Ode, Avrupa’da üretim için şirket satın alacak
Türkiye’nin yaklaşık 250 milyon dolarlık yalıtım sektörü ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştiren Ode Yalıtım, uluslararası şirket olmak için üretimini yerelleştirmeyi amaçlıyor. Avrupa ve İngiltere başta olmak üzere dünyada 80 ülkeye ihracat yapan Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Globalleşme için satış, dağıtım ağı ve lojistikten sonra üretim gerekebilir” diyor. Turan, Doğu Avrupa’nın en çok ihracat yaptıkları pazar olması nedeniyle üretim için Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi ülkelerde satın alma arayışında olduklarını söyledi.
2025 yılında sektördeki 40’ıncı yılını kutlayan ODE Yalıtım, iç pazarda en büyük ilk üç oyuncu arasında bulunuyor. Toplam 7,5 milyar dolardan oluşan yalıtım pazarının 1 milyar doları ısı yalıtımı, 650 milyon doları su yalıtımından oluşuyor.
En büyük üretici oldu
Çorlu ve Eskişehir’deki tesislerinde üretim yapan, bu yıl 15 milyon dolar önümüzdeki 5-6 yıl içinde 110 milyon dolar yatırım planlayan şirket, 2022 yılının sonunda Eskişehir’de devreye aldığı elastomerik kauçuk köpüğü üretim tesisi ile Çin ve Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumuna geldi. Ürünleri şehir hastaneleri, havalimanları, kampüsler ve alışveriş merkezleri gibi önemli yapılarda kullanılıyor. Yurt içindeki ve yurt dışındaki projelerle, 2024 yılında kauçuk köpüğü ürün grubunda kapasite kullanım oranını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında artırdı. Bu, yurt içi ve ihracat pazarlarında Ode’nin pazar payını güçlendirdi.
“Sadece bir yalıtım şirketi değiliz”
ODE Yalıtım’ın yalnızca bir yalıtım şirketi olmadığını, bir ekosistemin, iş birliği kültürünün ve sürdürülebilir bir geleceğin temsilcisi olduğunu ifade eden ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, konuşmasına şöyle devam etti: “1985 yılında çıktığımız bu yolculukta, sadece kendi büyümemizi değil, aynı zamanda sektöre ve paydaşlarımıza da değer katmayı amaçladık. 2025 yılı bizim için yalnızca bir dönüm noktası değil; sürdürülebilirlik yaklaşımımızı iş modelimizin merkezine koyduğumuz bir yıl. Bu taahhüdümüzü, 40’ıncı yılımıza özel logomuza da yansıtarak geleceğe olan sorumluluğumuzu pekiştirdik. Çünkü geleceğe dair sorumluluğumuzun farkındayız. Yalıtım, dünyamızın geleceği için büyük bir önem teşkil ediyor. Sadece enerji verimliliği sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda güvenli ve dayanıklı yapılar inşa etmenin de temelini oluşturuyor.”
“Yapay zekayı entegre ederek verimliliğimizi artıracağız”
Endüstri 4.0 kapsamında akıllı üretim teknolojilerini üretim tesislerinde hayata geçirdiklerini ve üretim süreçlerini dijitalleştirdiklerini dile getiren Ozan Turan, ”Önümüzdeki süreçte dijital dönüşüm projeleri kapsamında yapay zekayı iş süreçlerimize entegre ederek verimliliğimizi artırmak ve üretim süreçlerimizde mevcut otomasyon ile akıllı izleme sistemlerinin kullanımını genişleterek daha etkili ve verimli bir operasyon sağlamak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler