;
Arama

BofA'ya göre Trump'ın ticaret tarifeleri doları güçlendirse de uzun vadede zayıflatabilir

Donald Trump’ın ticaret tarifeleri doları güçlendirse de uzun vadede zayıflatabilir. Bank of America’ya göre, küresel misillemeler ABD ekonomisini olumsuz etkileyebilir. ABD’nin ticaret savaşında yalnız kalması, uzun vadeli üretkenliği düşürebilir ve doların değer kaybetmesine yol açabilir.

13 Şubat 2025, 14:12
BofA'ya göre Trump'ın ticaret tarifeleri doları güçlendirse de uzun vadede zayıflatabilir
ABD Başkanı Trump ilk konuşmasına "Amerika'nın altın çağı başlıyor" sözleriyle başlamıştı.

ABD doları, Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte yükselişe geçti. Trump’ın ekonomi politikalarını desteklemek için ticaret tarifelerini devreye sokacağı sinyali, dolara olan talebi artırdı. Ancak Bank of America Securities, uzun vadede bu politikaların ABD para birimini zayıflatabileceği uyarısında bulundu.

"ABD doları tarifelere olumlu tepki verdi"

Bank of America Securities tarafından yayımlanan 12 Şubat tarihli analizde, ABD dolarının bu yıl tarife haberlerine genellikle pozitif tepki verdiği belirtildi.

Trump yönetimi, göreve geldikten sonra tarifeleri hemen uygulamaya koymadığında doların zayıfladığına dikkat çekildi. ABD’nin Kanada ve Meksika’ya yüzde 25 ithalat tarifesi tehdidinde bulunması ve ardından bu tarifeyi bir ay ertelemesi nedeniyle dolar dalgalı bir seyir izledi.

Çin’e uygulanan yüzde 10’luk ithalat tarifesi ise piyasalar tarafından büyük ölçüde öngörüldüğü için dolar üzerinde belirgin bir etki yaratmadı. Çin’in misilleme yapması da piyasaları şaşırtmadı. Ancak ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25’lik tarife koyması ve tüm ithalatlara karşılık vereceğini açıklaması, doları yeniden güçlendirdi.

İlk aşamada güçlenme, ikinci aşamada risk

Ekonomik teorilere göre, bir ülkenin ithalat tarifesi koyması, ithalat talebini azaltarak yabancı para birimine olan ihtiyacı düşürür. Bu da yerel para birimini güçlendirir ve ticaret dengesindeki iyileşmeyi kısmen ya da tamamen dengeler.

Ancak Bank of America'ya göre ABD’nin küresel çapta tarifeleri artırması ve diğer ülkelerin buna misilleme yapması durumunda, ikinci aşamada dolar baskı altına girebilir.

Banka, ABD’nin ticarete daha az bağımlı olmasına rağmen, küresel bir ticaret savaşında diğer ekonomilere göre daha savunmasız kalacağını belirtti.

ABD uzun vadede zarar görebilir

ABD’nin dünya genelinde ticaret tarifelerini artırması ve diğer ülkelerin karşılık vermesi durumunda, küresel ekonominin zarar göreceği ancak ABD’nin en büyük kaybı yaşayacağı öngörülüyor.

Ticaret korumacılığı en fazla ABD’de artarken, diğer ülkeler ticarete devam edebilir veya ABD’nin tarifelerine tepki olarak aralarındaki ticaret kısıtlamalarını azaltabilir.

Bank of America bu senaryoyu, “ABD’nin uzun vadeli üretkenliği zarar görecek, bu da ülkenin küresel üstünlüğünü sarsacak ve ABD dolarının uzun vadeli dengesini zayıflatacak” şeklinde değerlendirdi.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Japonya’da enflasyon ocakta yüzde 4’e yükseldi, faiz artışı beklentileri güçlendi

    Japonya’da enflasyon ocakta yüzde 4’e yükseldi, faiz artışı beklentileri güçlendi

  • BlackRock ve Vanguard, SEC düzenlemeleri nedeniyle toplantıları iptal etti

    BlackRock ve Vanguard, SEC düzenlemeleri nedeniyle toplantıları iptal etti

  • Yatırımcı ilgisi değişiyor: Küresel piyasalar ABD’yi geride bırakıyor

    Yatırımcı ilgisi değişiyor: Küresel piyasalar ABD’yi geride bırakıyor

  • Capital One ve Discover hissedarları 35 milyar dolarlık birleşmeye onay verdi

    Capital One ve Discover hissedarları 35 milyar dolarlık birleşmeye onay verdi

  • Çin'in lüks aşkı sona eriyor

    Çin'in lüks aşkı sona eriyor

  • Japonya ekonomisi üst üste üçüncü çeyrekte de büyüdü: Yıllık büyüme beklentilerin altında

    Japonya ekonomisi üst üste üçüncü çeyrekte de büyüdü: Yıllık büyüme beklentilerin altında

Yazarlar

Çok Okunanlar