Yatırım aracı olarak gayrimenkul mü? Bir araştırmaya göre lüks saatler daha iyi performans gösteriyor
Yeni bir araştırmaya göre, lüks saatler gayrimenkulden daha yüksek yıllık getiri sağlıyor. Rolex, Audemars Piguet ve Patek Philippe gibi markalar, ekonomik belirsizliklere rağmen yatırımcılar için cazip bir alternatif olabilir.
Lüks saatler daha düşük riskle yatırım fırsatı sunuyor
İsviçreli iki finans profesörünün yaptığı araştırmaya göre, lüks saatler 2019 Ocak ile 2024 Eylül arasındaki dönemde gayrimenkul, hisse senetleri ve sabit getirili yatırımlardan (tahviller) daha az piyasa dalgalanması yaşadı. Çalışma, lüks saatlerin hisse senetleriyle düşük korelasyona sahip olduğunu ve bu nedenle yatırımcılar için daha düşük riskli bir seçenek olabileceğini belirtiyor.
Araştırmada, saat piyasasının yıllık dalgalanma oranının yüzde 3,90 olduğu ifade edilirken, en yakın risk oranına sahip varlık sınıfı olan sabit gelirli yatırımlarda bu oran yüzde 5 ila 8 arasında değişiyor. 24 Şubat’ta Social Science Research Network’te yayımlanan araştırmanın yazarlarından Philippe Weisskopf, lüks saatlerin likit varlıklar olmadığını ve piyasadaki az işlem hacminin riski yapay olarak düşük gösterdiğini belirtti.
Lüks saatlerin getirileri gayrimenkulden daha yüksek
Araştırmaya göre, lüks saatler ortalama yıllık yüzde 5,68 getiri sağladı. Bu oran, hisse senetleri (yüzde 12,85) ve altının (yüzde 13,06) gerisinde kalsa da gayrimenkul (yüzde 3,14) ve sabit getirili yatırımlardan (negatif getiri) daha yüksek bir performans gösterdi.
Bazı markalar ise küresel hisse senedi piyasasının performansını ölçen MSCI Dünya Endeksi ile kıyaslanabilecek seviyelere yaklaştı. Örneğin, Audemars Piguet yüzde 11,68 yıllık getiri sağlarken, Patek Philippe yüzde 10,92 ile dikkat çekti.
İkinci el lüks saat piyasasında düşüş yaşansa da uzun vadede avantaj sağlayabilir
İkinci el saat piyasasında son üç yılda büyük bir düşüş yaşandı. 2022 yılında büyük bir yükseliş gören ikinci el Rolex Daytona, Mart ayında 48.500 dolara kadar yükseldi. Bu fiyat, 2023'teki 14.800 dolarlık perakende satış fiyatına kıyasla yüzde 228’lik bir artış anlamına geliyordu. Ancak günümüzde Rolex Daytona’nın ikinci el fiyatı 27.052 dolara kadar geriledi. Bu hala yüzde 83’lük bir fiyat artışına işaret etse de 2022’ye kıyasla ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor.
Weisskopf’un araştırmasına göre Rolex ve Vacheron Constantin gibi markalar 2022 sonrası yüzde 50’nin üzerinde getiri sağladı. Audemars Piguet ve Patek Philippe ise 2019 ile 2022 yılları arasında fiyatlarını üç katına çıkarırken, toplam dönemde (2019-2024) değerlerini yaklaşık iki katına çıkardı.
Lüks saatler gayrimenkulden daha iyi bir yatırım olabilir mi?
Weisskopf, araştırmanın bulgularının lüks saatleri uzun vadeli bir yatırım aracı olarak sunduğunu ancak çalışmanın bir yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
“Şu an dünya genelinde siyasi, jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler göz önüne alındığında, saat piyasasının büyük bir toparlanma göstermesi pek mümkün görünmüyor. İnsanlar, paralarını daha dikkatli yönlendiriyor. Saat piyasasının yükselmesi zor görünüyor, ancak fiyatların sabit kalması mümkün olabilir” dedi.
"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-