Bill Gates'e göre gençleri korkutması gereken 4 tehlike
Bill Gates: 'Bugün Genç Olsaydım Sadece Atom Bombasından Korkmazdım'
Microsoft'un kurucusu ve Gates Vakfı'nın başkanı Bill Gates, geleceğe dair endişelerini paylaştı. Patrick Collison ile yaptığı röportajda, gençliğinde en büyük kaygısının nükleer savaş olduğunu söyleyen Gates, günümüzde bu listeye yeni tehditlerin eklendiğini belirtti.
'Dört büyük risk'
"Bugün düşününce, iklim değişikliği, biyoterörizm ve pandemi gibi tehditler ile yapay zekayı kontrol altında tutma ihtiyacını da eklemek gerekir. Yani şimdi dört dipnotumuz var," diyen Gates, sosyal kutuplaşmanın da önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca, "Genç nesil bu tehditlerden gerçekten korkmalı," diyen Gates, gelecekte yaşanabilecek olası krizlere karşı farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı.
'Torun sahibi olmak geleceği düşünmeye itiyor'
Gates, bu konulara dair ilk kez konuşmuyor. 2023 yılında yayınladığı bir blog yazısında, ailesi büyüdükçe dünyayı daha iyi bir yer haline getirme arzusunun da arttığını belirtmişti. "Bir torun sahibi olmak, geleceği nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi düşünmeye itiyor — siyaset, sağlık, iklim gibi alanlarda," diye yazmıştı.
'Yapay zeka bir tehdit değil, çözüm olabilir'
Toplumun zekâ eksikliği yaşadığını söyleyen Gates, yapay zekanın bir tehdit değil, aksine çözüm sunabileceğini düşünüyor. "Yeterli tıp uzmanımız yok, şehir merkezlerindeki çocuklara matematik öğretmek için yeterli eğitmen yok. Bir zekâ eksikliğimiz var ve bunu piyasa sistemiyle dağıtmaya çalışıyoruz. Yapay zekâ zaman içinde —süresi tartışılabilir— zekayı temelde bedava hale getirecek," dedi.
'Alzheimer, obezite, HIV tedavi edilecek'
Tüm bu zorluklara rağmen Gates, geleceğin daha iyi olacağına inanıyor. Ancak bunun için büyük risklerin ele alınması gerektiğini söyledi. "Bu büyük sorunları çözemezsek durum kötüye gidebilir, ancak aksi halde her şey çok daha iyi olacak. Alzheimer, obezite gibi hastalıklara çare bulacağız, HIV tedavi edilecek, çocuk felci, kızamık ve sıtma gibi hastalıklar ortadan kalkacak. Yenilik hızı bugün her zamankinden daha fazla," dedi.
'Korku harekete geçirici bir güç olabilir'
Korkunun genellikle insanı felce uğrattığını belirten Gates, bazen de harekete geçirici bir güç olabileceğini vurguladı. "Gençler, bu tehditlerin olasılığını ve etkisini bir dereceye kadar abartabilir. Ancak bu, insanları harekete geçirmek ve bu tehditlerden uzak durmamızı sağlamak için olacak," dedi.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler