;
Arama

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nda kullandıkça öde dönemi başlıyor

Her yıl 1.5 milyon kişinin dahil olduğu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) değişime hazırlanıyor. Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler, “TSS’de kullandıkça ödeye doğru bir dönüşüm yaşanacak. Sigortalılar dört muayene hakkı bitince, dört muayene hakkı daha alabilecek” diyor.

20 Mart 2025, 10:07
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nda kullandıkça öde dönemi başlıyor
Unico Sigorta CEO’su Ender Güzeler

Her yıl Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıran sayısının yaklaşık 1.5 milyon kişi arttığını söyleyen Unico Sigorta CEO’su Ender Güzeler, “TSS yavaş yavaş kullandıkça ödeye doğru dönüşecek. Örneğin kişi dört muayene hakkı alacak bitince dört muayene hakkı daha alacak. Gidişat oraya doğru” dedi. Güzeler, SGK’nın sağlıkla ilgili hizmetlerini zamanla TSS ile birlikte vatandaş ve işletmelerin üzerine aktaracağını da ifade etti.

Hatay İskenderun Mevlâna İlkokulu’nda 500, Kadınana İlkokulu’nda ise 300 öğrenci kapasiteli 2 yemekhanenin yapımına destek olan Unico Sigorta, çocukları her gün sağlıklı yemekle buluşturmak için Gönül Mutfağı ile başlattığı projeyi hayata geçirdi. Açılış, 18 Mart 2025 tarihinde çocukların da katılımıyla, sosyal girişimci ve şef Ebru Baybara Demir ve Unico Sigorta CEO’su Ender Güzeler ile yapıldı.

Açılış öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen ve sektöre ilişkin soruları yanıtlayan Güzeler, sigorta sektörü üzerindeki en önemli riskin kişilerin satın alma gücündeki azalış olduğunu belirterek, “Vatandaşın satın alma gücündeki düşüş artık sigortayı satın almasını zorlaştırıyor. İnsanlar bu nedenle sigortadan uzaklaşıyor. Buna karşın TSS’deki büyüme sürecek. 3-4 yıl içinde TSS toplam trafik sigortası primini (yaklaşık 45 milyar TL) yakalayacak” diyor.

“Para içerde kalmalı”

Güzeler’e göre sektörü zorlayacak olan bir diğer konu ise son yapılan yasal düzenlemeler. SEDDK’nın sigorta şirketlerinin sermaye artırım sürelerini yüzde 50 öne çektiğini hatırlatan Güzeler, şunları söylüyor;

“Bugün sigorta şirketlerinin sermaye yeterlilik rasyosu en az yüzde 100 olmalı. Yani yükümlülükler 100 ise sermayeniz de 100 olacak. Regülatör, bunun altında kalırsan farkı koymanı isterim diyor. Bunu daha önce “bir yıl içinde tamamla” diyordu. Şimdi bu süre altı aya çekildi. Eğer yüzde 70’in altında iseniz eskiden “6 ay içinde tamamla” diyordu şimdi bu süre de üç aya çekildi. Zaten sigorta şirketlerinin sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 135’in üzerine çıkmazsa kâr da dağıtamıyorlar. Regülatör, paranın içeride kalmasını istiyor, çünkü sermaye olarak sektörü güçlü bulmuyor. Bu nedenle de şu anda şirketlerin nakit akışlarıyla ilgili sıkılaşma devam ediyor, edecek de. Sermaye koyma ihtiyacı artacak. SEDDK’nın çıkardığı yönetmeliklerin yüzde 99’una katılıyorum. Doğru adımlar atıyorlar.”

“SEEDK’nın güçlü sermaye istemesinin ardında olası Marmara Depremi riski mi var” sorusuna ise Güzeler, “Bu kararda çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Olası Mamara Depremi’nde Maraş’a göre hasar çok daha büyük olacak” yanıtı veriyor. 

Eski araca kasko arttı

Ülkemizde araç parkının eskimesiyle birlikte sigorta şirketleri eski araçlara da kasko yapmaya başladı. Türkiye’deki araçların son 25 yıldaki en yaşlı dönemini yaşadığını ve ortalama araç yaşının 15’in üzerine çıktığını hatırlatan ender Güzeler, bu konuda şu bilgiyi paylaştı;

“Altı yedi yıl öncesine kadar sigorta sektörü 8 yaşından büyük araçlara kasko yapmıyordu. Uzun yıllar 10 yaş üstü sınırı vardı. Ama araç parkının hızla yaşlanmasıyla birlikte artık kaskoda yaş sınırı 20- 22’ye kadar çıktı. Artık hasarsızlık gibi kıstaslar da aranmıyor. Bu konuda Unico Sigorta’yı örnek gösterebilirim. Biz 350 bin kasko satıyoruz. Portföyümüzde şu anda 10 yaşın üzerinde sigortalanan araçların oranı yüzde 25 diyebilirim. Bu daha önce tek haneleri geçmezdi. Sektör geneli de bu şekilde.”

Hedef 2500 çocuk

Toplantı sonrası Hatay İskenderun’daki iki okulun yemekhane açılışı gerçekleştirildi. Açılışta yaptığı konuşmada Ebru Baybara Demir, 6 Şubat depreminin ilk günü itibariyle yaklaşık iki yıldır burada çocukların sağlıklı beslenmesi katkıda bulunmak için çalıştıklarını söyledi. Halen 800 öğrenciye hergün okullarında yemek verebildiklerini söyleyen Demir, “Hedefimiz bu yılın sonunda bu sayıyı 2500’e çıkarmak” dedi.


"Sağlık" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • 40’lı yaşlarda sağlıklı beslenme 70 yaşında kronik hastalığı engelliyor

    40’lı yaşlarda sağlıklı beslenme 70 yaşında kronik hastalığı engelliyor

  • Yaşlandığınızı gösteren ilginç belirtiler

    Yaşlandığınızı gösteren ilginç belirtiler

  • Brezilya'daki yarasalarda yeni tip koronavirüs keşfedildi

    Brezilya'daki yarasalarda yeni tip koronavirüs keşfedildi

  • Sağlıkta 1,3 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma potansiyeli

    Sağlıkta 1,3 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma potansiyeli

  • Türkiye’nin medikal turistleri: Hem seyahat hem tedavi

    Türkiye’nin medikal turistleri: Hem seyahat hem tedavi

  • Kırmızı ete alternatif olan 6 protein kaynağı

    Kırmızı ete alternatif olan 6 protein kaynağı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler