Ticaret savaşı küresel ekonomiyi etkileyebilir
Bu hafta başında açıklanan tahminlere göre büyüyen ticaret savaşının ve hızlı politika değişikliklerinin ABD'de ve dünya genelinde ekonomik büyümeyi aşağı çekmesi bekleniyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel büyümenin geçen yıl yüzde 3,2'den 2025'te yüzde 3,1'e ve 2026'da yüzde 3'e düşeceğini tahmin eden son ara ekonomik raporunda, geçen yıl belirgin olan direncin azalmakta olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde daha keskin bir düşüş yaşanması ve 2024'teki yüzde 2.8'lik büyümenin bu yıl yüzde 2.2'ye, gelecek yıl ise yüzde 1.6'ya düşmesi bekleniyor.
“Hem üretim hem tüketim maliyetleri artacak”
Örgütün genel sekreteri Mathias Cormann, “Artan politika belirsizliği nedeniyle bazı zayıflık işaretleri ortaya çıktı. Artan ticaret kısıtlamaları hem üretim hem de tüketim maliyetlerinin yükselmesine katkıda bulunacaktır” dedi. Başkan Trump, Kanada, Meksika, Avrupa Birliği, Japonya ve İngiltere gibi bir zamanların yakın müttefiklerinin yanı sıra Çin gibi ezeli rakiplerine de gümrük vergileri getirdi. Çoğu şimdiden karşı önlemler aldı ya da almakla tehdit etti. Trump gelecek ay da yeni gümrük vergileri getirme sözü verdi.
OECD tarifelerin bir sonucunun da enflasyonun daha önce düşünülenden daha hızlı artıyor gibi görünmesi olduğunu söyledi ve aralık ayında yayınlanan bir önceki tahminini neden revize ettiğini açıkladı: Hem iş dünyası güveni hem de tüketici güveni de azaldı. Euro kullanan 20 ülke için görünüm zayıf. Bu yıl büyümenin yüzde 1 artması, gelecek yıl ise yüzde 1,2'ye yükselmesi bekleniyor. En kötü tahmin ise büyümenin bu yıl eksi yüzde 1,3'e, 2026'da ise eksi yüzde 0,6'ya düşmesi beklenen Meksika'ya ait.
En güçlü büyüme beklentisi Hindistan
Buna karşın Hindistan, geçen yıl yüzde 6.3'e yükselen gayri safi yurtiçi hasılanın 2025'te yüzde 6.4'e ve 2026'da yüzde 6.6'ya yükseleceğini tahmin eden OECD raporuna göre en güçlü büyümeyi kaydetme yolunda ilerliyor. Çin ekonomisi de 2025'te yüzde 4,8 ve 2026'da yüzde 4,4 büyüme beklentisiyle daha sağlıklı görünüyor. Örgüt, ticaret kısıtlamalarının artması halinde enflasyonun yükselebileceği ve ekonomik büyümenin öngörülenden daha da fazla düşebileceği uyarısında bulundu.
Grubun baş ekonomisti Álvaro Santos Pereira, tek potansiyel parlak noktanın yapay zeka olduğunu söyledi. Pereira, yapay zekanın on yıl içinde işgücü verimliliği artışını önemli ölçüde artırmasının beklendiğini ve robotik alanındaki ilerlemelerle birleştiğinde daha da büyük kazanımlar elde edilebileceğini ifade etti.
"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-