;
Arama

Büyük teknoloji şirketleri neden nükleer enerjiye yatırım yapıyor?

Özellikle son aylarda piyasaları takip ediyorsanız muhtemelen nükleer enerji stoklarında ilginç bir şeyler olduğunu fark etmişsinizdir. NuScale Power, Oklo, Cameco ve Centrus Energy gibi uranyum ve nükleer enerjiyle ilgilenen şirketlerin hisseleri, büyük ölçüde büyük teknoloji şirketleriyle yapılan yenilikçi nükleer enerji anlaşmalarının etkisiyle arttı. Bu eğilim sadece piyasadaki başka bir çarpıklık değil; özellikle yapay zeka (AI) çağına girerken yatırımcılar için geniş kapsamlı etkileri olan daha geniş bir hareketin parçası. Nükleer enerji gerçekten büyük bir geri dönüş yapıyor gibi görünüyor.

26 Ekim 2024, 11:50 ÖÖ GÜNCELLENDİ
Büyük teknoloji şirketleri neden nükleer enerjiye yatırım yapıyor?

Yapay zekanın her şeyi değiştirdiğini bilmek için teknoloji uzmanı olmanıza gerek yok. Sürücüsüz arabalardan gelişmiş veri analitiğine kadar yapay zeka, bugün 184 milyar dolar değerinde olan modern ekonomimizin önemli bir parçası haline geliyor. Ancak pek çok insanın fark etmediği şey, yapay zekayı mümkün kılan veri merkezlerine güç sağlamak için ne kadar elektriğe ihtiyaç duyulduğudur.

Microsoft, Amazon ve Google gibi şirketler bu inanılmaz talebi karşılayabilecek veri merkezleri oluşturmak için yarışıyor ve bunu yapabilmek için çok fazla enerjiye ihtiyaçları var. Bir tahmine göre, veri merkezleri 2030 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin elektriğinin yüzde 9'unu, yani bugün kullandıklarının iki katından fazlasını tüketebilir. Bu şaşırtıcı miktarda bir enerji ve bu talebi güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde nasıl karşılayacağımız konusunda ciddi soruları gündeme getiriyor.

Olay şu; rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları, ne kadar popüler olsalar da işin yapılması için yeterli değil . Aralıklı çalışıyorlar, yani 7/24 elektrik sağlayamıyorlar. İşte tam bu noktada nükleer enerji devreye giriyor.

Nükleer Rönesans

Yıllardır nükleer enerji Amerika Birleşik Devletleri'nde gözden düşmüştü. Yüksek maliyetler, düzenleyici engeller ve halkın Çernobil ve Fukushima gibi kazalara ilişkin süregelen korkusu, birçok kişinin bu teknolojiyi benimsemesini engelledi.

Ama zaman değişiyor. Bu hafta, ABD'de nükleer enerji için yeni bir dönem olduğuna inandığım şeyin sinyalini veren iki önemli duyuru gördük.

Amazon, Kuzeybatı Pasifik'te birkaç yeni küçük modüler reaktörün (SMR) inşasını desteklemek için anlaşmalar imzaladı. Energy Northwest'in sahibi olduğu ve işlettiği bu reaktörler, sonunda 770 binden fazla Amerikan evinin ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar enerji üretecek . Bu arada Google, 2035 yılında 500 megavatlık SMR'yi faaliyete geçirmek için Kairos Power ile ortaklık yaptığını duyurdu.

Belki de en dikkat çekici anlaşma, Three Mile Island nükleer santralini (Three Mile Island, Crane Clean Energy Center olarak yeniden adlandırıldı) yeniden canlandırmak için Constellation Energy ile ortaklık yaparak manşetlere çıkan Microsoft'tan geldi . Microsoft, tesisi 2028'de yenilemek ve önümüzdeki 20 yıl için karbonsuz enerji sağlamak için 1,6 milyar dolar yatırıyor.

Tüm bunlara ek olarak, Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, 2025 yılında yarıdan fazlası Çin ve Hindistan'dan olmak üzere rekor miktarda nükleer üretime ulaşılması bekleniyor.

Yatırımcılar için altın bir fırsat mı?

Bu teknoloji büyüklerini nükleer enerjiye yatırım yapmaya iten şey nedir? Basit; nükleer enerji, 7/24 temiz, güvenilir güç sunarak yapay zeka destekli veri merkezlerinin muazzam taleplerini karşılama potansiyeline sahip oluyor. Elektrik Enerjisi Araştırma Enstitüsü (EPRI) yakın zamanda veri merkezi elektrik tüketiminin 2030 yılına kadar iki kattan fazla artabileceğini gösteren bir rapor yayınladı. Talep arttıkça yenilenebilir enerji Güneş ve rüzgar gibi geleneksel teknolojiler, Amazon gibi şirketlerin sağladığı kesintisiz enerjiyi sağlayamayacak.

