Traktör üretiminin yüzde 60’ı, ihracatının yüzde 73’ü TürkTraktör’den
Traktör üretiminde 18 yıldır kesintisiz liderliğini sürdüren TürkTraktör, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. TürkTraktör 2024 yılında 43 bin 611 adet traktörü banttan indirirken Türkiye’deki traktör üretiminin yüzde 60’ını, ihracatının ise yüzde 73’ünü karşıladı. TürkTraktör’ün 2024 finansal verileri doğrultusunda enflasyondan arındırılmış cirosu yüzde 20 artışla 66 milyar 970 milyon TL, faaliyet kâr marjı ve FAVÖK marjı sırasıyla yüzde 11,9 ve yüzde 14,7, net kârı ise 5 milyar 741 milyon TL olarak gerçekleşti.
Pazar geçen yıl yüzde 18 daraldı
TürkTraktör, 2024 yılında yurt içi pazara 31 bin 974 adet traktör satışı yaparken, ihracatta ise 12 bin 516 adede ulaştı. Türkiye traktör pazarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18’lik daralmayla 63 bin 546 oldu.
Bugün gerçekleştirilen tolantıyla 2024 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren TürkTraktör Şirket Lideri Matthieu Séjourné, “Pazarın pandeminin ardından tedarik zincirlerindeki düzelmeyle 2023 yılında rekor kırmasının ardından 2024 yılında normalleşme eğilimiyle birlikte yüzde 18 daraldığı böylesine zorlu bir dönemde New Holland markamız ilk sırada, Case IH markamız ise ikinci sırada yer aldı. Ekibimizin bu yeni pazar koşullarına uyum konusundaki kararlılığı, bu sonuçları elde etmemizi ve geleceğe hazırlanmamızı sağlıyor” dedi. Türk tarımının uzun dönemli yüksek potansiyeline inanan 70 yıllık bir kurum olarak yeni yatırımlara da devam ettiklerini belirten Séjourné, sözlerini şöyle sürdürdü:
Satın almalarla büyüyor
“Tarımı ve şehirleri geleceğe hazırlama amacımız doğrultusunda ilk günkü heyecan ve azimle yolumuzda kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Bu çerçevede 2024 yılında tarımsal ekipman üretimi alanına da bu vizyonumuzu taşımak üzere sektörünün öncü şirketlerinden Kayhan Ertuğrul Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve bağlı ortaklığı Kayhan Ertuğrul Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Terramak Tarım Makinaları Dış Ticaret A.Ş.’nin paylarının tamamının devralınmasına ilişkin olarak pay alım satım sözleşmesi imzaladık. Sürecin tamamlanması için Rekabet Kurumu’nun onayı bekleniyor. Bu atılımla birlikte mekanizasyon tarafındaki üretim gücümüzü ve liderliğimizi modern tarım ekipmanları üretimi ve pazarlama alanına da genişleterek, rekabet gücümüzü ve üstün hizmet kalitemizi daha da yukarılara taşıyacağız.”
Çiftçilere kredi desteği veriyorlar
Ziraat Bankası’nın çiftçilere her yıl yaptığı kredi desteğini 5 yılda bire çıkarmasıyla çiftçilere Denizbank’la birlikte kredi vermeye başladıklarını belirten Séjourné, satışlarının yüzde 50’sini bu şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.
Avrupa’nın en büyük traktör üretim merkezi konumundaki Erenler Fabrikası’na yatırım yapmaya devam ettiklerini söyleyen Séjourné, “Erenler’de geçen yıl 5 bininci traktör kabinini ürettik. Altyapımızı, teknolojimizi ve yetkinliğimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda 29 milyon euro’luk yatırımla, yeni kabin iskelet üretim tesisimizi ilk çeyrek sonuna kadar devreye alacağız. 8.000 m²’lik yeni kaynak, kataforez ve boyahane tesisimiz ile kabin iskeletlerini de kendi bünyemizde üreteceğiz” dedi.
Güneş enerjisine 20 milyon euro yatırım
TürkTraktör olarak sürdürülebilirliğin en önemli odak noktalarından biri olduğunu belirten Séjourné, 2025 yılında enerji tüketimini azaltmaya yönelik faaliyetlerini sürdüreceklerini belirtti. Bu kapsamda güneş enerjisi yatırımlarının 20 milyon euroya ulaştığını vurgulayan Séjourné, sürdürülebilirlik konusunda attıkları adımları şöyle anlattı: Operasyonlarımızda sürdürülebilirlik kriterlerimiz doğrultusunda önemli tasarruf sağlıyoruz. ISO 50001 enerji yönetim sistemiyle ürün başına enerji tüketimimizi sürekli azaltarak geçtiğimiz yıl %15 iyileştirme sağladık. 2023’te devreye aldığımız çatı tipi güneş enerji santrali ile elektrik ihtiyacımızın %52’sini güneş enerjisiyle karşılıyoruz. Bu sayede 2024 yılında %58 elektrik tasarrufu sağladık ve aynı zamanda doğalgaz tüketiminde %13 azalış gerçekleşti. 2026 yılı itibarıyla fabrikalarımızın toplam elektrik ihtiyacının tamamını TürkTraktör tarafından üretilen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edeceğiz.
Tarımın geleceğine teknolojik destek
Tarımın geleceğini teknolojik adımlarla desteklediklerine değinen Séjourné, sözlerini şöyle sürdürdü: Geride bıraktığımız dönemde, sürdürülebilir tarımın geleceği olan ve tamamen kendi bünyemizde geliştirilen en son teknolojiye sahip TTConnect ve TTGuide gibi yerli hassas tarım ürünlerimizi de çiftçilerimizin hizmetine sunduk. 2019 yılında devreye aldığımız, çiftçilere dijital karar desteği sunan uygulamamız Tarlam Cepte’yi de geliştirmeye devam ediyoruz. 170 bini aşkın kullanıcısı olan Tarlam Cepte’ye eklenen son özellik yapay zeka destekli sohbet robotu TrakBot oldu. Sektörde bir ilk olan TrakBot çiftçilerin her an yanında olan dijital bir asistan gibi çalışıyor. Çiftçilerin karar alma süreçlerine hız kazandıran Trakbot, 7/24 iletişim kurarak hava durumu raporlarından kampanyalara, gübreleme tavsiyelerinden sulama önerilerine kadar pek çok konuda sorulara anında yanıt veriyor. Yeni teknolojileri ilk devreye alma hedefimiz doğrultusunda bu alanda attığımız adımlarımızı sürdüreceğiz.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler