Samsung 7 yıl sonra neden hisselerini geri alıyor?
Güney Koreli elektronik şirketi Samsung, önümüzdeki yıl için yaklaşık 10 trilyon won (7,2 milyar dolar) tutarında geri alım programı açıkladı. Açıklamanın etkisiyle, şirketin hisselerinde yüzde 7'yi aşan yükseliş yaşandı.
Şirketin hisseleri, yapay zeka pazarında bellek çipi segmentinin geride kaldığına dair endişeler dolayısıyla bu yıl yaklaşık yüzde 28 değer kaybı yaşadı.
Analistler geri alımın hisse senedi için bir katalizör sağlamasını beklerken, bazıları bunun kurucu ailenin kontrolünü sıkılaştırmasına da yardımcı olabileceğini belirtti.
LSEG verilerine göre, şirket en son Kasım 2017’de hisse geri alımı gerçekleştirdi.
Samsung’un bu açıklaması, şirketin Temmuz ayında greve giden en büyük işçi sendikasıyla ön anlaşmaya varmasıyla cuma günü yaşanan yüzde 7,21’lik artışın ardından geldi.
"Hisse senedi fiyatının daha fazla düşmesini önlemek istediler"
JPMorgan Chase & Co. Analisti Jay Kwon bir araştırma notunda, "Geri alım bizim için olumlu bir sürpriz oldu ve Samsung yönetiminin hisse senedi fiyatının daha fazla düşmesini önlemek için proaktif bir şekilde hedef aldığına inanıyoruz. Teknoloji liderliğini yeniden kazanmak için yeniden yapılanma ve strateji/eylem planının orta ve uzun vadede hisse senedi fiyatı için daha kritik olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Cuma günü duyurulan planın ilk aşamasında Samsung, Şubat 2025'e kadar yaklaşık 3 trilyon wonluk hisse senedi geri satın alacak ve bunların hepsini piyasadan çekecek. Yönetim kurulu, kalan 7 trilyon won'un en iyi şekilde nasıl dağıtılacağını görüşecek.
Kurucu ortakların şirket üzerindeki kontrolü artacak
Clepsydra Capital'den Sanghyun Park, geri alımın kurucu ailenin şirket üzerindeki kontrolünü, dışarıda tutulan hisse senetlerini azaltarak güçlendirmesine yardımcı olacağını belirtti.
Ailenin üyeleri, taksitler halinde ödedikleri hisse senetleri üzerindeki miras vergileri için teminat olarak grup şirket hisselerini rehin verdiler. Ailenin bir kısmı ayrıca finansal kuruluşlardan borç para almak için hisse senedi rehin etti, bu krediler hisse senetleri belirli seviyelerin altına düştüğünde marj çağrıları riski taşıyor.
Rakipleriyle olan teknolojik farkını kapatmak istiyor
Yapay zeka lideri Nvidia tarafından kullanılan yüksek bant genişlikli bellek (HBM) çiplerinin tedarikinde Samsung’un, rakibi SK Hynix’in gerisinde kaldığı belirtiliyor. CNBC’ye konuşan analistler, “Samsung’un HBM geliştirme yol haritasında SK Hynix ile farkı kapatamadığını söylemek adil olur” ifadelerini kullandı.
HBM, genellikle dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları ve kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir dinamik rastgele erişim belleği (DRAM) türü. Güney Kore medyasına göre, SK Hynix mart ayında Nvidia’ya beşinci nesil HBM3E çiplerini tedarik eden dünyadaki ilk çip üreticisi oldu.
Samsung’un hisse geri alım planı ve yeni stratejileri, şirketin piyasalardaki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. Ancak, rakipleriyle olan teknoloji farkını kapatma çabalarının devam edeceği öngörülüyor.