Musk'ın 97,4 milyar dolarlık OpenAI teklifi Altman üzerinde baskı oluşturuyor
Elon Musk'ın OpenAI için yaptığı teklif, kabul etse de etmese de Sam Altman'a pahalıya mal olabilir. OpenAI CEO'su aylardır yatırımcılarla birlikte çalışarak, ChatGPT geliştiricisini kâr amacı güden bir girişim haline getirme planının bir parçası olarak şu anda şirketi kontrol eden kâr amacı gütmeyen kuruluşa nasıl adil bir ödeme yapılacağını belirlemeye çalışıyor. Musk'ın bir yatırımcılar konsorsiyumunun desteğiyle yaptığı 97,4 milyar dolarlık teklif, OpenAI yönetim kurulunu, işlemde adil bir şekilde tazmin edileceğini ve kâr amacı güden şirkette bir hisseye sahip olacağını söylediği kuruluşa nasıl değer biçtiğini yeniden ölçmeye zorlayabilir.
Tüm tarafları memnun etmek zor olacak
Kâr amacı gütmeyen kuruluşun değeri ne kadar yüksek olursa, dönüşümün ardından kâr amacı güden OpenAI'daki hissesi de muhtemelen o kadar büyük olacaktır. OpenAI aynı zamanda, en büyük yatırımcısı Microsoft'un, diğer destekçiler ve çalışanlarla birlikte kar amacı gütmeyen şirkette ne kadar hisse alması gerektiğini müzakere ediyor. Ayrıca 40 milyar dolara kadar yeni sermaye toplamaya çalışıyor. Bu turdaki yatırımcılar, OpenAI kar amacı güden bir şirket haline geldiğinde de muhtemelen öz sermaye bekleyecekler. Tüm bu tarafları memnun etmek zaten karmaşıktı. Musk'ın hamlesi kâr amacı gütmeyen kuruluşa verilen öz sermayeyi artırırsa, bu daha da zor olacak.
Yatırımcılarla yapılan müzakerelere ek olarak, OpenAI'ın dönüşüm için merkezinin bulunduğu Kaliforniya ve dahil olduğu Delaware'deki başsavcılardan onay alması gerekiyor. Bu yetkililer hayır kurumlarını yönetiyor ve uygun şekilde tazmin edilmesini sağlamak için bir satış sırasında kar amacı gütmeyen kuruluşun varlıklarının değerlemesini denetliyor.
Yönetim kurulu geri çevirmeyebilir
Altman Musk'ın X'teki teklifini çalışanlara gönderdiği bir mesajla geri çevirdi. Şirket içi mesajda, “Yapımız hiçbir bireyin OpenAI'ın kontrolünü ele geçirememesini sağlıyor. Bunlar bizi zayıflatmaya yönelik taktikler çünkü büyük ilerleme kaydediyoruz” diye yazdı. Ancak yönetim kurulu teklifi elinin tersiyle itemeyebilir.
New York Üniversitesi'nde kar amacı gütmeyen hukuk profesörü olan Harvey Dale, “Elon'ın teklifi adil bir fiyatsa ve OpenAI kar amacı gütmeyen kuruluşu karar verme yetkisine sahipse, satılabilir” dedi. Ancak yönetim kurulu Musk'ın teklifini paranın ötesinde nedenlerle reddedebilir. Bir hayır kurumu olarak OpenAI'nın yükümlülüğü yasal amacını yerine getirmek: İnsanlığa fayda sağlamak için yapay zekayı güvenli bir şekilde ilerletmek. Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Jill Horwitz, “Uygun fiyat sorusu, yönetim kurulunun hayırsever varlıklarını satıp satmaması gerektiği sorusuna göre ikincil önemde” dedi.
Altman-Musk savaşı
Talep edilmeyen teklif, Musk ve Altman arasında uzun süredir devam eden bir çekişmeyi alevlendiriyor. İkili 2015 yılında OpenAI'ın kurucu ortaklarıydı ve Musk üç yıl sonra ayrıldı. ChatGPT'nin 2022'deki başarılı lansmanının OpenAI'ı daha iş odaklı hale getirmesinden bu yana Musk, Altman'ı hayırseverlik misyonlarını terk ettiği, xAI adlı rakip bir girişim başlattığı ve kurulmasına yardımcı olduğu şirkete karşı çeşitli davalar açtığı iddiasıyla eleştirdi.
OpenAI Musk'ın iddialarına itiraz etti ve Musk'ın daha önce OpenAI'ı kâr amacı güden bir şirkete dönüştürmeyi desteklediğini ancak kontrolü ele geçiremediği için vazgeçtiğini gösteren belgeler yayınladı. Musk'ın son hamlesi, teknoloji endüstrisinin önemli bir bölümünü, düşmana dönüşen ortaklar arasındaki savaşa dahil edebilir.
Japon holdingi SoftBank, mevcut finansman turunun bir parçası olarak OpenAI'a 25 milyar dolara kadar yatırım yapmak için görüşmelerde bulunuyor. SoftBank aynı zamanda ABD'de veri merkezleri inşa etmek üzere Başkan Trump'ın göreve başlamasından bir gün sonra duyurulan OpenAI liderliğindeki Stargate girişimine de büyük katkı sağlıyor. Silikon Vadisi'nin en önde gelen girişim firmalarının çoğu OpenAI'a, Musk'ın xAI'ına ya da her ikisine birden yatırım yapmış durumda.
Forbes değerlemesi
Musk, 392 milyar dolarlık tahmini net servetiyle gezegendeki en zengin kişi. Bunun 50 milyar dolardan azı xAI'daki yüzde 54'lük hissesinden gelirken, her ikisini de CEO olarak yönettiği Tesla ve SpaceX'teki hisseleri servetinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Altman, çoğunlukla sosyal medya şirketi Reddit ve finansal teknoloji şirketi Stripe gibi şirketlere yaptığı erken yatırımlar sayesinde 1,2 milyar dolarlık servetiyle en zengin 2 bin 543. kişi konumunda. Altman'ın OpenAI'da hissesi bulunmuyor, bu nedenle Forbes'un Altman'ın servetine ilişkin tahminleri OpenAI'yi hesaba katmıyor ancak Bloomberg OpenAI'ın Altman'a şirkette yüzde 7'lik bir hisse vermeyi tartıştığını yazdı. Bu hissenin 11 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler