Risk Barometresi: Türkiye ve dünya için en büyük riskler
Allianz Commercial’ın her yıl düzenlediği ve küresel iş dünyasının karşı karşıya olduğu en büyük riskleri sıraladığı Allianz Risk Barometresi 2025 sonuçları yayımlandı.
Araştırma, 106 ülke ve bölgeden 24 farklı sektörü temsil eden 3.778 risk yönetimi uzmanının görüşleri doğrultusunda hazırlandı. Küresel çapta şirketlerin en büyük risk olarak gördüğü siber olaylar, dört yıl üst üste listenin zirvesindeki yerini korurken, Türkiye’de doğal afetler ilk kez birinci sıraya yerleşti.
Türkiye'de makroekonomi artık en büyük risk değil
Türkiye’ye özgü risk sıralamasında, geçtiğimiz yıl üçüncü sırada yer alan doğal afetler, yüzde 54 ile birinci sıraya yükseldi. Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş depremleri, doğal afetlere karşı iş dünyasında farkındalığı artırdı. Geçen yıl zirvede olan makroekonomik gelişmeler ise bu yıl yüzde 50 ile ikinci sırada yer aldı. İlk kez listeye giren yangın ve patlama riski, yüzde 31 ile üçüncü sıraya yükseldi.
Türkiye’de ayrıca, kritik altyapı kesintileri ve enerji krizi gibi yeni riskler de listeye girdi. Kritik altyapı kesintileri, yüzde 8 ile dokuzuncu sırada yer alırken, enerji krizi de yüzde 8 oranıyla risk sıralamasında kendine yer buldu.
Siber olaylar küresel ölçekte en büyük risk
Küresel risk sıralamasında siber olaylar yüzde 38 ile birinci sırada yer aldı. Fidye yazılım saldırıları, veri ihlalleri ve BT kesintileri gibi siber tehditlerin öne çıktığı bu kategoriyi, yüzde 31 ile iş kesintisi takip etti. Üçüncü sırada ise yüzde 29 oranıyla doğal afetler yer aldı.
İklim değişikliği, piyasa dalgalanmaları ve yeni teknolojiler gibi risklerin önemi geçtiğimiz yıla göre artış gösterdi. Özellikle iklim değişikliği, yüzde 19 oranıyla beşinci sıraya yükselirken, pazar gelişmeleri yüzde 14 ile sekizinci sırada yer aldı.
Yaz aylarında yaşanan CrowdStrike krizi küresel ölçekte bilgi teknolojilerinin güvenirliğini sorgulatmıştı. Bir güncelleme hatasıyla birçok ülkede aksamalar gerçekleşmişti. Özellikle havacılık sektörü çok etkilenmiş birçok uçuş gerçekleştirilememişti.
Allianz Türkiye CEO’su: Risk farkındalığı artıyor
Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, dijitalleşme ile birlikte artan siber olayların küresel ölçekte en büyük risk olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, pandeminin dijitalleşme üzerindeki etkisinin büyük olduğzunu vurguladı. Türkiye’de doğal afetlerin birinci sıraya yerleşmesinin iş dünyasında fiziksel, operasyonel ve finansal risklere karşı farkındalığın arttığını gösterdiğini belirten Gürkan, “Afetlerin tehlikelerine karşı toplumsal risk farkındalığını artırmak öncelikli hedefimizdir” dedi.
Gürkan, ayrıca Allianz Teknik’in sunduğu deprem ve yangın testleri, eğitimler ve danışmanlık hizmetleriyle hem iş dünyasına hem de topluma güvenli bir gelecek için katkıda bulunduklarını ifade etti.
Türkiye İlk 10 Risk
1. Doğal afetler (%54)
2. Makroekonomik gelişmeler (%50)
3. Yangın ve patlama (%31)
4. Siyasi riskler ve şiddet (%23)
5. İş kesintisi (%19)
6. Mevzuat değişiklikleri (%19)
7. Siber olaylar (%15)
8. İklim değişikliği (%12)
9. Kritik altyapı kesintisi (%8)
10. Enerji krizi (%8)
Küresel İlk 10 Risk
1. Siber olaylar (%38)
2. İş kesintisi (%31)
3. Doğal afetler (%29)
4. Mevzuat değişiklikleri (%25)
5. İklim değişikliği (%19)
6. Yangın ve patlama (%17)
7. Makroekonomik gelişmeler (%15)
8. Pazar gelişmeleri (%14)
9. Siyasi riskler ve şiddet (%14)
10. Yeni teknolojiler (%10)
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?