;
Arama

IMF: Japonya Merkez Bankası faiz artışlarına devam edecek, 2027’ye kadar nötr seviyeye ulaşacak

IMF, Japonya’nın faiz artırımlarına 2025’te devam edeceğini ve 2027’ye kadar faizi yüzde 1-2 seviyesine çıkaracağını öngörüyor. Japonya ekonomisinin 2025’te yüzde 1,1 büyümesi beklenirken, bütçe açığı ve kamu borcu risk oluşturuyor. IMF, yapısal reform ve mali disiplin çağrısı yapıyor.

07 Şubat 2025, 10:03

Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) 2025 yılı içinde faiz oranlarını yeniden artıracağını ve 2027 yılı sonuna kadar borçlanma maliyetlerini ekonomiye nötr kabul edilen seviyelere getireceğini öngörüyor.

IMF Asya-Pasifik Departmanı Başkan Yardımcısı ve Japonya Misyon Şefi Nada Choueiri, IMF’nin 7 Şubat 2025 tarihli raporunda, BoJ’un faiz artış sürecinin kademeli ve esnek bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Choueiri, IMF’nin Japonya için nötr faiz oranını yüzde 1 ile yüzde 2 arasında gördüğünü ve bu seviyeye ulaşmanın 2027 yılını bulacağını ifade etti.

IMF: Japon ekonomisi toparlanıyor, 2025'te yüzde 1,1 büyüme bekleniyor

IMF’ye göre, Japonya ekonomisi 2024’ün ilk yarısında yaşanan geçici arz şokları nedeniyle daralma yaşadı, ancak yılın geri kalanında toparlanarak 2025’e güçlü bir başlangıç yaptı.

Rapora göre özel tüketim ve iç talep güçlenirken, net dış talep zayıf kaldı. Enflasyon halen BoJ’un yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrediyor, özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş mal enflasyonunu artırırken, hizmet sektörü fiyat artışlarının daha zayıf kaldığı görülüyor.

IMF’nin tahminlerine göre 2025’te özel tüketimin daha da artmasıyla Japonya ekonomisi yüzde 1,1 büyüyecek. Reel ücretlerde enflasyonun üzerinde yaşanacak artış, hanehalkının harcanabilir gelirini artırarak ekonomik büyümeyi destekleyecek. Ayrıca, şirket kârlarının yüksek seyretmesi ve finansal koşulların destekleyici olması, özel yatırımların güçlü kalmasını sağlayacak.

IMF, Japonya ekonomisinde çıkış açığının kapanacağını ve büyümenin orta vadede yüzde 0,5 olan potansiyel seviyesine yakınsamasını bekliyor.

BoJ’un faiz artırımları sürecek, 2027'de nötr seviyeye ulaşacak

BoJ, 2024 yılında ultra gevşek para politikasına son vermişti. Negatif faiz döneminden çıkan Japonya yıl içinde artırımlar gerçekleştirdi. BoJ son olarak Ocak 2025'te faizleri 0,25'ten 0,50'ye yükselterek 17 yılın zirvesine çıkarmıştı. BoJ Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 2 hedefinde seyredeceğini öngörerek, faiz oranlarını ekonomiye nötr kabul edilen seviyeye getirmekte kararlı olduklarını belirtmişti.

IMF yetkilisi Choueiri, BoJ’un faiz artırımlarına bu yıl devam edeceğini ve faiz oranlarının 2027 yılı sonuna kadar yüzde 1-yüzde 2 arasına çıkacağını belirtti.

IMF raporunda, Japon yeninin ABD doları karşısında önemli dalgalanmalar yaşadığı ve bu oynaklığın büyük ölçüde faiz farklarındaki değişimlerden kaynaklandığı belirtiliyor. IMF, yenin değer kaybının enflasyona etkisinin şu ana kadar sınırlı olduğunu ancak gelecekte daha büyük bir geçişkenlik yaratabileceğini vurguluyor.

Japonya’nın mali politikalarında riskler artıyor

IMF raporuna göre, Japonya’nın 2024 yılı bütçe açığı tahmin edilenden daha düşük gerçekleşti. Yüksek kurumsal kârlardan elde edilen vergi gelirleri güçlü seyrederken, pandemiden sonra uygulanan hanehalkı ve KOBİ destekleri kademeli olarak kaldırıldı.

