ABD Çin'in teknoloji şirketlerini askeri listeye aldı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), aralarında oyun ve sosyal medya devi Tencent ile pil üreticisi CATL’nin de bulunduğu birçok Çinli teknoloji şirketini, Çin ordusuyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle bir listeye ekledi.
Bu liste, Amerikan şirketleri ve kuruluşlarına Çinli şirketlerle iş yapmanın risklerine karşı bir uyarı niteliği taşıyor.
Listeye dahil edilmek, şirketler için anında bir yasak anlamına gelmese de ABD Hazine Bakanlığı üzerinde bu firmalara yaptırım uygulaması yönünde baskı oluşturabiliyor.
Tencent ve CATL, Çin ordusuyla herhangi bir bağlantıları olduğunu reddederken, Pekin yönetimi bu kararı "Çinli şirketlere yönelik mantıksız bir baskı" olarak nitelendirdi.
Çinli askeri şirketler listesi genişliyor
ABD Savunma Bakanlığı’nın (DoD) “Çinli askeri şirketler listesi” olarak bilinen ve resmî adı “1260H Bölüm Listesi” olan bu liste her yıl güncelleniyor ve şu anda 134 firmayı içeriyor.
Bu liste, Washington’ın Çin’in askeri gücünü artırma çabalarına karşı bir önlem olarak, Çinli şirketler, üniversiteler ve araştırma programlarından gelen teknolojiyi engellemeyi amaçlayan yaklaşımının bir parçası.
Tencent ve CATL listede olmasına tepki gösterdi
Tencent, bu son duyuruya yanıt olarak, listeye dahil edilmesinin "açık bir hata" olduğunu belirtti. Tencent, mesajlaşma uygulaması WeChat’in sahibi olarak, "Biz bir askeri şirket veya tedarikçi değiliz. Yaptırımlar veya ihracat kontrollerinin aksine, bu listeye dahil edilmemiz işimizi etkilemiyor," açıklamasında bulundu.
CATL de bu durumu bir hata olarak değerlendirdi ve "askeri bağlantılı hiçbir faaliyette bulunmadıklarını" ifade etti.
Çin’in Washington Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu ise, “ABD’nin bu uygulamaları, her zaman savunduğu piyasa rekabeti ilkelerine ve uluslararası ekonomik ve ticaret kurallarına aykırı. Bu, yabancı şirketlerin ABD'ye yatırım yapma ve faaliyet yürütme konusundaki güvenini sarsıyor,” dedi.
ABD'li milletvekillerinden baskı
Pentagon, CATL de dahil olmak üzere bazı firmaları listeye eklemesi için ABD’li milletvekillerinden gelen baskı altındaydı.
Bu baskı, ABD’li otomotiv devi Ford’un Michigan’da bir pil fabrikası kurmak için 2 milyar dolarlık (1,6 milyar £) yatırım yapacağını açıklamasının ardından arttı. Ford, CATL’den teknoloji lisanslamayı planladığını belirtti.
Ekonomik ilişkilerde gerginlik devam ediyor
Bu duyuru, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin gerginliğini koruduğu bir dönemde geldi.
Bu arada, daha önce Pekin’e karşı sert bir tutum sergileyen Başkan seçilen Donald Trump, bu ay içinde yeniden Beyaz Saray’a dönmeye hazırlanıyor.
DJI ve Hesai Technologies’in davası sürüyor
Pentagon, geçen yıl drone üreticisi DJI ve lidar üreticisi Hesai Technologies tarafından listeye alınmaları nedeniyle dava edilmişti. Ancak her iki şirket de güncellenen listede kalmaya devam ediyor.
Tencent hisseleri Salı günü Hong Kong'da yaklaşık %7 düşerken, CATL hisseleri %4 oranında değer kaybetti.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
OpenAI'nın en büyük rakibi yapay zeka şirketi Anthropic, 60 milyar dolarlık değerlemeyle dev fon arayışında
forbes.com.tr
-
-
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor