Çin, Tayvan’ın çip sektöründeki üstünlüğünü tehdit ediyor
Tayvan merkezli Powerchip Technology, 2015 yılında Çin’in doğusundaki Hefei şehri ile yaptığı anlaşma kapsamında yeni bir çip dökümhanesi kurarak Çin pazarına daha iyi erişim sağlamayı hedefliyordu. Ancak dokuz yıl sonra Nexchip adıyla faaliyet gösteren bu dökümhane, Powerchip’in en büyük rakiplerinden biri haline geldi. Çin’in yerelleştirme politikaları, Powerchip’in Çin pazarında entegre devre üretimini bırakmasına neden olurken, Nexchip rekabetçi fiyat politikasıyla pazarda hızla yükseldi.
Nexchip, 28 nanometre ve daha büyük ölçekte üretilen miras çipler (legacy chip) pazarında hızla büyüyen Çinli firmalardan biri olarak dikkat çekiyor. 56,3 milyar dolarlık sektörde hızla pazar payı kazanan Çinli firmaların yükselişi, Tayvanlı üreticileri zor durumda bırakıyor. Joe Biden yönetimi görevden ayrılmadan önce bu gelişmeleri incelemeye almıştı. Yine de Tayvan’daki çip endüstrisinde de ciddi endişeler yükseliyor.
Çinli üreticiler rekabette fiyat avantajı sağlıyor
Çinli dökümhaneler, özellikle Hua Hong ve SMIC gibi büyük oyuncular, fiyatları aşağı çekerek ve agresif kapasite genişletme stratejileri izleyerek Tayvanlı üreticileri rekabetin dışına itmeye başladı. UMC ve Vanguard International gibi Tayvan merkezli büyük üreticiler, otomotiv ve ekran panellerinde kullanılan çipler pazarında Çinli rakiplerinin agresif stratejilerine karşı ayakta kalmaya çalışıyor.
Powerchip Investment Holding Başkanı Frank Huang bu gelişmelere karşı dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Eski üretim teknolojilerine sahip dökümhaneler olarak dönüşmek zorundayız. Aksi takdirde Çin’in fiyat indirimleri bizi daha da zorlayacak” dedi.
ABD ve Tayvan, miras çip üretimini çeşitlendirmeye çalışıyor
UMC’den yapılan açıklamada küresel kapasite genişlemesinin sektör için ciddi zorluklar yarattığı belirtilirken, şirketin Intel ile iş birliği içinde daha küçük ve gelişmiş çipler geliştirmeye ve miras çip üretiminin dışına çıkmaya çalıştığı ifade edildi.
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, Tayvanlı çip üreticileri için hem tehdit hem de fırsat yaratıyor. Tayvanlı yöneticilere göre, Washington’un Çin’in çip üretimini engelleme çabaları, küresel şirketlerin tedarik zincirlerini güvence altına alma isteğini artırıyor. Bu durum, Tayvan’daki çip üreticileri için yeni sipariş fırsatları doğurabilir. ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD dışında üretilen yarı iletkenlere yüzde 100’e kadar gümrük vergisi koyma planları, Tayvanlı üreticilerin işini daha da zorlaştırabilir.
Çin, miras çip üretiminde hızla büyüyor
Son yıllarda ABD’nin yüksek teknoloji çip üretimi konusunda Çin’e getirdiği kısıtlamalar, Çinli üreticilerin miras çiplere yönelmesine neden oldu. Pekin yönetimi, Çinli dökümhanelere güçlü mali destek sağlarken, bu firmalar düşük kâr marjlarıyla çalışmayı göze alarak Tayvanlı rakiplerini fiyat açısından zor durumda bırakıyor.
Araştırma şirketi TrendForce’a göre, 2024 itibarıyla Çin, küresel geleneksel boyutlarda çip üretim kapasitesinin yüzde 34’ünü elinde bulunduruyor. Tayvan’ın bu alandaki payı ise yüzde 43 seviyesinde. Ancak 2027 yılı itibarıyla Çin’in bu alandaki payının Tayvan’ı geçmesi bekleniyor. Güney Kore ve ABD’nin ise bu sektördeki paylarının tek haneli rakamlara düşeceği tahmin ediliyor.
