;
Arama

DeepSeek ve kurucusunun değeri ne kadar?

DeepSeek'in görünüşte bir gecede elde ettiği başarı, dünyanın en zengin insanlarının servetlerinden milyarlarca doları sildi ve Çinli yapay zeka firmasının kurucusu Liang Wenfeng'i üç virgüllü kulübe soktu.

31 Ocak 2025, 10:05 Güncelleme: 31 Ocak 2025, 15:41

20 Ocak'ta, Donald Trump'ın Washington'daki yemin töreniyle aynı gün, Çin Başbakanı Li Qiang, Çin hükümetinin gelecek yıl için politikalarını istişare etmek üzere uzmanlarla bir toplantı düzenledi. Çin dışında çok az ilgi gören gösterişsiz bir etkinlikti. Toplantıda konuşan birkaç kişiden biri, o zamanlar ülke dışında çok az tanınan gözlüklü bir hedge fonu kurucusu ve yapay zeka girişimcisi olan Liang Wenfeng'di. O gün aynı zamanda firması DeepSeek'in en son modeli R1'i piyasaya sürdüğü ve OpenAI'ın son muhakeme modeline rakip olduğunu iddia ettiği gündü.

DeepSeek'in uygulaması bir hafta içinde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uygulama mağazalarında zirveye yerleşerek OpenAI'ın ChatGPT'si ve Anthropic'in Claude'u gibi rakiplerini tahtından indirdi ve Liang ile yapay zeka firmasını manşetlerden inmeyen bir isim haline getirdi.

Dış yatırımcısı yok


ABD'deki en iyi bilinen yapay zeka girişimleri on milyarlarca dolar değerinde. Örneğin Elon Musk'ın xAI'ı 50 milyar dolarken OpenAI 157 milyar dolar. Microsoft, Amazon ve Silikon Vadisi'nin en iyi risk sermayedarları da dahil olmak üzere dünyanın en önde gelen yatırımcılarından büyük meblağlar topladılar. ABD'li rakiplerinin aksine, DeepSeek'in Liang ve üç kurucu ortağı dışında hiçbir dış yatırımcısı yok gibi görünüyor. Çin kurumsal kayıtlarına göre Liang, 2023 yılında kurduğu ve 2015 yılında kurucu ortağı olduğu kantitatif ticaret hedge fonu High-Flyer Capital Management'ın fonlarıyla finanse ettiği Hangzhou merkezli firmanın yaklaşık yüzde 84'üne sahip.

Peki Liang'ın açık kaynaklı yapay zeka modelinin değeri ne kadar? Forbes, çeşitli potansiyel değerlemeler sunan beş analist ve yatırımcıyla konuştu ancak belirli bir rakam veren üç kişi, DeepSeek'in en az 1 milyar dolar değerinde olduğu ve henüz çok fazla gelir elde etmemesine rağmen potansiyel olarak çok daha fazla olduğu konusunda hemfikirdi. Şu anda DeepSeek'in tek bir ücretli ürünü var: Modellerine geliştirici erişimi. Akıl yürütme modeli, OpenAI'ın 60 dolarından çok daha düşük bir fiyatla, bir milyon tokens (ortalama 750 bin kelime) başına 2,19 dolara mal oluyor. Bu düşük fiyat, pazar payını ele geçirmek için daha büyük rakipler OpenAI ve Anthropic'i alt etmek için olabilir ancak Forbes, yatırım firması D.A. Davidson'ın tipik bir kullanıcının token kullanımına ilişkin tahminlerini kullanarak DeepSeek'in bir milyon ödeme yapan kullanıcı başına yıllık yaklaşık 6 milyon dolar gelir elde ettiğini tahmin ediyor.

3 milyon ödeme yapan kullanıcıya ihtiyaç var


Bu 65'lik bir gelir katsayısına (Anthropic ile 2023'ün sonlarında dış sermaye toplayan Çinli açık kaynaklı yapay zeka girişimi 01.AI arasında bir yerde) uygulanırsa ve DeepSeek'in milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşması için yaklaşık 3 milyon ödeme yapan kullanıcıya ihtiyacı olacaktır. Appfigures verilerine göre DeepSeek'in uygulamasını ilk iki haftasında 3,6 milyondan fazla kişi indirdi. William Blair ortağı ve yazılım analisti Arjun Bhatia, bu sayının yüzde 10'undan azının ödeme yapan kullanıcılar olduğunu düşünüyor ancak DeepSeek'in bir ya da iki yıl sonraki kullanıcı sayısına katsayı uygulanması gerektiğini de söyledi.

En iyi 5 YZ laboratuvarından biri


Teknoloji yatırımcısı ve Corpora.ai CEO'su Mel Morris'e göre DeepSeek'in kesin geliri ne olursa olsun, Forbes en az 1 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor. Çünkü DeepSeek'inki gibi son teknoloji modeller genellikle gelirin bir katı olarak değil, “mavi gökyüzü potansiyeli” ile değerlendiriliyor. D.A. Davidson analisti Alexander Platt, DeepSeek'in “şu anda dünyadaki en iyi beş yapay zeka laboratuvarı” arasında yer aldığını ifade etti ve “paraya çevrilemeyen araştırma kısmının beygir gücünü hesaba katmak için” daha değerli olması gerektiğini ekledi.

