Obama 2024 favorilerini açıkladı: Ayşegül Savaş’ın The Anthropologists kitabı ne anlatıyor?
ABD’nin eski Başkanı Barack Obama her yıl sonunda yaptığı gibi bu yıl da sen sevdiği kitapların, filmlerin ve şarkıların listesini paylaştı. Obama’nın bu yıl en sevdiği kitaplar listesinde sanat, ekonomi, aşk, siyaset ve daha birçok konuyu kapsayan kurgu ve kurgu dışı 10 kitap yer alıyor. Obama’nın listesinde Türk yazar Ayşegül Savaş’ın The Anthropologists kitabının yer alması da dikkat çekti. Savaş üçüncü romanında, gurbetçi bir çiftin ev arayışını anlatırken hayatın derinliklerine iniyor.
Ayşegül Savaş kimdir?
Türkiye ve Danimarka’da büyüyen Ayşegül Savaş, kitaplarını İngilizce yazıyor. Savaş, Vermont'taki Middlebury College'a gitti ve buradan 2007 yılında mezun oldu. San Francisco Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı.
İlk romanı Walking on the Ceiling (2019) Riverhead Books tarafından yayımlandı. Aynı yayınevi tarafından yayınlanan ikinci romanının adı White on White (2021). The Guardian'dan Anthony Cummins, kitaptaki yazım tarzının sade bir tablo gibi olduğunu belirterek kitabı olumlu bir şekilde değerlendirdi. Üçüncü romanı The Anthropologists (2024) Bloomsbury tarafından yayınlandı ve National Book Critics Circle Award'a aday gösterildi. Kitap, New York Times’ın editörün seçimi listesinde yer alırken ayrıca New Yorker, TIME ve Publisher's Weekly tarafından yılın en iyi kitaplarından biri olarak gösterildi. Vulture dergisi ise yılın kitapları listesinde The Anthropologists’i birinci sırada gösterdi.
The Anthropologists ne anlatıyor?
Savaş'ın üçüncü romanı, modern hayat ve modern aşka odaklanıyor. Kitabın kahramanları Asya ve Manu yabancı bir şehirde yaşayan ve ev arayan bir çift. Asya, bir belgesel yapımcısı, kocası Manu ise kar amacı gütmeyen bir kuruluşta çalışmaktadır. Kitap çiftin birkaç yıldır kirada yaşadıkları evden ayrılıp kendi evlerini satın almaya karar vermeleriyle başlıyor. The Guardian’a kitabı anlatan bir yazı yazan editör Sana Goyal kitabı, “Bu roman tipik bir evlilik romanı, göçmen/gurbetçi romanı değil. Yazar, tüm zevkleri ve kaygılarıyla “bir günün yavaş ve ağır aksak çürümesi” hakkında yazarken ve Asya'nın film çekerken yapmayı umduğu gibi “olağanüstü zarafetini” överken dikkate değer bir şey yaratmış. Bazen olduğunuz yerde kalmanın, etrafınızdaki dünya hareket etmeye devam ederken hareketsiz durmanın güzelliği vardır ve Savaş bu hareketsiz yaşamı hareketli bir dünyada resmediyor” ifadeleriyle anlattı.
Kitabın misyonunun, okuyucuyu yeni bir ev ararken hayatının nasıl olmasını istediğini düşünen bir kadının zihnine sokmak olduğunu yazan New York Times editörü MJ Franklin ise kitabı şu sözlerle değerlendirdi:
Bu kitabı son derece büyüleyici buldum. En sıkıcı olaylar bile Savas'ın titiz ve katmanlı düzyazısı ve olay örgüsü aracılığıyla incelendiğinde önem kazanıyor. Hikâye anlatımı incelikli ama bilinçli ve bu sayede örneğin arkadaşlarla içilen bir içkinin nasıl felsefi bir zirve, romantik bir sıçrama tahtası ya da sadece arkadaşlarla içilen bir içki olabileceğini görüyoruz.
"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
Afrika’da lüks safari anlayışı değişiyor: Artık sadece ‘Büyük Beşli’ değil, eşsiz deneyimler aranıyor
forbes.com.tr
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Bir varmış bir yokmuş