Pirelli yönetiminden Çinli yatırımcıya hisse azaltma baskısı
İtalyan lastik üreticisi Pirelli’nin yönetim kurulu, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Çin merkezli şirketlerin Amerikan varlıklarına yönelik yatırımlarına karşı sert tutumu nedeniyle, şirketin en büyük yatırımcısı Çinli Sinochem'in hisselerini azaltmasını talep etti.
Çarşamba günü düzenlenecek yönetim kurulu toplantısında, şirket yönetiminin, yüzde 37’lik paya sahip Sinochem’den hissesini derhal, İtalyan hissedar Camfin’in yüzde 26,4’lük payının altına düşürmesini isteyeceği öğrenildi.
ABD Başkanı Trump’ın uyguladığı sert ticaret politikaları nedeniyle şirketlerin radikal önlemler aldığı belirtilirken, son olarak Güney Kore merkezli Hyundai, ABD’de 21 milyar dolarlık bir yatırım paketi açıklamıştı. Trump, Hyundai'nin bu yatırımını kendi politikalarının başarılı olduğunun kanıtı olarak değerlendirmişti.
Pirelli yönetiminin değerlendirdiği seçenekler arasında Sinochem’in payını yüzde 25’in altına düşürecek bir hisse geri alımı ve hisselerin bir kısmının piyasaya hemen yeniden satılması bulunuyor. Ancak yönetim kurulu toplantısına Sinochem’i temsilen katılacak şirket başkanı Jiao Jian’ın bu teklife olumlu yanıt verip vermeyeceği henüz net değil. Toplantı öncesindeki görüşmelerde iki taraf arasında anlaşma sağlanamadığı kaydedildi.
ABD pazarı büyümesi risk altında
ABD'nin Georgia eyaletinde bir fabrikası bulunan Pirelli, Kuzey Amerika pazarı için lastiklerinin çoğunu Meksika ve Güney Amerika’da üretiyor. ABD pazarından küresel gelirlerinin dörtte birini elde eden şirket, Trump yönetiminin ithal araçlara getirmeyi planladığı ek tarifeler nedeniyle ABD'deki faaliyetlerini genişletmek istiyor.
Ancak şirketin genişleme planları, son dönemde ABD’li yetkililerle yapılan görüşmelerde dirençle karşılaştı. Pirelli yönetimi, bu direncin şirketin en büyük hissedarının Çin devletine ait Sinochem olması nedeniyle ortaya çıktığını düşünüyor.
Stratejik teknoloji riski
Formula 1 araçlarının lastiklerini tedarik eden Pirelli, araçların sürüş komutlarıyla lastik sensörlerinden elde edilen verileri ilişkilendiren özel bir teknolojiye sahip. ABD’de bu teknolojiye olan talep yüksek olsa da şirket, Sinochem’in büyük hissesi nedeniyle pazardan dışlanabileceği endişesi taşıyor.
ABD, Ocak ayında Çin üretimi otomatik sürüş sistemlerinin yanı sıra otomobillerle etkileşim kuran donanım ve yazılımlara yönelik yasaklar getirmişti.
Pirelli ve Çinli yatırımcı arasında gerilim sürüyor
Sinochem ile daha sonra birleşen ChemChina, 2015 yılında Pirelli’nin çoğunluk hissesini 7,7 milyar dolara satın almıştı. İlk anlaşmada Çinli yatırımcı, İtalyan şirketin günlük yönetimine, stratejik kararlarına veya atamalarına müdahale etmeyeceğine dair taahhütte bulunmuştu.
Ancak İtalya Başbakanı Giorgia Meloni hükümeti, iki yıl önce Sinochem’in Pirelli’deki hissedar haklarını sınırlandırmıştı. Bu müdahale, "altın güç" olarak bilinen yabancı yatırım denetleme mekanizması kapsamında gerçekleşmiş ve Çinli şirket ile Pirelli’nin İtalyan yöneticileri arasında yaşanan anlaşmazlıkların ardından gelmişti.
Özellikle 2023 yılında, Sinochem’in hissedar anlaşmasını revize ederek Camfin şirketinin, eski CEO Marco Tronchetti Provera'nın elinde bulunan CEO atama hakkını elinden alma girişimi büyük tartışmalara neden olmuştu.
"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-