Ancak 2025 yılında bütçe açığının bir miktar artacağı tahmin ediliyor. Özellikle savunma harcamaları, çocuklarla ilgili sosyal politikalar ve sanayi destek programları ek harcama baskısı yaratıyor.

IMF, Japonya’nın enerji sübvansiyonlarını kademeli olarak kaldırarak bütçe açığını büyüme dostu harcamalara yönlendirmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, emeklilik ve sağlık harcamalarının daha verimli hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

IMF’ye göre, Japonya’nın kamu borcunun kısa vadede düşüş göstermesi beklenirken, 2030’dan itibaren artmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun nedeni, artan faiz giderleri ve yaşlanan nüfusun sağlık ve uzun vadeli bakım harcamalarını artırması.

"Şu an mali konsolidasyon planını hazırlayıp kademeli olarak uygulamaya başlama zamanı. Çünkü ilerleyen dönemde hükümetin ani ve sert mali düzenlemelere gitmek zorunda kalmasını istemeyiz" diyen IMF yetkilisi, Japonya’nın uzun vadeli borç sürdürülebilirliği için yapısal reformların şart olduğunu belirtti.

Japonya’nın ekonomik büyümesini tehdit eden riskler

IMF raporu, Japonya ekonomisinin dış risklere karşı kırılgan olduğu konusunda uyarıyor. Küresel ekonomide yavaşlama, ticaret engellerinin artması ve enerji fiyatlarındaki oynaklık Japonya’nın büyümesini olumsuz etkileyebilecek faktörler olarak sıralanıyor.

Özellikle küresel ticarette yaşanabilecek keskin daralmaların, Japon ihracatçılarının gelirlerini ve tedarik zincirlerini zora sokabileceği belirtiliyor. İçeride ise en büyük risk, reel ücretlerde beklenen artışın gerçekleşmemesi durumunda özel tüketimin zayıf kalması olarak gösteriliyor.

Japonya’nın kamu maliyesine duyulan güvenin azalması, finansal koşulları sıkılaştırabilir ve bu da yüksek borç seviyesi nedeniyle kamu harcamalarını kısıtlayabilir.

IMF: Japonya’nın yapısal reformlara ihtiyacı var

IMF, Japonya’nın toplam faktör verimliliğinin son on yılda gerilediğini ve ekonominin yeni büyüme motorlarına ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

IMF raporuna göre, yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojilerin işgücü piyasasını önemli ölçüde değiştireceği belirtiliyor. Japonya’nın yaşlanan nüfusu nedeniyle yeni iş gücü politikaları, iş gücü hareketliliğini artıracak reformlar ve göçmen işçi politikalarının genişletilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Ayrıca, sanayi politikalarının daha iyi planlanması ve sürdürülebilir büyümeye odaklanması gerektiği belirtiliyor. IMF, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme yatırımlarına yönelik teşviklerin, ekonomik büyümeye katkısı analiz edilerek uygulanması gerektiğini savunuyor.

Japonya'yı ayağa kaldıran denim kumaşı


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Japonya’da enflasyon ocakta yüzde 4’e yükseldi, faiz artışı beklentileri güçlendi

    Japonya’da enflasyon ocakta yüzde 4’e yükseldi, faiz artışı beklentileri güçlendi

  • BlackRock ve Vanguard, SEC düzenlemeleri nedeniyle toplantıları iptal etti

    BlackRock ve Vanguard, SEC düzenlemeleri nedeniyle toplantıları iptal etti

  • Yatırımcı ilgisi değişiyor: Küresel piyasalar ABD’yi geride bırakıyor

    Yatırımcı ilgisi değişiyor: Küresel piyasalar ABD’yi geride bırakıyor

  • Capital One ve Discover hissedarları 35 milyar dolarlık birleşmeye onay verdi

    Capital One ve Discover hissedarları 35 milyar dolarlık birleşmeye onay verdi

  • Çin'in lüks aşkı sona eriyor

    Çin'in lüks aşkı sona eriyor

  • Japonya ekonomisi üst üste üçüncü çeyrekte de büyüdü: Yıllık büyüme beklentilerin altında

    Japonya ekonomisi üst üste üçüncü çeyrekte de büyüdü: Yıllık büyüme beklentilerin altında

Yazarlar

Çok Okunanlar