;
Arama

İş Gıda'dan açıklama geldi: KFC ve PizzaHut işçileri işten çıkartılacak

Konkordato ilan eden Pizza Hut ve KFC'nin işletmecisi İş Gıda'dan yapılan açıklamada işçilerin sözleşmelerinin feshedileceği ve haklarının ödeneceği bildirildi.

12 Şubat 2025, 15:13 Güncelleme: 13 Şubat 2025, 09:28

KFC ve Pizza Hut'ın Türkiye'deki restoranlarını işleten İş Gıda'dan konkordato ilanından sonra açıklama geldi. 

İş Gıda'nın açıklamasında binlerce çalışana ilişkin sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgi verildi. Sözleşmesi Yum! Brands tarafından feshedilen İş Gıda, çalışanların İş Kanunu'nun 18. maddesi kapsamında işten çıkartılacağını duyurdu.

İş Gıda'nın 35 şehirde toplamda 537 restoranı bulunuyordu. Bu işletmelerde çalışan işçi sayısı ise 7 bine yakın.

İş Gıda, çalışanların mağdur olmaması için maaş ve özlük haklarıyla ilgili süreçleri yetkili kurumlarla koordinasyon içinde yürüttüğünü duyurdu.

  • Maaş Ödemeleri: 2025 yılı öncesine ait maaş alacağı bulunmazken, Ocak maaşlarının geciktiği ancak restoran devirlerinden elde edilecek gelirlerle Şubat ayı sonuna kadar ödenmesinin planlandığı açıklandı.
  • Konkordato Sürecindeki Maaş Hakları: Konkordato kesinleştikten sonra, çalışanlar alamadıkları maaşları İŞKUR üzerinden talep edebilecek.
  • İşten Çıkış Süreci: İş Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında işten çıkış işlemleri başlatılacak.
  • Tazminat ve Alacaklar: Çalışanların kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve kullanılmamış izin hakları yasal olarak saklı kalacak.

Tedarikçiler ve iş ortakları

İş Gıda açıklamada tedarikçilere ve iş ortaklarına yönelik bilgilendirmede de bulundu. Gerekli adımların atıldığı ifade edilirken "Yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek adına konkordato sürecini titizlikle yönetiyoruz." ifadesi kullanıldı. 

İş Gıda'nın konkordato ilanına giden süreç

ABD merkezkli fast food franchise şirketi Yum! Brands 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada Türkiye'deki KFC ve Pizza Hut restoranlarının sahibi ve işletmecisi İş Gıda A.Ş. ile franchise anlaşmasının feshedildiğini duyurdu. 

Yum! Brands açıklamasında İş Gıda'nın işlettiği restoranlarda standartları karşılayamadığını söyledi. İş Gıda'dan ise cevap olarak standartlara uyulduğu açıklaması gelmişti. İş Gıda, kararın finansal kaygılarla acele bir şekilde alındığını vurgulamıştı. 

Ancak aradan geçen sürede konkordato talebiyle mahkemeye başvurduğu anlaşılan İş Gıda için 31 Ocak'ta İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verildi.

Mahkeme, geçici mühlet süresi boyunca şirkete konkordato komiseri olarak üç isim atadı.

İş Gıda çalışanları ise hem maaşlarını alamadıkları hem işsiz kaldıkları gerekçesiyle protestolarda bulunmuştu. Türkiye genelinde diğer fast food işletmecileri işe alımlarda İş Gıda'da çalışmış işçilere öncelik vereceklerini söylemişti. 

Sürecin arada kalması nedeniyle maaşlarını alamayan işçiler yasal haklarını da kaybetmemek için hareket edemediklerine dair açıklamalar yapmışlardı. 

 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Kariyerini değiştirmek isteyenler için 5 tavsiye

    Kariyerini değiştirmek isteyenler için 5 tavsiye

  • Trump'ın Ukrayna üzerindeki nadir metaller oyunu

    Trump'ın Ukrayna üzerindeki nadir metaller oyunu

  • Finansal özgürlük isteyenler için 6 pasif gelir fikri

    Finansal özgürlük isteyenler için 6 pasif gelir fikri

  • Tereyağı fiyatındaki artış Avrupa'da ekonomik krize yol açtı

    Tereyağı fiyatındaki artış Avrupa'da ekonomik krize yol açtı

  • İngiltere'den dört bankaya 105 milyon sterlin ceza

    İngiltere'den dört bankaya 105 milyon sterlin ceza

  • Türkiye'de kart sayısı 438,9 milyona ulaştı

    Türkiye'de kart sayısı 438,9 milyona ulaştı

Yazarlar

Çok Okunanlar