“Araştırma öncelikleriyle uyuşmuyor”


Bhatia DeepSeek bir Çin şirketi olduğu için jeopolitik belirsizlik olsa da bir milyar doların çok düşük bir rakam gibi göründüğünü söylerken Morris DeepSeek'in değerini 10 milyar dolar olarak öne sürdü. Bir de DeepSeek'in Çinli rakipleri var. Hiçbiri DeepSeek'inki kadar iyi bir performansa ulaşmış görünmüyor ancak hepsi de dış yatırımcıların çeşitli finansman turlarında 1 milyar dolar veya daha fazla değer biçtiği rakipler. Çinli teknoloji kuruluşu 36Kr'ye 2023 yılında verdiği demeçte Liang girişim sermayelerinin “mümkün olan en kısa sürede çıkış yapmak ve ürünleri ticarileştirmeyi ummak” istediklerini ve bunun DeepSeek'in araştırma öncelikleriyle uyuşmadığını düşündüğü için DeepSeek kısmen VC fonu toplamadı.

Serveti en az bir milyar dolar


Bunun da ötesinde Liang, finansal veri sağlayıcısı Preqin'e göre 8 milyar dolarlık varlığa sahip olan High-Flyer'ın da en az yüzde 76'sına sahip. Forbes, High-Flyer'a 240 milyon dolar değer biçerken, Liang'ın hissesi yaklaşık 180 milyon dolar değerinde. Çin kurumsal kayıtları ayrıca Liang'ın ilk kez 2015 yılında tescil edilen ve firmanın 503 aktif fonundan 65'ini yöneten başka bir High-Flyer kuruluşunun yüzde 85'ine sahip olduğunu gösteriyor, yani firmadaki öz sermayesi daha da yüksek olabilir. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde Liang'ın serveti muhtemelen en az 1 milyar dolar ve bu da onu yapay zekadan bir servet elde eden en son kurucu yapıyor. Muhtemelen bu durum çok da umrunda değil. Liang 36Kr'ye verdiği demeçte DeepSeek'ten bahsederken “Heyecan verici bir şey yalnızca ne kadar değerli olduğuyla ölçülemez” dedi ve 2012'den beri bilgi işlem gücünün sınırlarını test etmekle ilgilendiğini ekledi. 

Liang 1985 yılında doğdu ve Çin'in güneyindeki liman kenti Zhanjiang'da büyüdü. Bir ilkokul öğretmeninin oğlu olan Liang, Hangzhou'daki Zhejiang Üniversitesi'nde yapay zeka okudu ve 2006 yılında elektronik mühendisliği alanında lisans, dört yıl sonra da bilgi ve iletişim mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı. Henüz lisansüstü eğitimine devam ederken, Çin'in yerel borsasında alım satım işlemlerinin nasıl tam otomatik hale getirilebileceğini araştırmaya başladı. 2013 yılında, üniversiteden sınıf arkadaşı Xu Jin ile birlikte, adını Alman matematikçi Carl Jacobi'den alan ilk yatırım şirketi Hangzhou Jacobi'yi kurdu. İki yıl sonra ikili, başka bir sınıf arkadaşıyla birlikte High-Flyer'ı kurdu ve üçlü, bir hedge fon oluşturmak için matematik ve yapay zeka tekniklerini kullandı.

Şimdi tüm dikkatler DeepSeek'in üzerinde. Bu büyük ölçüde aralık ayında piyasaya sürülen V3 modelini çok daha büyük olan OpenAI'dan çok daha az kaynakla (GPT-4 için 100 milyon dolara karşılık 6 milyon dolar) ve daha az sofistike çiplerle eğittiğini iddia etmesi sayesinde oldu ancak GPT-4 rakamı çip ve personel maliyetlerini de içerebilir. Bunun da ötesinde, ocak ayında piyasaya sürülen akıl yürütme modeli R1'in kodlama ve karmaşık matematik problemlerini çözme gibi görevlerde OpenAI'nin o1 modeline rakip olabileceğini iddia ediyor. OpenAI'ın aksine DeepSeek'in modellerinin açık kaynak kodlu olması, herkesin koda ücretsiz olarak erişebileceği anlamına geliyor.

Yapay zekasıyla dünyayı sarsan adam Liang Wenfeng


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Küresel piyasalar Trump’ın gümrük vergisi kararıyla çalkalanıyor

    forbes.com.tr
    Küresel piyasalar Trump’ın gümrük vergisi kararıyla çalkalanıyor

  • Ekonomistlere göre 2025 enflasyon hedefi imkansız

    Ekonomistlere göre 2025 enflasyon hedefi imkansız

  • 2025 daha ucuz petrol yılı mı?

    Levent Gürses
    2025 daha ucuz petrol yılı mı?

  • Kanada ve Meksika gümrük tarifleri krizi: Trump ABD’de fiyatları artıracağını kabul etti

    forbes.com.tr
    Kanada ve Meksika gümrük tarifleri krizi: Trump ABD’de fiyatları artıracağını kabul etti

  • Türkiye imalat PMI Ocak'ta geriledi

    forbes.com.tr
    Türkiye imalat PMI Ocak'ta geriledi

  • Migros’tan sürdürülebilirlikte global başarı

    forbes.com.tr
    Migros’tan sürdürülebilirlikte global başarı

Yazarlar

Çok Okunanlar