;
Arama

Merkez Bankası 2025'in ilk enflasyon raporunu açıkladı: Yıl sonu tahmini yüzde 24'e yükseltildi

TCMB, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini %24’e yükseltti. Başkan Fatih Karahan, para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini vurguladı. TCMB Başkanı faiz indirimlerine ilişkin "otopilotta değiliz" mesajını verdi.

07 Şubat 2025, 11:15

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Raporda, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininde orta nokta 3 puan artırılarak yüzde 24'e yükseltildi. TCMB 2025 enflasyonunun yüzde 19 ve yüzde 29 aralığında gerçekleşmesini bekliyor. 2026 yılı için yüzde 12 tahmini korunurken, 2027’de enflasyonun yüzde 8'e gerileyeceği öngörülüyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefine yakınsaması ve istikrar kazanması bekleniyor. 

Karahan: Revizyon, para politikasında gevşeme sinyali içermiyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü revizyonun para politikasında bir duruş değişikliği anlamına gelmediğini ve gevşeme sinyali içermediğini vurguladı.

Karahan, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün 2025 yılı boyunca süreceğini belirten Karahan, iç talebin enflasyondaki gerilemeyi destekleyici seviyelere geldiğini ve sıkı para politikasının iç talepte dengeli bir seyir sağladığını ifade etti.

Küresel büyüme ve para politikaları

Raporda, küresel ekonomide kademeli bir toparlanma öngörüsü korunurken, enerji fiyatlarının dalgalı bir seyir izlediği ve küresel merkez bankalarının enflasyon eğilimine bağlı olarak parasal sıkılığı kademeli olarak azalttığı belirtildi.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde piyasa fiyatlamalarının 2025’te faiz indirimlerinin daha yavaş gerçekleşeceğine işaret ettiği kaydedildi.

Cari açıkta artış beklentisi sınırlı

Cari işlemler dengesine ilişkin değerlendirmelerde, olumlu seyrin devam ettiği, ancak önümüzdeki dönemde cari açıkta bir miktar artış beklendiği ifade edildi.

Karahan, "Cari açıktaki artış, sıkı parasal duruşumuzun etkisiyle sınırlı olacak" dedi.

Enflasyon eğilimi ikinci çeyrekte yavaşlayacak

Raporda, enflasyon gelişmelerinin öngörülerle uyumlu olduğu ve enflasyonun ana eğiliminde kademeli bir yavaşlamaya işaret ettiği belirtildi.

Karahan, "Ocak ayında enflasyonun ana eğilimi beklendiği gibi yükseldi. İlk çeyrekteki artışın ardından, ikinci çeyrek itibarıyla enflasyonun ana eğiliminde bir yavaşlama öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kira enflasyonu geriliyor

Hizmet enflasyonunda kademeli bir gerileme yaşandığını belirten Karahan, "Hizmet fiyatlarında yıllık bazda düşüş sürüyor. Kira enflasyonu yüksek seviyesini koruyor ancak yavaşlama eğiliminde. Yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranları mevcut yıllık kira enflasyonunun altında seyrediyor" dedi.

Enflasyon beklentilerinde düzelme sürüyor

Üretici enflasyonundaki yavaşlamanın temel mallar enflasyonunu olumlu etkilediği, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerinde gerilemenin belirginleştiği raporda vurgulandı.

Karahan, "Para politikasındaki kararlı duruşumuzla birlikte enflasyon beklentilerindeki düzelmenin süreceğini öngörüyoruz" dedi.

Sıkı para politikası devam ediyor, tüketici kredileri ılımlı seyredecek

TCMB, mevduat faizlerinin Türk Lirası'na geçişi ve tasarrufları desteklemeye devam ettiğini, tüketici kredilerinin büyümesinin ise ılımlı bir patikada kalacağını belirtti.

Karahan, "Politika faizindeki 5 puanlık indirim, mevduat ve kredi faizlerine beklentilerimizin üzerinde yansıdı. TL varlıklara olan ilgi ve güven devam ediyor. TL mevduatın payı yüzde 60’a yaklaşırken, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) payı yüzde 5 seviyesine geriledi. KKM’nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içinde tüzel kişileri önceleyerek sonlandırmayı planlıyoruz" dedi.

Sermaye girişlerinde olumlu seyir sürüyor

Sermaye girişlerinde küresel gelişmelere bağlı olarak oynaklık yaşanabileceği belirtilirken, genel eğilimin olumlu olduğu vurgulandı.

TCMB, sıkı para politikasını ve likidite yönetimini desteklemek amacıyla makroihtiyati tedbirleri sürdüreceğini belirtti.

"Otopilotta değiliz, veri odaklı gidiyoruz"

Karahan, faiz kararlarını alırken gerçekleşmelere ve ana eğilimlere odaklandıklarını belirterek, "Herhangi bir otopilotta değiliz. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya, veriye dayalı bir şekilde alıyoruz. Enflasyon görünümünün bozulması durumunda, atılacak adımların büyüklüğünü değiştirmek veya süreci durdurmak dahil her seçeneği değerlendiririz" dedi.

TCMB enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyona gitse de, para politikasındaki sıkı duruşunu sürdüreceğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli adımları atmaya devam edeceğini vurguladı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Kariyerini değiştirmek isteyenler için 5 tavsiye

    Kariyerini değiştirmek isteyenler için 5 tavsiye

  • Trump'ın Ukrayna üzerindeki nadir metaller oyunu

    Trump'ın Ukrayna üzerindeki nadir metaller oyunu

  • Finansal özgürlük isteyenler için 6 pasif gelir fikri

    Finansal özgürlük isteyenler için 6 pasif gelir fikri

  • Tereyağı fiyatındaki artış Avrupa'da ekonomik krize yol açtı

    Tereyağı fiyatındaki artış Avrupa'da ekonomik krize yol açtı

  • İngiltere'den dört bankaya 105 milyon sterlin ceza

    İngiltere'den dört bankaya 105 milyon sterlin ceza

  • Türkiye'de kart sayısı 438,9 milyona ulaştı

    Türkiye'de kart sayısı 438,9 milyona ulaştı

Yazarlar

Çok Okunanlar