;
Arama

TUA ve Axiom Space'ten uzay alanında işbirliği

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile Axiom Space, Axiom Uzay İstasyonu ve diğer projelerde Türk uzay sanayisine tedarik zinciri fırsatları oluşturmak için işbirliği yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Bu işbirliği ülkemizin uzay ekosistemindeki rolünü güçlendirecek” dedi,

18 Ocak 2025, 14:22 Güncelleme: 18 Ocak 2025, 14:22

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile Axiom Space, kurulması planlanan Axiom Uzay İstasyonu ve diğer faaliyetlerde yer alacak Türk uzay sanayi için tedarik zinciri fırsatlarını araştırmak amacıyla mutabakat zaptı imzaladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) 2030 sonuna kadar hizmet vermesinin planlandığı ve ISS'in ardından ticari uzay istasyonlarının, uzayda insan faaliyetleri ve araştırmaların devamını sağlamak için devreye gireceği belirtildi.

Axiom Space'in çalışmaları sonucunda geliştirilen Axiom Uzay İstasyonu'nun yeni nesil uzay istasyonlarından biri olarak öne çıktığına işaret edilen açıklamada, iki tarafın uzay teknolojisi, havacılık, tekstil, malzeme bilimi, ileri üretim, iletişim ve yaşam bilimleri gibi alanlarda işbirliğini içeren mutabakat zaptı imzaladığı aktarıldı.

Açıklamada, işbirliği sayesinde Türkiye'nin genç nüfusunun uzay faaliyetlerine dahil edilmesi, bu sayede geleceğin astronotlarına, mühendislerine, bilim insanlarına ve liderlerine ilham verilmesinin hedeflendiği vurgulanırken, "Aynı zamanda uzay endüstrisinin sürdürülebilirliğini desteklemek ve diğer endüstrilerde inovasyon fırsatları yaratmak da önemli çıktılar arasında yer alıyor" ifadesi kullanıldı.

Ortak hedefler belirlendi

Axiom Space'in, modüllerini ISS'e bağlama iznine sahip tek şirket olduğuna dikkat çekilen açıklamada, iki kurum arasındaki işbirliğinin temel hedefleri şöyle sıralandı:

"Araştırma ve keşfetme amacıyla kullanılabilecek bir laboratuvar kurmak. Mikro yer çekimi ortamından yararlanan üretim tesisleri oluşturmak. Derin uzay görevleri için uzay malzemelerini test etmek ve teknolojileri doğrulamak için platform sağlamak. Alçak Dünya yörüngesinde ulaşım, lojistik ve diğer hizmetler için merkez inşa etmek. İletişim ve gözlem için yeni platformlar geliştirmek. Profesyonel astronotlar için eğitim alanı oluşturmak"

Açıklamada, bu doğrultuda Türkiye'de belirli modüllerin ortak üretilmesinin hedeflendiği belirtilerek, "Bu çalışmanın, Türk uzay sanayisi için önemli kazançlar sağlaması ve sektörün uluslararası boyutta güçlenmesine katkı sunması amaçlanıyor. Mutabakat zaptı, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında dünyanın lider ülkelerinden biri olma hedefini destekliyor. Bu anlaşma, ticari uzay istasyonları operasyonları ve yakın gelecekte gerçekleştirilecek ay misyonu gibi projelerde ülkemize çok yönlü katkılar sağlayacak" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Uzay ekonomisinden daha fazla pay alacağız"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında uluslararası işbirlikleriyle güçlü konuma doğru ilerlediğine işaret etti.

Mutabakat zaptının, Türk uzay sanayisi için kilometre taşı olacağını bildiren Kacır, "Bu işbirliği, Türkiye'nin küresel uzay ekosistemindeki rolünü güçlendirecek ve genç nesillerimizin uzaya olan ilgisini artırarak, onları bu büyük vizyonun birer parçası yapacak... Türkiye, gerçekleştireceğimiz projelerle yakın zamanda yıllık 1 trilyon dolara erişecek küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alacak" ifadesini kullandı.

"Ülkemize katma değer sunacak"

TUA Başkanı Yusuf Kıraç da Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında işbirliğini sürdürdükleri Axiom Space ile Türkiye'nin uzay sanayisindeki gücünü uluslararası arenaya taşıyacak önemli adım attıklarını aktardı.

Kıraç, "Türkiye'nin inovasyon ve teknoloji üretimindeki yetkinliklerini uzay ekosistemine taşıyarak uluslararası arenada söz sahibi olmasını sağlayacaktır. Uzay teknolojilerinde elde edeceğimiz her kazanım hem bilimsel hem de ekonomik açıdan ülkemize katma değer sunacaktır." açıklamasında bulundu.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Google’ın çatı şirketi Alphabet yapay zeka ilkelerini yeniledi

    Google’ın çatı şirketi Alphabet yapay zeka ilkelerini yeniledi

  • Silikon Vadisi’nin DeepSeek’den öğrenmesi gereken ders

    Silikon Vadisi’nin DeepSeek’den öğrenmesi gereken ders

  • Trump TikTok için varlık fonu talimatı verdi

    Trump TikTok için varlık fonu talimatı verdi

  • Kuantum bilgisayar tartışmasına Bill Gates de katıldı: Beş yıla kadar kullanılır

    Kuantum bilgisayar tartışmasına Bill Gates de katıldı: Beş yıla kadar kullanılır

  • Uydu tabanlı IoT çözümüyle elektrik sayaç okumaları kolaylaşıyor

    forbes.com.tr
    Uydu tabanlı IoT çözümüyle elektrik sayaç okumaları kolaylaşıyor

  • Ölümcül bir asteroid 2032 yılında dünyaya çarpabilir

    forbes.com.tr
    Ölümcül bir asteroid 2032 yılında dünyaya çarpabilir

Yazarlar

Çok Okunanlar