdürü Cem Deniz, yenilebilir enerji alanındaki bilgi birikimini bu yıl kurdukları Polat Energy Europe aracılığıyla yurt dışına aktarmak istediklerini vurguluyor ve ekliyor: “Çok uluslu yapıya geçişi sağlayan bu adım bizim için önemli bir dönüm noktası. Ayrıca 2024 yılı içerisinde Macaristan’da iki ayrı projeyle toplamda 86 MWp kapasiteye sahip güneş enerjisi santralini devreye almayı planlıyoruz.”
Sürdürülebilir kaynaklara geçiş
İlk rüzgar enerji santrallerinden biri olan Soma RES’i 2009 yılında faaliyete geçiren Polat Enerji, akabinde 2011 yılında Seyitali RES, 2012’de Poyraz RES, 2013’te Geycek RES ve 2022 yılında ise Göktepe RES’i devreye aldı. Deniz, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi alanındaki projelere odaklandığını belirtiyor. Bu strateji, Türkiye’nin enerji üretiminde sürdürülebilir kaynaklara geçiş yaparak çevresel etkiyi azaltmayı hedefliyor. Türkiye genelinde beş adet rüzgar enerji santrali inşa eden Polat Enerji’nin 2009 yılında faaliyete geçirdiği Soma Rüzgar Enerji Santrali, 288,1 MWe kurulu gücü ile ülkenin en büyük rüzgar enerji santrali olma ünvanını taşıyor. Türkiye’nin en büyük beşinci rüzgar enerji santrali Kırşehir/Geycek RES ise 168 MWe kurulu gücüyle dikkat çekiyor.
Bunun yanı sıra 2023 yılı itibarıyla Göktepe RES’in kapasitesi 118,4 MW’a yükselmiş. Deniz, toplamda yaklaşık 1,8 milyar kWh elektrik enerjisi üretilerek, 55 milyon ağaç dikimine ve 1 milyon 250 bin ton sera gazı azaltımına eşdeğer bir katkı sağlandığını vurguluyor. Yaklaşık 250 MW’lık kapasite artışı için yatırım çalışmalarına yoğun tempoyla devam ediliyor. Rüzgar enerjisinin yanı sıra hibrit güneş enerjisi ve elektrik depolama alanlarında da projeler geliştirmeye devam ediliyor.
Deniz, ayrıca eylül ayında yine Soma Rüzgar Enerji Santrali’nde Türkiye’nin ilk şebeke ölçekli rüzgar enerji santrali ile beraber çalışan enerji depolama sistemini devreye aldıklarını söylüyor. Bu sistem yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına olanak tanıyor. Söz konusu projelerle Polat Enerji, yenilenebilir enerji sektöründe yalnızca yatırım yapmakla kalmayıp aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlamaya odaklanmış.
Enerji yatırımlarının son derece kritik mühendislik ve know-how gerektiren yatırımlar olduğuna dikkat çeken Cem Deniz’e göre gerek yapay zeka gerek Nesnelerin İnterneti destekli araçlar gibi teknolojik çözümler enerji işinin ayrılmaz bir parçası. Şirket, Ar-Ge çalışmalarına önem vererek, verimliliği artırmayı amaçlayan projeler yapmak istiyor. Dijital gelişmeleri takip ederek bir yandan da bu alandaki yenilikleri maksimum seviyede sistemlerine entegre ediyorlar.
"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin, mobil oyun şirketleri yakın takipte
Erkan Kızılocak / Kıdemli Editör
-
-
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?