;
Arama
Santafe MX5

Net Sıfır Hedefleri İçin Adil Geçiş

Adil geçiş, ilk olarak 1970’lerde Kuzey Amerika sendikalarında iş odaklı bir kavram olarak ortaya çıktı. O zamandan günümüze kavramın kullanımı genişledi ve özellikle iklim değişikliği bağlamında önemli bir ivme kazandı. Günümüzde adil geçiş, iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil ekonomi geçişi süreçlerinde, toplumsal adalet ve eşitlik ilkelerine uygun olarak herkesin yararına olacak şekilde yapılan dönüşüm anlamına geliyor.

08 Ekim 2024, 04:47 ÖS GÜNCELLENDİ
Net Sıfır Hedefleri İçin Adil Geçiş

Net sıfır hedefleri için adil geçiş, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla ülkelerin, şirketlerin ve toplulukların belirlenen hedef tarihlere kadar sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmek üzere yürüttüğü süreçte, adalet ve eşitlik ilkelerine uygun bir dönüşüm sağlamayı ifade ediyor.

Adil Geçişin Önemi:

Eşit Fayda Sağlama: Düşük karbonlu bir ekonomi dönüşümüne geçerken süreçten etkilenecek grupların, öngörülerinin ve ihtiyaçlarının dikkate alınması gerekir.

Kırılgan Grupların Desteklenmesi: İklim değişikliği ve yeşil geçişten olumsuz etkilenecek olan kırılgan toplulukların korunması, sosyal adaletin sağlanması için esastır.

Ekonomik Fırsatlar: Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir teknolojiler gibi yeni sektörlerin gelişmesi, yeni iş olanakları yaratacaktır.

Sosyal Uyum: Geçiş sürecinde toplumsal huzuru ve sosyal uyumu sağlamak, olası toplumsal çatışmaların önlenmesi için önemlidir.

Sosyal Kapsayıcılık: Sosyal dışlanma riski taşıyan grupların (kırılgan topluluklar, kadınlar vb.) ihtiyaçlarının dikkate alınması gerekir.

Eğitim: Bazı işlerin kaybedilmesi durumunda, etkilenen çalışanlara yeni beceriler kazandırmak ve alternatif istihdam olanakları sunmak önemlidir.

Tarafların Katılımı: Karar alma süreçlerinde etkilenen tarafların (hükümetler, işverenler, işçiler, sivil toplum) katılımı sağlanmalıdır.

Hesap Verebilirlik: İklim eylemleri ve politikalarının uygulama süreçlerinin şeffaf olması, sorumlu kurumların hesap vermesi gerektiği anlamına gelir.

Yazının tamamı Forbes Türkiye Ekim sayısında...


"Sürdürülebilirlik" Kategorisinden Daha Fazla İçerik