Danışmanlık şirketi SEMI’nin verilerine göre, 2023-2025 yılları arasında üretime başlayacak 97 yeni çip fabrikasının 57’si Çin’de yer alıyor. Bu da Çin’in miras çip üretiminde ne denli hızlı büyüdüğünü gösteriyor.
Tayvanlı üreticiler Çin’in baskısı altında
Tayvanlı çip üreticileri, hâlâ işlem stabilitesi ve üretim verimliliği gibi faktörlerde rekabet avantajına sahip olsalar da Çinli dökümhaneler agresif fiyat politikalarıyla pazarın büyük bir kısmını ele geçirmeye başladı.
Tayvanlı bir çip tasarımcısında çalışan üst düzey bir yönetici, Çinli müşterilerin giderek daha fazla Tayvanlı üreticilerden Çinli fabrikalarla çalışmasını talep ettiğini söyledi. Çin hükümetine bağlı büyük şirketler, örneğin China Mobile ve China Telecom, yerli üretimi teşvik etmek adına tedarik süreçlerinde daha katı kurallar uygulamaya başladı.
Tayvanlı şirketler farklı alanlara yöneliyor
IDC’nin kıdemli araştırma yöneticisi Galen Zeng, Tayvanlı çip üreticilerinin süreçlerini özelleştirmek ve miras çip pazarından uzaklaşmak zorunda kalacağını, ancak Çin rekabeti nedeniyle kârlılıklarının orta vadede zarar görebileceğini belirtti.
Powerchip Başkanı Huang, şirketin Çin pazarına yönelik ekran sürücüleri ve sensör çipleri üretimini azaltacağını, bunun yerine 3D yığma teknolojisine odaklanacağını duyurdu. Bu teknoloji, mantıksal işlemciler ile DRAM bellek çiplerini entegre ederek performansı artırıyor ve güç tüketimini azaltıyor.
Huang, Nexchip’in hâlâ en büyük ikinci hissedarı olduklarını (yüzde 19 payla) ancak yönetimde aktif bir rol oynamadıklarını söyledi. Çin pazarında faaliyet göstermenin zorluğuna dikkat çeken Huang, “Çin için üretim yapmamız artık mümkün değil. Bu pazardan çıkmalıyız, yoksa hayatta kalamayız” dedi.
ABD’nin Çin’in çip endüstrisini yavaşlatma çabalarının ve Pekin ile diğer ülkeler arasındaki gerginliklerin, Tayvanlı çip üreticilerine bazı fırsatlar yaratabileceği ifade ediliyor. Huang, bazı müşterilerin Çin’de üretim yapmak istemediğini belirterek bu tür siparişlerin Tayvan’a yönelmesini beklediklerini dile getirdi.
Tayvan’daki bir çip tasarım firmasının yöneticisi, 2023’ten bu yana uluslararası müşterilerden Çin dışında üretim yapılması yönünde daha fazla talep aldıklarını söyledi. Aynı yönetici, “Bazı müşteriler ne olursa olsun Çin’de çip üretilmesini istemiyor. ‘Made in China’ etiketi taşımayan ürünler istiyorlar” dedi.
Legacy chip / miras çip nedir?
Legacy chip (miras çip), eski nesil yarı iletken teknolojileriyle üretilen, genellikle 28 nanometre ve daha büyük üretim süreçlerine sahip çiplerdir. En yeni ve en gelişmiş çiplere kıyasla daha eski teknolojiye dayanmasına rağmen, otomotiv, endüstriyel cihazlar, tüketici elektroniği ve ekran panelleri gibi birçok sektörde kritik bir rol oynar. Bu çipler, daha düşük maliyetli, dayanıklı ve üretimi oturmuş olduğu için halen yaygın olarak kullanılır.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler