Google destekli yapay zeka şirketi Isomorphic Labs'ın geliştirdiği ilk ilaç bu yıl denemelere başlayabilir
Google'ın ana şirketi Alphabet’in bünyesindeki ilaç keşif girişimi Isomorphic Labs, yapay zeka destekli ilaç tasarımı konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirketin kurucusu Sir Demis Hassabis, bu yılın sonuna kadar yapay zeka tarafından tasarlanmış bir ilacın klinik denemelere başlayacağını açıkladı.
Dünya Ekonomik Forumu sırasında Financial Times’a konuşan Hassabis, “Onkoloji, kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejenerasyon gibi büyük hastalık alanlarına odaklanıyoruz. Bu yılın sonuna kadar ilk ilacımızı geliştirmiş olmayı hedefliyoruz” dedi.
Hassabis, yeni bir ilacın keşfinin genellikle beş ila 10 yıl sürdüğünü, ancak yapay zeka teknolojisi sayesinde bu sürecin 10 kat hızlandırılabileceğini belirtti. “Bu, insan sağlığı açısından inanılmaz bir devrim anlamına gelir” ifadelerini kullanan Hassabis, geçtiğimiz Ekim ayında meslektaşları John Jumper ve biyokimyacı David Baker ile birlikte Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştü.
Büyük ilaç şirketleri iş birliği yapıyor
Isomorphic Labs, 2021 yılında Google’ın yapay zeka araştırma birimi Google DeepMind’dan ayrılarak bağımsız bir girişim haline geldi. Ancak Alphabet’in yan kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket, maliyetli ve uzun süren ilaç geliştirme süreçlerini hızlandırma potansiyeliyle büyük ilaç şirketlerinin ilgisini çekmiş durumda.
Hassabis, daha önce yaptığı açıklamalarda ekibinin Eli Lilly ve Novartis gibi sektör devleriyle altı farklı ilaç geliştirme programı üzerinde çalıştığını belirtmişti.
Yapay genel zeka konusunda uyarılar
Aynı zamanda Google DeepMind’ın CEO’su olan Hassabis, röportajında arama motoru devi Google’ın “Project Astra” olarak adlandırılan yapay zeka asistanı prototipinin bu yıl içinde tüketicilere sunulabileceğini söyledi.
Hassabis, üç yıl içinde “müşteri ve satıcılar adına müzakereler yürütebilen” milyarlarca yapay zeka aracısının web ortamında aktif olabileceğini ifade etti. Ancak bu durumun, internetin işleyiş biçiminin yeniden düşünülmesini gerektireceğini vurguladı.
Yapay genel zeka (AGI) oluşturma yarışına katılan geliştiricilere dikkatli olmaları ve koordinasyon sağlamaları çağrısında bulunan Hassabis, teknolojinin kötü niyetli aktörler tarafından kullanılmasının insan uygarlığına tehdit oluşturabileceği konusunda uyardı.
Hassabis, gerçek AGI’nin hala beş ila 10 yıl uzaklıkta olduğunu belirterek, “Artık yapay zeka ile cin şişeden çıktı. Bu yüzden bu teknolojiyi mümkün olduğunca güvenli bir şekilde sunmaya çalışmalıyız” dedi.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
Silikon Vadisi’nde yapay zeka yarışı hızlanıyor: Google, Anthropic'e 1 milyar dolar yatırım yaptı
forbes.com.tr
-
-
-
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor