OpenAI ilk özel çip tasarımını bu yıl tamamlayacak
OpenAI, ilk nesil kendi yapay zeka iletkenini geliştirerek çip tedariki için Nvidia'ya olan bağımlılığını azaltma planında ilerliyor. Reuters'a konuşan kaynaklar, ChatGPT üreticisinin gelecek birkaç ay içinde ilk şirket içi çipinin tasarımını tamamlayacağını ve Tayvan Semiconductor Manufacturing’e üretime göndermeyi planladığını söyledi.
Bu adım OpenAI'ın 2026 yılında TSMC'de seri üretime geçme yönündeki iddialı hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Tipik bir bant çıkışı on milyonlarca dolara mal olur ve OpenAI hızlandırılmış üretim için önemli ölçüde daha fazla ödeme yapmadığı sürece bitmiş bir çipin üretilmesi yaklaşık altı ay sürer. Silikonun ilk bant çıkışında çalışacağının garantisi yok ve bir arıza şirketin sorunu teşhis etmesini ve bant çıkış adımını tekrarlamasını gerektirecektir.
Kaynaklar OpenAI içinde, eğitim odaklı çipin şirketin diğer çip tedarikçileriyle pazarlık kozunu güçlendirmek için stratejik bir araç olarak görüldüğünü söyledi. İlk çipin ardından OpenAI mühendisleri her yeni yinelemede daha geniş yeteneklere sahip, giderek daha gelişmiş işlemciler geliştirmeyi planlıyor. İlk bant çıkışı sorunsuz geçerse, ChatGPT üreticisinin ilk kurum içi yapay zeka çipini seri üretmesini ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde Nvidia'nın çiplerine bir alternatif test gerçekleştirmesini sağlayacak. OpenAI'ın tasarımını bu yıl TSMC'ye gönderme planı, girişimin diğer çip tasarımcılarının yıllarını alabilecek bir süreç olan ilk tasarımında hızlı bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor.
Microsoft ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri yıllar süren çabalarına rağmen tatmin edici çipler üretmekte zorlandı. Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek'in tetiklediği son piyasa çöküşü de gelecekte güçlü modeller geliştirmek için daha az çipe ihtiyaç duyulup duyulmayacağına dair soruları gündeme getirdi. Çip, OpenAI'ın Richard Ho liderliğindeki ve son aylarda iki katına çıkarak 40 kişiye ulaşan şirket içi ekibi tarafından Broadcom ile işbirliği içinde tasarlanıyor. Ho, OpenAI'a bir yıldan uzun bir süre önce Google'dan katıldı ve arama devinin özel yapay zeka çip programını yönetmeye yardımcı oldu.
500 milyon dolara mal olabilir
Ho'nun ekibi Google ya da Amazon gibi teknoloji devlerinin büyük ölçekli çalışmalarından daha küçük. Çip tasarım bütçeleri hakkında bilgi sahibi endüstri kaynaklarına göre iddialı, büyük ölçekli bir program için yeni bir çip tasarımı, bir çipin tek bir versiyonu için 500 milyon dolara mal olabilir. Gerekli yazılım ve çevre birimlerini oluşturmak için bu maliyetler iki katına çıkabilir.
Çiplere bitmeyen talep
OpenAI, Google ve Meta gibi üretken yapay zeka modeli üreticileri çiplere doymak bilmeyen bir talep olduğunu gösterdiler. Meta gelecek yıl yapay zeka altyapısı için 60 milyar dolar harcayacağını, Microsoft ise 2025 yılında 80 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Şu anda Nvidia'nın çipleri en popüler olanları ve yaklaşık yüzde 80'lik bir pazar payına sahipler. OpenAI, ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen ay açıklanan 500 milyar dolarlık Stargate altyapı programına katılıyor. Ancak artan maliyetler ve tek bir tedarikçiye bağımlılık Microsoft, Meta ve şimdi de OpenAI gibi büyük müşterileri Nvidia'nın çiplerine kurum içi ya da kurum dışı alternatifler aramaya yöneltti.
Kaynaklar OpenAI'ın şirket içi yapay zeka çipinin, yapay zeka modellerini hem eğitme hem de çalıştırma yeteneğine sahip olmasına rağmen, başlangıçta sınırlı bir ölçekte ve öncelikle yapay zeka modellerini çalıştırmak için kullanılacağını söyledi. Çip, şirketin altyapısı içinde sınırlı bir role sahip olacak. Google ya da Amazon'un yapay zeka çip programı kadar kapsamlı bir çalışma için OpenAI'ın yüzlerce mühendisi işe alması gerekecek. TSMC, OpenAI'ın yapay zeka çipini gelişmiş 3 nanometre işlem teknolojisini kullanarak üretiyor. Kaynaklara göre çip, Nvidia'nın da çiplerinde kullandığı yüksek bant genişlikli belleğe (HBM) sahip yaygın olarak kullanılan bir sistolik dizi mimarisine ve kapsamlı ağ oluşturma yeteneklerine sahip.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler