Ruhsal Yatırım
Fırsatların, iyi girişimlerin başlangıç noktası olduğunu söyleyen pek çok aforizma var ve hiçbiri yanılmıyor. 29 yaşındaki Ali Ozan Özçiçek üniversite yıllarında terapi almaya karar verip psikolog bulma sürecinde zorlandığında az kişinin kalkışacağı bir işe girişti. Online terapi platformu Hiwell’i kurdu. Bunu yaparken yüz yüze terapilerin ulaşımda zaman kaybı yarattığını, yüksek bütçeler gerektirdiğini hatta çevre kirliliğini bile hesaba kattı. Sakin ve tek düze ses tonuyla psikologları andırsa da Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan Özçiçek’i tam olarak hareket geçiren, bir mühendisten beklendiği üzere sayılardı. “Araştırınca gördüm ki dünyada online terapi sektörü giderek büyüyordu” diyor Özçiçek. Hiwell’i hayata geçirdiği 2019’da Covid-19 pandemisinin başlaması ve herkesin eve kapanmasını ise “Doğru yerde, doğru zamanda adım attık. Daha erken olsaydı belki yeterince hızlı büyüyemeyecektik. Daha geç olsaydı birçok oyuncunun girdiği pazar görünümü cesaret kırıcı olabilirdi” diye yorumluyor.
Güncel veriler online terapide büyümenin süreceğine işaret ediyor. Pazar araştırma şirketi Technavio, bu pazarın 2023 - 2028 yılları arasında 16 milyar dolarlık hacme ulaşacağını öngörüyor. Pazardan en büyük payı alanlar arasında ABD’den Talkspace, Fransa’dan ABD merkezli BetterHelp, Birleşik Krallık’tan ise Spill var. Türkiye’de ise Özçiçek’in kurduğu ve 2023 yılında yüzde 156 büyüyen, 510 bin aktif kullanıcısı bulunan Hiwell lider konumda görünüyor.
Hiwell pazara ilk giren değil, ancak en hızlı büyüyen şirket. Bu büyümeyle Boğaziçi Ventures’ın radarına giren şirket 2021 yılında 550 bin dolarlık ilk yatırımını aldı. Bu aşamada Özçiçek’in hamlesi, tam zamanlı çalışanları bünyesine katmak oldu. 2022 de Hiwell için kazançlı bir yıldı. Bu kez Boğaziçi Ventures ile birlikte Eksim Ventures ve Sankonline’dan 11 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım, Özçiçek’in gözünü diktiği yurt dışı pazarına açılma operasyonunu hızlandırdı. Ve aynı yıl Hiwell İngiltere’de hizmete açıldı. Bir buçuk yıl içinde Yunanistan, Azerbaycan, Portekiz, Romanya, İtalya, İspanya, Brezilya ve Meksika’da 210 binin üzerinde kullanıcıya ulaşan şirket, Portekiz ve Yunanistan’da ise pazar liderliğine ulaşmış durumda.
Hiwell hizmet vereceği her ülkede, o ülkenin yerel psikologlarıyla bir çalışma yürütüyor. Bunu da aynı Türkiye’de yaptığı gibi platformunda hizmet vermek isteyen psikologlarla mülakatlar gerçekleştirerek sağlıyor. Hiwell platformunda çalışmak isteyen psikologların yüksek lisansını tamamlamış olması ve klinik psikologların hazırladığı testlerden geçmesi gerekiyor. Şu anda gelirlerinin yüzde 25’ten fazlası yurt dışından gelen Hiwell’in, yıl sonu hedeflerinden biri de bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak.
“Hedeflerinden biri” diyoruz çünkü şirketin bu yıl için bir diğer hedefi, online terapi platformundan bütünsel bir sağlık platformuna dönüşmek. Bunun için Hiwell, bünyesine diyetisyen, fizyoterapist ve personal trainer’ları da dahil etmeye hazırlanıyor. Kullanıcıların diyet ve egzersizlere de ulaşabileceği, kapsama alanı geniş bir platform kurgulayan Özçiçek “Her sistemi kendi içinde tasarlamak gerekiyor. Her biri için o konudaki yetkili kişilerden süreci nasıl tasarlayacağımıza dair görüşler alıyoruz. Mülakatlarda nelere dikkat edilmeli? Bu hizmetler, kullanıcıya uygulama üzerinden en iyi nasıl ulaştırılır? Seans sürelerinin uzunluğu ne olmalı? Bu gibi birçok dinamiği değerlendiriyoruz. Ardından da uygulamaya geçeceğiz” diyor.
Özçiçek’in, anlattıklarını hızla hayata geçireceğini tahmin etmek zor değil. Zira toplamda 700 binin üzerinde 18 - 40 yaş arası kullanıcısı bulunan Hiwell, bu yılın mayıs ayında Boğaziçi Ventures’ın liderliğindeki Ünlü Portföy, Kinesis Teknoloji Yatırımları, Eksim Ventures ve Dr. Hüseyin Başçiftçi’nin de katıldığı Seri A öncesi yatırım turunda 28,5 milyon dolar değerleme üzerinden 3,5 milyon dolar yatırım aldı. Üç yatırım turunda da Hiwell’i destekleyen Boğaziçi Ventures’ın ortaklarından Kenan Çolpan, Hiwell’in sektörün globaldeki önemli oyunculardan biri olacağının sinyallerini verdiğini belirterek “Her yatırım turunda Boğaziçi Ventures olarak Hiwell’e artan miktarlarda yatırım yapmaya, tüm süreçlerde girişimimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Hiwell’in yarattığı bu farkı, global büyüme oranlarının çok üstünde seyreden performanslarıyla da görüyoruz” diyor.
Hiwell, dolar bazında 2022’de yüzde 200, 2023’te yüzde 156 büyüdü. 2024 için hedefleri ise yüzde 250 büyümeye ulaşmak. Ali Ozan Özçiçek, “2024 yılını 20 milyon dolar toplam satışla bitirmeyi hedefliyoruz” diyor.
Hedefe giden yolda Hiwell için en önemli risk ise kullanıcı memnuniyetsizliği. Yaşanabilecek her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırmak için de ince eleyip sık dokuyorlar. Öyle ki platformda bin 200 psikolog bulunuyor ve bu sayı Hiwell psikoloğu olmak için başvuranların sadece yüzde 5’ine tekabül ediyor.
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
-
Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Moody's ve S&P'nin 2025 için Türkiye kredi notu değerlendirme tarihleri
forbes.com.tr
-
Angelina Jolie ve Brad Pitt 8 yıl sonra boşanma anlaşmasına vardı: Çiftin 500 milyon dolardan fazla serveti bulunuyor
forbes.com.tr
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2024'ün ilk 10 ayında en çok satan elektrikli otomobiller
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine