;
Arama

İmalat sektöründe yavaşlama frenleniyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Aralık ayında 49,1 değerine yükselerek sektördeki yavaşlamanın son 8 ayın en düşük oranında gerçekleştiğini ortaya koydu. Eşik değer olan 50'nin altındaki bu sonuç yavaşlamanın devam ettiğini ancak hızının azaldığını gösteriyor.

02 Ocak 2025, 10:39

Kasım ayında 48,3 olarak ölçülen PMI değeri Aralık ayında 49,1’e yükseldi. Bu artış, imalat sektöründe faaliyet koşullarının toparlanmaya yakın bir seviyeye ulaştığına işaret etti. Ankette üretimdeki düşüşün ılımlı düzeye gerilediği ve dokuz aylık yavaşlama döneminin en düşük oranında gerçekleştiği belirtildi. Yeni siparişlerdeki yavaşlama ise nisan ayından bu yana en düşük seviyede ölçüldü.

Sektörlerde karışık görünüm

Aralık ayında izlenen 10 sektörden yedisi üretimde yavaşlama yaşarken kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri ile gıda sektörlerinde büyüme kaydedildi. Gıda sektöründe üretim artışı üst üste üçüncü aya ulaşırken giyim ve deri ürünlerinde ise en sert düşüş görüldü. Yeni ihracat siparişleri de nispeten daha yavaş bir daralma gösterdi.

İstihdam ve girdi maliyetleri

Yeni siparişlerdeki yavaşlık imalatçıların satın alma faaliyetlerini ve istihdamını sınırlamasına neden oldu. Kasım ayında artış kaydeden istihdam oranı Aralık’ta ılımlı bir gerileme yaşadı. Girdi maliyetlerinde ise artış gözlenirken bu durum hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve Türk lirasının değer kaybına bağlandı.

Nihai ürün fiyatlarındaki enflasyon beş yıldan uzun bir dönemin en düşük hızında gerçekleşti. Bu durum bazı firmaların maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmasına karşın, diğerlerinin satışları güvence altına almak için indirimlere yönelmesinden kaynaklandı.

2025 için umut verici sinyaller

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, 2024 yılı sonuna ilişkin PMI verilerinin 2025 için sektör adına umut verici olduğunu belirtti. Harker, “Faaliyet koşullarında yavaşlama devam etmekle birlikte oldukça hafif düzeyde gerçekleşti ve birçok alt endekste iyileşme işaretleri görüldü. Bu seyir sürdürülebilirse, sektörün yeniden büyümeye geçtiğini görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Sektördeki enflasyonist baskıların azalması ve nihai ürün fiyatlarındaki ılımlı artışın da olumlu bir görünüm sunduğunu vurgulayan Harker, imalat sektörünün 2025’te toparlanma sürecine girebileceğini söyledi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Dünyanın en değerli 10 şirketi: Nvidia Ocak ayının en büyük kaybedeni oldu

    Dünyanın en değerli 10 şirketi: Nvidia Ocak ayının en büyük kaybedeni oldu

  • AB Türkiye'ye 310 milyon euro hibe desteği sağlayacak

    AB Türkiye'ye 310 milyon euro hibe desteği sağlayacak

  • ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

    ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

  • Nissan ve Honda birleşme görüşmelerini sonlandırdı

    Nissan ve Honda birleşme görüşmelerini sonlandırdı

  • Üç yıldır etkili olmadı: Trump’ın Putin’e yaptırım planı işe yarayabilir mi?

     Üç yıldır etkili olmadı: Trump’ın Putin’e yaptırım planı işe yarayabilir mi?

  • Bakan Bolat: Suriye 269 üründe vergileri indirdi

    Bakan Bolat: Suriye 269 üründe vergileri indirdi

Yazarlar

Çok Okunanlar