;
Arama
Santafe MX5

“Küresel Ticari İflaslar 2025’te de Artacak”

Allianz Trade’ın Küresel İflas Raporu’na göre 2024 yılında küresel ticari iflaslarda yüzde 9 gibi yüksek oranlı bir artış yaşanacak. İflasların 2025 yılında hızını koruyacağı ve bu yılın yüzde 2 üzerinde olacağı belirtilen rapora göre Türkiye’deki iflaslar ise geçen seneye göre yüzde 20 artacak.

17 Ekim 2024, 05:06 ÖS GÜNCELLENDİ
“Küresel Ticari İflaslar 2025’te de Artacak”

Ticari alacak sigortasının dünyadaki lider kuruluşlarından Allianz Trade 2024 yılında küresel ticari iflaslarda yüzde 9’luk keskin bir artış yaşanacağını açıkladı. 2025 yılında da iflaslardaki artışların devam edeceği tahmininde bulunan firmaya göre, iflaslar 2025’te oransal olarak 2024’ün yüzde 2 üzerinde gerçekleşecek.

Allianz Trade, dünyanın dört bir yanındaki uzman ekonomistleri tarafından hazırlanan Küresel İflas Raporu’nu 2024 yılı verileri ve araştırmalarını yenileyerek yayınlandı. Raporda, GSYH’lerinin toplamı, küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok gelişmiş ülkede 2024 yılında iflasların çift haneli oranlarda artacağı vurgulandı. 
Raporda “Dolayısıyla ticari iflaslar, 2026 yılına kadar durmadan artacak ve 2026 yılında iflas seviyesi istikrara kavuşsa bile yüksek seviyelerde kalmaya devam edecek” vurgusu yapıldı.

Aynı rapora göre, dünya ekonomilerinin lokomotifi olan ABD'de iflasların 2025 yılında yüzde 12, Almanya’da yüzde 4 artması ve 2026'da ise her iki ülkede yüzde 4 düşmesi bekleniyor. Fransa ve Birleşik Krallık'ta ise çok yüksek olan iflas seviyelerinin 2026 yılına kadar daha ılımlı rakamlara gerileyeceği tahmin ediliyor. 2025'te her iki ülkede de iflaslarda yüzde 6 düşüş, 2026’da ise Fransa’da yüzde 3, Birleşik Krallık’ta yüzde 4 düşüş öngörülüyor. Çin'de ise ticari iflaslar düşük seviyelerden tırmanmaya başlayacak ve Allianz Trade tahminlerine göre 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 6 artacak.  

Allianz Trade Küresel İflas Raporu’nda Türkiye’deki iflasların tahminine de yer verildi. Raporda Türkiye, firmaların yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlamayla yüzleşmek zorunda olduğu iki büyük pazardan biri olarak tanımlandı. Türkiye’de iflasların geçen seneye göre yüzde 20 artacağı vurgulandı. 

Allianz Trade CEO'su Aylin Somersan Coqui, ticari iflaslardaki bu küresel inişli çıkışlı seyrin, kısmen hala durgun olan küresel talep, süregelen jeopolitik belirsizlik ve dengesiz finansman koşullarından kaynaklandığına dikkat çekti. Somersan’a göre, “Pandemi ve enerji krizi sırasında şirketleri iflaslardan koruyan destek perdesinin kalkmış olmasıyla 'birikmiş' iflasların ortaya çıkması da bunun bir açıklaması. Bu nedenle, GSYH’leri toplamı küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülke 2024 yılında çift haneli iflas artışlarından etkilenecek ve küresel GSYH’nin üçte ikisini oluşturan birçok ülkede bu yıl iflas seviyesi pandemi öncesi seviyelerin üzerine tırmanacak. Sektör bazında bakıldığında ise; inşaat, perakende ve hizmet sektörleri hem sayı hem de ölçek olarak en çok etkilenen sektörler oldu."

Rapora göre işsizlik riskiyle karşı karşıya olan başlıca sektörler arasında ise inşaat, perakende ve hizmet sektörleri yer aldı.

Firmalar açısından bakıldığında düşük faiz oranlarının borçlanma maliyetlerini azaltacağı, nakit akışını iyileştireceği ve karlılığı artıracağı ancak şirketlerin başındaki mali zorlukları tam olarak çözemeyeceği de raporda yer alıyor. 


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik