Meta neden 10 milyar dolarlık bir küresel denizaltı kablosu inşa ediyor?
Teknoloji sitesi TechCrunch’ın haberine göre; Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta dünyanın önemli noktalarını birbirine bağlayacak 40 bin kilometreden uzun bir denizaltı fiber optik kablosu inşa etmeyi planlıyor.
Tüm mobil trafiğinin yüzde 22’sine, tüm trafiğin ise yüzde 10’una sahip olan şirket, yapay zeka gibi geliştirdiği teknolojilerle dünya çapında genişlemesini desteklemek amacıyla güvenilir bir alt yapı kurmayı amaçlıyor. Tam da bu nedenle Meta ipleri (ki bu senaryoda kabloları) eline almaya hazırlanıyor.
Şirketin altyapı stratejisinde bir dönüm noktası olacak bu projenin 10 milyar dolarlık bir yatırıma ulaşması bekleniyor. Denizaltı kablo sektörü öncülerinden Sunil Tagare, projenin 2 milyar dolarlık bir bütçeyle başlayacağı, ancak teknik ve lojistik zorluklar nedeniyle önümüzdeki yıllarda maliyetinin önemli ölçüde büyüyeceği görüşünde. Tagare’ye göre bütçesi 10 milyar doları aşabilir de.
Söz konusu hat ABD’nin doğu kıyısından başlayarak Hindistan, Güney Afrika ve Avustralya boyunca devam edecek ve ABD’nin batı kıyısına ulaşacak. Ayrıca şirket, Kızıldeniz ve Malakka Boğazı gibi jeopolitik sıcak noktalardan kaçınmayı amaçlıyor. Meta projeyi doğrularken planların ve bütçenin açıklanması için zamanın erken olduğunu söyledi. Ancak 2025 yılının başlarında şirketin güzergah, kapasite ve inşa süreci hakkında daha detaylı bilgi vermesi bekleniyor.
Sektör analisti Ranulf Scarbrough, kablo döşeme gemileri ve uzman şirketler gibi kaynak kıtlıkları nedeniyle projenin planlanandan daha uzun sürebileceğini belirtiyor.
Projenin bir diğer avantajı ise Meta'yı küresel olarak teknolojik altyapıların geliştirilmesinde kilit bir oyuncu olarak konumlayabilme potansiyeline sahip olması. Öte yandan bu uygulama veri altyapısı fiyatlarının rekabetçi olduğu ve yapay zeka gibi teknolojilerdeki büyümenin hızla arttığı bir dönemde gelişmekte olan pazarlara fayda sağlayabilir.
Bu kararlılıkla Meta, yalnızca platformlarındaki veri trafiğinin katlanarak büyümesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yapay zeka ve küresel bağlantı alanındaki geleceği için stratejik bir altyapının temellerini atmayı da amaçlıyor.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?