Uzun vadede bu teknoloji şirketleri muhtemelen akıllı bahisler yapıyor. Bain&Co., ABD'nin enerji talebinin sadece birkaç yıl içinde arzı aşabileceğini öngörüyor. 2028 yılına kadar kamu hizmetlerinin öngörülen talebi karşılayabilmek için yıllık elektrik üretimini yüzde 26'ya kadar artırması gerekecek. Nükleer enerji, boşluğu dolduracak benzersiz bir konuma sahip ve Wall Street'in bunu dikkate alması şaşırtıcı değil.

Microsoft'un Constellation ile nükleer anlaşmasının açıklanmasından bu yana Oklo gibi şirketlerin hisseleri hızla arttı. OpenAI CEO'su Sam Altman tarafından desteklenen Oklo, ekim ortasına kadar olan ayda yüzde 166'dan fazla artış gösterdi. NuScale ve Centrus Energy dahil diğer nükleer hisseler de etkileyici kazanımlar elde etti. Yapay zeka çağını güçlendirecek enerji kaynaklarına ulaşmak isteyen yatırımcılar için nükleer enerji bir sonraki büyük gelişme olabilir.

Önümüzde uzun bir yol var

Nükleer enerjinin de zorlukları yok değil. Yeni tesislerin inşası inanılmaz derecede pahalı olmaya devam ediyor ve sektör yıllardır maliyet aşımlarıyla boğuşuyor. Microsoft'un Constellation ile yaptığı anlaşmaya bakalım. Morgan Stanley'e göre Microsoft, Three Mile Island'dan alacağı elektriğe piyasa fiyatlarının en az yüzde 100 üzerinde para ödüyor .

Ancak gördüğümüz güçlü talep eğilimleri göz önüne alındığında , bunun birkaç yıl içinde bir pazarlık olduğu ortaya çıkabilir. Nükleer enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarının asla karşılayamayacağı bir ölçekte güvenilir, karbonsuz enerji sağlıyor ve küresel veri merkezi enerji tüketiminin 2027 yılına kadar ikiye katlanmasının beklenmesiyle, nükleer enerjinin değer önerisinin daha da güçleneceğine inanıyoruz.

Bu sizin için ne anlama geliyor?

Bütün bunlar yatırımcılar için ne anlama geliyor? Yapay zeka devriminin elektriğe olan büyük talebi artırmasıyla nükleer enerji, önümüzdeki on yıllar boyunca enerji piyasasında önemli bir oyuncu olacak şekilde iyi bir konuma sahip.

Aslında tüm ABD enerji sektörünün gelecekteki talebi karşılayabilmek için büyük bir revizyona ihtiyacı olacak . Aslında ABD 94 reaktörle dünyanın en büyük nükleer filosunu işletiyor ama bu yeterli olmayacak. Enerji güvenliğimizi sağlamak ve karbon azaltma hedeflerimizi karşılamak için mevcut filomuzu önemli ölçüde genişletmemiz gerektiği açık görünüyor.


"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Fed'in faiz indirimleri 2 trilyon dolarlık para fonu çıkışını teşvik edebilir

    Forbes.com.tr
    Fed'in faiz indirimleri 2 trilyon dolarlık para fonu çıkışını teşvik edebilir

  • Avrupa Merkez Bankası'ndan yapay zeka şirketleriyle ilgili balon uyarısı

    Forbes.com.tr
    Avrupa Merkez Bankası'ndan yapay zeka şirketleriyle ilgili balon uyarısı

  • Citi TL'de kâr edip pozisyonunu daralttı

    Forbes.com.tr
    Citi TL'de kâr edip pozisyonunu daralttı

  • Ortadoğu'daki çatışma savunma hisselerini tetikliyor: Son 15 yılda S&P 500’ü geçti

    Forbes.com.tr
    Ortadoğu'daki çatışma savunma hisselerini tetikliyor: Son 15 yılda S&P 500’ü geçti

  • Wall Street beklentisi: Daha az düzenleme, daha çok kâr

    Forbes.com.tr
    Wall Street beklentisi: Daha az düzenleme, daha çok kâr

  • Samsung 7 yıl sonra neden hisselerini geri alıyor?

    Forbes.com.tr
    Samsung 7 yıl sonra neden hisselerini geri alıyor?