Trump'ın Ukrayna üzerindeki nadir metaller oyunu
Ukrayna'daki savaşın çözümü için henüz net bir plan yok ve masada hâlâ birçok belirsizlik mevcut. En kötü senaryo ise Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile saf değiştirmesi olabilir. Trump, Çin'e olan bağımlılığı azaltmaya çalışırken Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesinin Çin’in çıkarlarına fayda sağlayacağına inanıyor.
Çin karşıtı politika ve Trump’ın stratejisi
Donald Trump, Çin karşıtı politikaların anahtar unsurlarından birinin Ukrayna’daki yeraltı kaynakları olduğunu düşünüyor. Trump’ın bu stratejisi yalnızca Çin’i geride bırakmayı değil aynı zamanda Grönland'daki mineraller gibi başka stratejik yerleri de kontrol etmeyi içeriyor. Buna ek olarak ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'ye Ukrayna'nın yeraltı kaynaklarını ABD'nin geçmiş yardımlarını karşılamak üzere vermesi için baskı yapmak üzere Kiev’e gönderildi.
Zelenskiy’ye zorlu bir seçenek
Amerikalı yetkililer Ukrayna’ya yönelik tekliflerinde sert bir dil kullanıyor. Trump’a yakın kaynaklara göre, Zelenskiy'ye bir saatlik süre verilerek Ukrayna'nın metallerini daha önce sağlanan tüm yardımların telafisi olarak ABD'ye vermesi isteniyor. Bu öneri, Ukrayna'nın büyük doğal kaynaklarını ABD'nin talebi doğrultusunda sağlama amacını güdüyor. Müzakereler güvenlik garantileri ve yeni Amerikan yardımları karşılığında Ukrayna'nın bu kaynaklara erişim sağlama düşüncesiyle devam ediyor.
ABD'li şirketlerin kaybı
Rusya, müzakereleri kendi lehine çevirebilmek için Trump'ı büyük kazançlar vaadiyle etkilemeye çalışıyor. Rusya'nın müzakere heyetine dahil ettiği Kirill Dmitriev, Putin'in stratejik adımlarının önemli bir parçası. Ekonomist Dmitriev, Stanford ve Harvard gibi prestijli okullarda eğitim gördükten sonra Goldman Sachs ve McKinsey gibi büyük firmalarda çalışmış bir isim. Dmitriev, Amerikalı yetkililere Ukrayna’daki işgalin ABD şirketlerine büyük zararlar verdiğini ve barış anlaşması sağlanırsa bu şirketlerin yeniden iş yapmaya başlayacaklarını vurguladı.
Dmitriev, Amerikan şirketlerinin toplamda 324 milyar dolar zarar ettiğini belirten belgeler sundu. Eğer barış anlaşması imzalanırsa, bu şirketler yeniden Rus pazarına girebilecek ve kayıplarını telafi edebilecekler. Ancak bu barış anlaşması, Putin’in şartlarına göre şekillenecek gibi görünüyor.
Trump maddi yükü Avrupa'ya yüklemek istiyor
Trump Avrupa Birliği (AB) liderlerine de Ukrayna'da barışı sağlamak istiyorlarsa ne yapmaları gerektiğini söylemeye başladı. Trump'ın talepleri bloğun sınırlarını zorlayacak gibi görünüyor. Trump, Putin ile görüşerek barış için düğmeye basarken savunma bakanı da Avrupalı müttefiklerine herhangi bir çözüm için yükün çoğunu omuzlamak zorunda kalacaklarını açıkladı. Bloomberg Economics, Ukrayna'yı korumanın ve kendi ordularını genişletmenin kıtanın büyük güçlerine gelecek 10 yıl içinde 3,1 trilyon dolara mal olabileceğini hesapladı.
Bloomberg Economics Ukrayna'yı olası müzakereler yoluyla desteklemenin, savaştan harap olmuş ülkeyi ve savunmasını yeniden inşa etmenin ve Avrupa'nın Rus saldırganlığına karşı güvenilir bir askeri caydırıcılığı harekete geçirmesinin maliyetini inceledi. Ukrayna'nın ordusunu yeniden inşa etmek, bir anlaşmaya varıldığında kuvvetlerinin durumuna ve ne kadar toprağı savunmaları gerekeceğine bağlı olarak 10 yılda yaklaşık 175 milyar dolara mal olabilir. Zelenskiy çok daha fazla asker gerekeceğini söylese de 40 bin kişilik bir barışı koruma gücü aynı zaman diliminde yaklaşık 30 milyar dolara mal olacak.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler