En iyi temettü dağıtımı yapan uluslararası 10 şirket
Janus Henderson Küresel Temettü Endeksi'nin son baskısına göre, Çin ve ABD yeni temettü rekorunu kırdı. Bankalar ve medya şirketleri büyümeye en çok katkı sağlayan kuruluşlar oldu. Şirket, "Çin, Hindistan ve Singapur tarihi temettüler kaydederken, Amerika Birleşik Devletleri'nde Alphabet gibi ilk temettülerini ödeyen şirketler sayesinde bu oran yüzde 10 arttı" diye vurguladı.
Çinli şirketler Alibaba sayesinde rekor rakama ulaştı
Bu bağlamda,temettülerile ilgili Çinli şirketler 44,6 milyar dolar ile rekor rakama ulaştı. Artışın dörtte üçü, bu yıl ilk kez hissedarlara nakit dağıtmaya başlayan Alibaba'dan kaynaklandı. Çin'deki ödemeler de üçüncü çeyrekte temel bazda yüzde 1,4 artan gelişen piyasa sonuçlarını destekledi . Çin, çeyreğin toplamının yarısından fazlasını temsil ediyor . Bu arada, internet şirketleri Meta ve Alphabet'in ilk yılındaki temettüleri, halihazırda güçlü olan ABD büyümesine önemli bir destek sağladı.
Sektörel açıdan bakıldığında büyümeye en fazla katkıyı bankalar ve medya şirketleri verirken, olumsuz etkiyi en fazla madencilik ve ulaştırma sektörleri gördü.
ABD Meta, Alphabet ve Disney ile trendi belirledi
Janus Henderson'ın raporuna göre, ABD'nin temettü büyümesi üçüncü çeyrekte temel bazda yüzde 10 oldu. Bu dünya ortalamasının çok üzerinde bir oran. Bu büyümenin dörtte biri Meta ve Alphabet'ten kaynaklanırken, yüzdelik bir puan da Walt Disney'in de aralarında bulunduğu birkaç şirketin pandeminin yol açtığı kesintinin ardından bu yıl ödemelerine yeniden başlamasından geldi. Bu şirketlerin sağladığı destek olmasa bile, ABD'nin temettü büyümesi üçüncü çeyrekte küresel ortalamanın iki katından fazla arttı ve bu yıl da biraz ileride.
Avrupa'da yüzde 3,9'luk temel büyüme, yılın ilk yarısına göre biraz daha yavaştı; ancak mevsimsel modeller, çoğu ülkede üçüncü çeyrekte nispeten daha az temettü ödeneceği anlamına geliyor.
Çin teknolojiyle el ele
Çin temettüleri 44,6 milyar ABD doları ile tarihi rekora ulaştı. Üçüncü çeyrek, birçok şirketin tek bir yıllık temettü ödemesi nedeniyle Çin için en iyi sezon oldu.
Ekonomideki zayıflığa rağmen Çin'in temettüleri temel bazda yüzde 12,3 veya toplamda yüzde 15,4 arttı. Toplam artışın dörtte üçü , bu yıl ilk kez yatırımcılarına nakit dağıtmaya başlayan e-ticaret şirketii Alibaba'dan kaynaklandı.
Şirket, yeni düzenli ödemesini büyük bir özel temettüyle tamamladı ve 6,8 milyar dolar ile Petrochina'yı bu yıl Çin'in en büyük ikinci temettü ödeyen şirketi konumuna getirecek. Bir diğer başarılı teknoloji şirketi olan elektrikli otomobil üreticisi BYD, satışları hem Çin'de hem de dünyanın geri kalanında hızla artarken, tarihteki en büyük temettüsünü, önceki tüm ödemelerinin toplamından daha yüksek olarak ödedi.
Sektörlere göre temettüler: Madencilik ve taşımacılık en zayıf sektörler oldu
Bankalar, üçüncü çeyrekte ödenen toplam temettülerin beşte birini oluşturdu ve temel şartlarda yüzde 6,6 artışla tüm sektör ortalamasının üzerinde bir artış kaydetti. Büyük boyutlu, internet medya şirketleri Alphabet ve Meta'dan temettü dağıtımının başlaması ve Walt Disney'in ödemelerinin yeniden canlanmasının sektörün ödemelerini artırdığı medya sektörünün hemen önünde, üçüncü çeyrek büyümesine en büyük katkıyı yapmalarına olanak sağladı.
En zayıf sektörler madencilik ve taşımacılıktı (endüstriyel grubun bir parçası). Madencilik Brezilya'daki Vale ve Glencore'daki kesintilerden daha ciddi şekilde etkilendi ancak sektördeki şirketlerin üçte birinden fazlası yıllık ödemeleri azalttı. Taşımacılık sektöründeki düşüş tamamen Tayvan'daki Evergreen Marine'den kaynaklandı.